Cortona

Tämän kirjoituksen kohdalla luonnoksissa komeili neljän kuukauden lätkä kyljessä, kun aukaisin kirjoituksen. Olen siis aloittanut tekemään tätä juttua suloisesta Cortonan kylästä neljä kuukautta sitten. Neljä!
cortonaEhkäpä on siis korkea aika ottaa vihdoinkin härkää sarvista ja kertoa enemmän kesäkuisen Italian reissumme yhdestä päiväkohteesta, Cortonasta. Tukikohtamme sijaitsi Arezzossa, josta ajaa etelään päin, Cortonaan vajaan tunnin. Kummatkin kylät sijaitsevat Toscanassa Arezzon maakunnassa. Cortona on pienehkö vanha kaupunki, joka sijaitsee 650 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki on alunperin ollut olemassa jo etruskiaikoina, 800 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Cortona on rakennettu muurien sisäpuolelle ja ihastuttaa kävijöitään kapeiden kujiensa tunnelmalla sekä perinteisellä italialaisella elämänasenteella. Joillekin tämä suloinen kylä saattaa olla tuttu myös ihastuttavasta elokuvasta Toscanan auringon alla. En yhtään ihmettele, miksi elokuvaa on kuvattu tässä kylässä, sillä kujien ja talojen ilme on kodikas ja kutsuu vierailijoita luokseen. Cortonassa näkyykin jonkin verran turisteja ja kaupunki on vierailijoiden suosiossa.
pyykitcortona_viewylamaki_cortona
Vaikka kaupunki on vierailijoiden suosiossa, ei porukkaa ollut kesäkuun alussa liikkeellä mitenkään liikaa. Cortonan kohdalla ei voida puhua varsinaisesta väentungoksesta, vaan ihmisiä on kujilla aika väljästi. Koska kujat ja tiet ovat kapeita ja varsin jyrkkiäkin paikoitellen, ei muurien sisäpuolella näy juurikaan autoja. Näin kävelijät saavat tallustella varsin rauhassa ja ihastella kylän tunnelmaa. Viettäessämme muutaman tunnin Cortonassa vastaantulevat naamat alkoivat aika nopeasti olemaan tuttuja, eli ihan hirveästä ihmispaljoudesta ei siis voida puhua. Ainakaan kesäkuun alussa.

Kaupungin korkeimmalla paikalla sijaitsee vanha linnoitus Fortezza Medicea di Girifalco sekä linnoituksen vieressä suuri kirkko, Santuario Santa Margherita. Kipusimme kuumana päivänä kaupungin huipulle hitaasti, mutta varmasti, jotta näkisimme kirkon sekä näkymät alas kylään ja aina laaksoon saakka. Välillä kivutessamme ylös tuntui, ettei jaksaisi enää kiivetä ja näkymät eivät voisi olla sen arvoista, että hikoilee kuin pieni porsas, mutta onneksi olin jälleen väärässä. Matkalla ylös näimme matkan varrella muun muassa nunnaluostarin seremonioineen, partiokolon ja yhden pienimmistä kappeleistä, mitä olen ikinä nähnyt. Juuri tällaiset pienet, mutta sitäkin sykähdyttävämmät jutut tekevät matkailusta ja uusista kokemuksista kokemisen arvoisia.
kujacortona_laakso
Emme puuhanneet kaupungissa oikeastaan mitään erikoisempaa, kunhan vain hunttailimme kaduilla ja kujilla, imimme itseemme kylän italialaista ilmapiiriä ja ihastelimme vanhoja kirkkoja sekä muita rakennuksia. Herkuttelimme ennen kipuamisurakkaa valtavilla gelatoilla, jotka sulivat pitkin käsiä yli kolmenkymmenen asteen helteessä ja kipuamisen jälkeen nautimme myöhäisen lounaan suloisella sisäpihalla umpikujan päässä. Keskusaukiolla seurasimme sivusta, kun tarharyhmä saapui porukalla ihmettelemään kaupungin meininkiä. Nämä tällaiset pienet hetket niin matkaillessa kuin arjessakin ovat yleensä juuri niitä parhaimpia. Aina ei tarvitse olla valtavaa ilotulitusta ja erikoisia tapahtumia, jotta paikat jäävät positiivisesti mieleen.

Cortona on sellainen paikka, johon voisin kuvitella palaavani uudestaankin, kun joskus vielä suuntaan Toscanan auringon alle. Ja jos onni suo, suuntaan Cortonassa pikkuruiseen viini- ja makkarapuotiin, jossa myyjätär tarjosi maistiaisen villisikasalamista ja äärettömän hyvästä valkoviinistä. Valkoviinipullo vaihtoi omistaa hyvinkin tehokkaassa ajassa alle kolmen euron hintaan. Seuraavalla kerralla taidan napata puodista mukaani myös salamipötkön pullo(je)n seuraksi.
rooftopviinikoynnos
Cortona on ihastuttava pikku kaupunki, jota voin suositella erittäin lämpimästi. Jos kaipaat mutkatonta italialaista tunnelmaa, kapeita suloisia kujia, pohkeet kramppaavia mäkinousuja ja ihastuttavia katuravintoloita, suuntaa Cortonaan. Toscanan auringon alla päivä sujuu mukavan leppoisissa tunnelmissa.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

10 kommenttia artikkeliin ”Cortona

 1. Onpa ihastuttavan näköistä! Italia on mulle melkein tuntematon maa, oon käynyt vaan Roomassa, mutta kiinnostaisi kyllä valtavasti nähdä siitä enemmänkin. Juuri tuollaiset pienet kylät kiinnostavat mua aina, joten laitan vinkkisi talteen. 🙂

  Tykkää

  1. Oi, Italia on niin ihana maa ja valtavasti nähtävää! Olen käynyt pari kertaa Roomassa, mutta ehdottomasti nämä pienemmät kylät ovat varastaneet sydämeni. Suosittelen erittäin lämpimästi Toscanan aluetta ja sen lähiseutuja.

   Tykkää

 2. Kiva postaus! Toscana on suuri unelmani, mutta päädyn reissuille aina muualle päin Italiaa. Kenties ensi kerralla jo sinne. 🙂 Ja Toscanan auringon alla on juuri sellainen elokuva, joka pitäisi näin syksyn pimeydessä taas katsoa.

  Tykkää

  1. Kiitos! Toscana on tosiaan valloittavaa aluetta, toivottavasti pääset sinne jo lähitulevaisuudessa 🙂 Ja totta turiset, pitääkin joku kolea ilta laittaa leffa pyörimään ja upota auringon ja pikkukylän tunnelmaan.

   Tykkää

 3. Oi, ihanan näköinen kylä! Juuri tällaisista pienistä ja rauhallisista paikoista tykkään, en mistään suurista turistirysistä. Toscanan pikkukyliä olisi joskus ihana lähteä kiertämään enemmänkin, ja autolla ilman muuta. Viime vuonna olin tutustumassa Toscanaan junalla, ja se hieman rajoitti pysähdyspaikkojen valintaa.

  Tykkää

  1. Sinpä sen sanoit! Minuunkin uppoaa nämä tällaiset paikat paremmin kuin esimerkiksi Rooman tai Firenzen valtavat turistimassat. Toki näissä suuremmissakin kaupungeissa on mukava piipahtaa, mutta vastapainoksi kaipaan näitä pienempiä paikkoja. Auto on Toscanassa kätevä, vaikka junallakin pääsee yllättävän moneen paikkaan. Automatkailussa on ihanaa, kun voi itse päättää minne menee ja milloin.

   Tykkää

 4. Kiitos. Olipa mukava kertomus. Cortona on ihana vanha kaupunki. Aiomme suunnata sinne tänä kesänä jo neljännen kerran. Sydämeni jäi Italiaan joa kauan sitten eikä sitä hakemalla saa pois. Jos Toscanaan aikoo matkustaa ja nädä siellä jotain, täytyy siellä vuokrata auto jotta pääsee ihastelemaan maisemia ja pikku kyliä . Maksaa vaivan 😉

  Tykkää

  1. Kiitos Marja-Liisa. Cortona ja koko Toscana on vaan niin ihania! Italia on vienyt minunkin sydämen, eikä siihen auta kuin matkustaa yhä uudestaan ja uudestaan sinne. Tuo on ihan totta, että Toscanassa auto on aika ehdoton, vaikka toki onneksi myös junalla pääsee joidenkin kaupunkien väliä tosi kätevästi. Kaikki pienimmät ja suloisimmat kylät kylläkin jää tällöin kokematta.

   Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s