Knoppitietoa matkalla Torontosta Niagaran putouksille

Vaikka eletäänkin vahvasti lokakuun puoliväliä, palataan silti muutaman kuukauden taakse maalis-huhtikuun taitteeseen, jolloin kävin moikkaamassa veljeäni Torontossa. Tähän väliin sanottakoon, että onneksi veljeni asuu juuri Torontossa, sillä kaupunki kuuluu ihan top kolmoseen suosikki kaupunki -listallani.
niagara
Ensimmäisen kerran kävin Torontossa jouluna 2016 perheeni kanssa. Kaikki aiemmat (ja myös nämä uudemmat) Torontoa koskevat postaukseni löydät muuten täältä. Tämä oli siis toinen kertani tässä maailman kansainvälisimmässä kaupungissa. Tällä kertaa olin matkassa yksikseni, mutta paikan päällä hengasin toki veljeni kanssa ja muutaman päivän myös enoni ja kahden serkkuni seurassa. Kaupunkiin pääsi jälleen eri tavalla kiinni, kun majoituin hotellin sijaan veljeni asunnossa. Tuli heti enemmän sellainen paikallinen fiilis, kun hississä ja käytävillä moikkailin ja small talkasin naapureiden kanssa.

Kävin paljon jo entuudestaan tutuissa, hyväksi havaituissa paikoissa sekä metsästin tietysti uusia, ihania kohteita. Teen näistä ihan erillisen postauksen, jahka ehdin. Nyt ajattelin kuitenkin jakaa yhden hyvän kohdevinkin ja knoppitietoa, joita opin reissullani Torontosta Niagaran putouksille. Toronto sijaitsee 120 kilometrin päässä ikonisilta Niagaran putouksilta, joten päätin käyttää yhden matkapäivistäni käymällä kohteessa. Koska olin matkassa yksin, ei auton vuokraaminen ollut rahallisesti (tai noin muutenkaan) kovin järkevä vaihtoehto, joten etsin valmiista toureista itselleni sopivimman. Päädyin valitsemaan City Sightseeing Toronton kierroksen, jonka varasin lähtöä edeltävänä iltana kuuden aikaan ja lähtö oli seuraavana aamuna kympin maissa. Paketti maksoi opiskelijalta alle 50 euroa, ja siihen sisältyi yhteiskuljetus, pysähdykset ja opastukset Souvenir Cityssa, Niagaran putouksilla ja Niagara-on-the-lakella sekä viinitasting Niagara College Canadan viinitilalla.
niagarafallsjustchristmas
Michael, joka toimi kierroksen bussikuskina ja oppaana, oli kerrassaan mieletön. Hän oli hauska, ystävällinen ja avulias. Hän kertoi todella paljon Toronton ja Kanadan historiasta sekä hauskaa knoppitietoa ja muuta sellaista, mitä ei välttämättä löydy opaskirjoista. Hän kertoi esimerkiksi, että Toronton nimi tulee alkuperäiskielestä ja tarkoittaa tapaamispaikkaa, Ontario puolestaan kuplivaa vettä ja Niagara jylisevää vettä. Toronto on Pohjois-Amerikan neljänneksi suurin kaupunki, Kanadan suurin kaupunki ja maailman turvallisin metropoli. Aloin tuon kierroksen jälkeen kiinnittää huomiota myös elokuviin ja niiden kuvauspaikkoihin, sillä Michael kertoi, että elokuvia kuvataan valtavia määriä Kanadassa verotuksellisista syistä. Jos Kanadassa kuvattavan elokuvan tuotantoporukasta vähintään 51 % on kanadalaisia, saa elokuvatuotanto verovähennyksiä. Ja vähennykset kasvavat sitä mukaan, kuinka paljon kanadalaisia on tuotannossa. Tämän takia esimerkiksi monet Yhdysvaltojen suurkaupunkeihin (esim. New Yorkiin) sijoittuvat leffat kuvataankin oikeasti Torontossa. Kanadan vuotuinen liikevaihto leffa-alalla onkin yli kaksi miljardia dollaria!

Kierroksen pääkohteena oli tosiaan Niagaran putoukset, joilla olen käynyt aiemminkin, vuonna 1998. Eli välissä kerkesi vierähtää kevyet 20 vuotta. Aiemmasta vierailusta muistan vain, että putoukset olivat isot ja söimme paikan päällä voipoppareita. Tällä kertaa mieleen jäi vähän enemmän muistikuvia, vaikka näkyvyys olikin todella surkea sankan sumun takia. Edelleen putoukset olivat valtavat ja veden pauhu melko vakuuttava, mikä ei ole ollenkaan ihme, sillä putouksissa virtaa noin 2,8 miljoonaa litraa vettä sekunnissa. Veden pauhu ja turkoosi väri olivat siis voimakkaampia kuin muistin. Sateisen ja sumuisen sään vuoksi en viitsinyt ihan kamalan pitkään putouksia ihastella vaan päädyin nytkin nauttimaan voipoppareita. Putouksien jälkeen pysähdyimme kierroksella myös pienessä ja sympaattisessa Niagara-on-the-lake-kylässä, joka on kuin aikamatka 1800-luvulle taloineen ja kylänraitteineen. Kaupungista löytyy myös kaunein LCBO (paikallinen Alko), jonka olen nähnyt. Ontarion osavaltiossa on muuten alkoholin suhteen melko samanlainen monopoli kuin Suomessa Alkolla. Alkoholia myydään vain beer storessa, wine cordissa ja LCBO:ssa. Baareissa meininki onkin sitten hieman tiukempi kuin meillä Suomessa. Alkoholia saa tarjoilla ravintoloissa klo 11-02, viimeistään klo 2.45 lasit viedään pois, kolmeen mennessä ravintoloiden täytyy olla tyhjiä asiakkaista ja sulkea ovensa.
lcboicewineNiagara-on-the-laken jälkeen suuntasimme vielä Niagara Collegen opetusviinitilalle, jossa saimme kattavan viinitaistingin tilan omista viineistä. Pääsimme maistamaan myös jääviiniä, joka on alueen ylpeyden aihe. Aiemmin jääviiniä on valmistettu perinteisesti ainoastaan Saksassa, mutta nykyään siis myös Ontariossa, Kanadassa. Collegen viinitilalla järjestetään joka tammi-helmikuu erikseen jopa jääviinifestarit tämän mahtavan viinin kunniaksi.

Viinien jälkeen lähdimme takaisin kohti Torontoa ja pääsimme hetkeksi ihmettelemään myös paikallista ruuhkaa. Takaisin Torontoon saavuimme kuuden aikoihin illan suussa. Tämä oli aivan loistava päiväretki, joka tarjosi monenlaista ohjelmaa ja seuraa päivän aikana. Jos suuntaat Torontoon, ja etenkin jos olet matkassa yksin, suosittelen tätä retkeä erittäin lämpimästi.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

12 kommenttia artikkeliin ”Knoppitietoa matkalla Torontosta Niagaran putouksille

  1. Canadassa ois kiva käydä, etenkin lätkää kattomassa!! 🙂
    Retki Niagaran putouksille ja viinitila vierailu kuulostaa mahtavalle!! Upeen värinen tuo putous!!!
    Jääviini kuulostaa erikoiselle, en oo tainnut kuulla aiemmin moisesta.
    Monissa maissa juodaan Europassa (etenkin itäpuolella) viiniä kesällä jääpalojen kanssa, ihan parasta ❤

    Tykkää

    1. Kanada, tai no siis Toronto, on ihan omia lemppareitani. Ja pidän kanadalaisista. Ne on selkeästi jotain suomalaisten iloisempia sukulaissieluja 😊 Kylmää, luontoa, lätkää jne. Ja jäkispeli on muuten ehdottomasti kokemisen arvoinen Kanadassa! Itse olen käynyt katsomasa kolme änäripeliä ja seuraavaa jo suunnittelen.

      Jääviini on tehty rypäleistä, jotka kerätään pakkasten aikaan vasta pois. Tähän on joku tarkka aika ja lämpötila, jolloin ne kerätään. Viini on ihan hurjan makeaa, selkeästi jälkiruokaviini. Ja kyllä, valkoviini jäillä (ja Spritella) on herkkua!

      Tykkää

  2. Todellakin yksinmatkaillessa kannattaa välillä ottaa kaikki irti järjestetyistä reissuista, sillä usein niissä hinta on paljon havelmpi kuin sooloilemalla ja pääsee helposti näkemään kaikki parhaat palat. 🙂 Ja huh, Niagara näyttää kyllä upealta!

    Tykkää

    1. Tämä on kyllä ihan täysin totta. Yksin jos menee, niin hinta on monesti melkoinen, joten ryhmille järjestettävät reissut on välillä pelastuksia. Niagara on kieltämättä upea, vaikka nyt siitä olikin yli puolet hieman piilossa.

      Tykkää

  3. Olisi aivan upeaa käydä Niagaran putouksilla. Olen kateellinen ja hämmentynyt. Tosin kunnioitan luontoa niin paljon että saattaa pelko hiipiä sisustaan kun sen upean putouksen näkee. Ken tietää, paikalle pitää päästä joskus.

    Mahtava juttu!

    Tykkää

    1. Suosittelen käymään Niagaran putouksilla joskus, jos siihen vain mahdollisuus tulee! Kyllä se veden pauhu sai aika hiljaiseksi pienen tytön.

      Tykkää

  4. Vietin Torontossa kolme viikkoa vuonna 1997, kun vierailin vaihtovuoden opiskelukaverini luona ja silloin kävimme myös Niagaralla. Tykästyin silloin Kanadaan, joka on jotenkin paljon aidompi kuin naapurinsa USA. Toronto kaupunkina on myös helposti lähestyttävä ja sopivan kokoinen. Olisipa kiva päästä taas siellä käymään. Nämä kuvat herättivät kyllä ikävän.

    Tykkää

    1. Olen itse käynyt muksuna kaksi kertaa Yhdysvalloissa ja pikavisiitillä Kanadassa ja nyt aikuisiällä kaksi kertaa Kanadassa. Kanada on ihan ehdottomasti näistä kahdesta lempparini. Yhdysvalloissa on pari paikkaa, jotka houkuttaa, mutta muuten se kulttuuri ei houkuta, pidän juurikin tuosta Kanadan aitoudesta, josta sinäkin mainitsit. Tosin kokemukseni Kanadasta rajoittuu toistaiseksi vain Toronto-Niagara-akselille, mutta suunnitelmissa on tutustua maahan entisestään.

      Tykkää

    1. Sepä juuri! NHL-peli Torontossa on ollut joka kerta sellainen kokemus, että olen vähän joutunut liikutuksesta pyyhkimään silmäkulmia. Joku kerta haluan vielä johonkin kansallispuistoon vierailemaan Kanadassa ja länsirannikko houkuttelisi myös.

      Liked by 1 henkilö

Kiva, kun jätät kommenttia.