Mitä outoa ihmiset tekevät reissuillaan?

Matkustustapoja ja matkoja on varmasti yhtä monta kuin matkailijaakin. Joku menee kerta toisensa jälkeen samaan kohteeseen ja tuttuun majoitukseen vuodesta toiseen, toinen ei suostu edes vilkaisemaan uudestaan jo käytyyn paikkaan. Siksipä myös reissuaktiviteetit ja -puuhat vaihtelevat matkailijasta riippuen.
globe
Törmäsin Facebookissa eräässä yksin matkailevien naisten ryhmässä hauskaan ketjuun, jossa käytiin läpi, mitä outoa tai erikoista matkailijattaret tapaavat tehdä ulkomaan matkoillaan. Viestiketjussa oli reippaasti yli 400 viestiä ja poiminkin niistä yleisimmät puuhat sekä peilasin näitä omiin reissutapoihini. Oli aika hauskaa ja silmiäkin avaavaa katsoa matkailua tällaisesta hieman erilaisesta näkökulmasta.

Ylivoimaisesti suosituin ”outo” tapa oli kierrellä paikallisia ruokakauppoja. Itse en näe tässä mitään outoa, sillä teen tätä aina ulkomailla ollessani. Mielestäni on älyttömän mielenkiintoista päästä paikalliseen ruokakauppaan ja tutkia tuotteita, ruoka- ja juomavalikoimia sekä muita paikallisia erikoisuuksia. Yleensä tavallinen ruokakauppa kertoo aika paljon sikäläisestä elämästä; esimerkiksi hintatasosta, ruokakulttuurista ja asiakaspalvelusta. Brasiliassa yksi parhaimpia aikoja käydä paikallisessa ruokakaupassa on juuri nyt pääsiäisen alla. Ruokakauppojen katoista roikkuu satoja ja taas satoja jättikokoisia suklaamunia värikkäissä muovikääreissään.
McDonald's
Toinen hyvin yleinen tapa ketjun mukaan oli
piipahtaa paikalliseen McDonald’siin. Äkkiseltään tämä voi kuulostaa aika oudolta ja typerältä. Ensimmäinen ajatus voikin olla, että miksi joku nyt suuntaisi tuttuun ja turvalliseen Mäkkiin, kun tarjolla on paikallisia erikoisuuksia ja sellaista, mitä ei välttämättä saa kotikonnuilta. Kun asiaa miettii, tämäkin on mielestäni ihan validi ja käymisen arvoinen kohde, ja itse toteutan tätä lähes joka reissullani. Jokainen periaatteessa tietää, mitä McDonald’sista saa, mutta silti kuitenkin valikoima voi vaihdella rajustikin muissa maissa. Esimerkiksi Intissa kaikkien tuntema Big Mac on muokattu kanaversioksi, naudanlihan syömisen ollessa laitonta joissain osissa maata. Romaniassa sain McFlurryn, jossa pehmismassaa ei oltu jäädytetty ollenkaan ja nestemäisen pehmismassan sekaan heitettiin kokonaisia Smarties-karkkeja ilman sen kummempia sekoituksia. Jakartassa käydessäni Mäkkärissä, ei salin ketsuppipumpuista tullutkaan ketsuppia vaan sweet chili -kastiketta ja Fanta oli totutun keltaisen värinsä sijaan pinkkiä sekä maistui kammottavan makealta marjaesanssilta. Venäjällä hampurilaisen legendaarisinta makuparia, Coca-Colaa, ei saanut, vaan mukiin painettiin juomahanasta omenamehua. Ulkomailta kaipaan Suomen valikoimaan Filet-O-Fishia, jota joskus saa Suomessa kampanjatuotteena, mutta useassa maassa se kuuluu pysyvään valikoimaan. Luulen, että sait kiinni ajatuksesta, kuinka McDonald’s ei siis aina olekaan sitä, mitä ajattelit sen olevan. En siis pidä tätäkään kohtaa outona, vaan itse asiassa melko hyvänä kulttuuritsekkauksena reissuilla. Tiesitkö muuten, että on olemassa myös ensi kertaa vuonna 1986 julkaistu Big Mac -indeksi, jonka mukaan saa jonkinlaista osviittaa eri maiden valuutan yli- tai aliarvostuksesta? Kannattaa tutustua tähänkin ihan hauskaan nippelitietoon.
tuntematonsotilas
Kolmas yllättävän yleinen tapa listauksessa oli vierailut paikallisilla hautausmailla. Tämänkin voin allekirjoittaa, sillä monet mielenkiintoisimmasta paikoista reissuillani ovat olleet paikalliset hautausmaat ja tuhkalehdot. On mielenkiintoista nähdä, kuinka eri kulttuureissa muistellaan kuolleita. Hautausmaissa on jotakin äärettömän lohdullista, kaunista ja rahoittavaa, kun samaan aikaan ne on myös hieman selkäpiitä karmivia. Lisäksi tuntemattomien sotilaiden haudat ovat usein kiehtovia. Ateenassa tuntemattoman sotilaan haudalla päivystävät näkemisen arvoiset parimetriset vartijat hameissaan ja tupsukengissään, mutta vahdinvaihto se vasta viihdyttävää olikin. Indonesiassa pieniä hautaismaita on ihan tavallisten autoteiden vieressä ja jokaisen hautakiven päälle on avattu värikäs päivä- tai sateenvarjo suojaamaan hautaa pahoilta hengiltä.

Muita usein mainittuja paikkoja tuossa samaisessa Facebook-keskustelussa olivat erilaiset markkinat, kirpparit, irkku-pubit (tämä oli hämmästyttävän suosittu!), kirjastot, kirjakaupat ja -antikvariaatit sekä elokuvateatterit. Omia matkakuvia käydessäni läpi, huomasin, että bongailen hääpareja aika usein matkoillani. Vanhempani tekevät tätä samaa omilla matkoillaan. Liekö siis joku meidän perheen juttu. Onko sinulla jotain omituista/erikoista tai ihan vain toistuvaa tapaa/paikkaa matkoillasi? Oliko näistä joku ihan hullu ajatus mielestäsi? Olisi hurjan mielenkiintoista kuulla lisää tämän tyyppisiä reissukokemuksia juuri sinulta.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

23 kommenttia artikkeliin ”Mitä outoa ihmiset tekevät reissuillaan?

  1. Mun pitää päästä aina reissussa lenkille: lenkkarit ja juoksutrikoot on niin helppo ottaa mukaan, kun ne sopivat hyvin myös kaupunki/kyläkävelyille. Ihmisen vauhtia köpötellessä pääsee tutustumaan kohteeseen eri syvyydellä kuin moottoroidusta kulkuneuvosta, saa sulateltua kaljatuoppeja ja ranskiksia ja aistimaan paikallista tunnelmaa. Viimeksi Slovakiassa Tatra-vuorilla näin lenkillä kattohaikaran ja paikallisia pappoja kyntämässä peltoa vanhalla Zetorilla. Eikä maksa mitään!

    Tykkää

    1. Lenkkeilen näkee kyllä paikkoja aivan eri tavalla. Joskus Italian maaseudulla koukkaisin hieman pidemmän lenkin, kun menin väärään suuntaan, mutta näin aivan ihania viiniviljelmiä 😊 Mä tykkään ihan kamalasti kulkea kävellen matkoilla. Käytän tosi vähän julkisia tms, ellei sitten tietty ole ihan välttämätöntä tai viisainta.

      Tykkää

  2. McDonalds-käynti on kieltämättä vähän outoa. Yritin miettiä mikä olisi itselle erityisen outoa tekemistä, mutta jotenkin tuntuu, että kaikki tekmeinen on aika normaalia, vedoten siihen että kun nyt ulkomailla ollaan. 🙂 Täytyypä ihan ajatuksella miettiä lisää, että tuleeko mieleen jotain omituisuuksia.

    Tykkää

    1. Juu, moni ei oikein ymmärrä tuota Mäkki-hommaa ja itsekin olin todella, todella vastaan, ennen kuin muutin mieleni. Nykyään olenkin sitä mieltä, että sehän on loistava tapa nähdä osa kulttuuria.

      Tykkää

  3. Mäkin käyn reissuilla ihmettelemässä ruokakauppojan tarjontaa. Se on monellta tavoin tosi kiinnostavaa, ja samalla voi ostaa jotain eksoottista maisteltavaa. Myös erilaiset krääsä- ja päivittäistavaraliikkeet soveltuvat kiertelyyn, mutta niissä jaksan silti harvemmin käydä, jos en ole oikeasti miettimässä jotain hankintaa. Hautausmaitakin on tullut jonkin verran kierreltyä, mutta vain, jos ne ovat erityisen hienoja, kuten vaikka Recoleta Buenos Airesissa. Mäkkärissä en kyllä käy edes yhtä kertaa vuodessa, riippumatta maasta, mutta jos tykkää käydä siellä, niin miksipäs ei tekisi sitä myös ulkomailla. Puolisoni keräilee Hard Rock Cafen t-paitoja ja pinssejä, joten paikallisessa HRC:ssä tulee käytyä aina, jos sellainen vain kaupungista löytyy.

    Tykkää

    1. Itsekään en mitenkään aktiivisesti hakeudu hautausmaille, mutta jos sellainen kohdalle osuu, on niitä mielenkiintoista käydä ihmettelemässä.

      Meidän perheellä oli myös jossain vaiheessa tapana kerätä HTC-paitoja yms, mutta niitä ei onneksi enää tule kerättyä, kun alkoi kertyä turhan paljon kaappeihin. Hauska, kuinka jokaisella on ne omat juttunsa.

      Tykkää

  4. Ruokakaupoissa mäkin tykkään käydä, niin kiva vaan kattella mitä siellä on! Hautausmailla en käy säännöllisesti mutta niitä näkee välillä, jotkut on todella näyttäviä ja aina erilaisia riippuen kulttuurista. Mielenkiintoista! Eräs tuttu oli kuvannut ulkomailla suojatiekylttejä eri maista, se oli aika hauskaa kun ei niihin oo oikein kiinnittänyt huomiota kuinka paljon niiden sisältö vaihteleekaan 😀

    Tykkää

    1. Hyvin samankaltaista siis kuin allekirjoittaneellakin. Hei, mä kans jossain vaiheessa kuvailin noita suojatiekylttejä. Niitä on vaikka minkälaisia ja osa on todella hauskoja 😄

      Tykkää

  5. En pitänyt näitä mitenkään outoina 😀 Ruokakaupathan on tosi mielenkiintoisia muissa maissa ja hautausmaat myös. Ateenassa on muuten tosi kaunis, vanha hautausmaa, vinkiksi, jos vielä joskus menet. Minä myös kuvailen aina hääpareja matkoilla 🙂 En kyllä oikein tiedä miksi, koska pidän häitä vähän turhan vanhanaikaisina ja erityisesti valkoista hääpukua – enkä ulkomailla ole koskaan nähnyt muita. Mikä lie fetissi!

    Tykkää

    1. Mä rakastan hautausmaita – ovat ihan suosikkikohteitani maailmalla! Hienoin on mielestäni Lissabonissa ja hulvattomin Floridan Key Westissä, jossa hautakiviin kirjoitetut kaikkea muuta kuin perinteiset värssyt saavat nauramaan ääneen. Lisäksi harrastan luksushotelleja. En suinkaan asu niissä, mutta käyn drinkillä tai kahvilla – tai ainakin pissalla. Todella paljon mielenkiintoista on tullut nähtyä ja koettua tällä tavalla, eikä koskaan kukaan ole pysäyttänyt ovella tai heittänyt kadulle.

      Tykkää

    2. Itsehän en myöskään pitänyt näitä outoina, mutta kun tämä keskusteluketju, johon törmäsin, oli ”oudot asiat, mitä teet reissussa”, päädyin siihen, että kai nämä vähän outoja sitten on 😄

      Tykkää

  6. Tunnistan nämä kaikki jollain tasolla, ruokakaupat erityisesti! Tykkään erityisesti ostella itselleni ja tuliaisiksi paikallisia karkkeja ja muita snäkkiruokia.
    Mökissä käyminen ei ole varsinaisesti ikinä ollut mikään päämäärä, mutta aika usein olen päätynyt sinne koska se vain on niin helppo ja aina tietää mitä saa. Paitsi tietysti jos tilaa niitä paikallisia erikoisuuksia, joita tosiaan on kyllä hauska bongailla. Ehdoton suosikkini on suklaakastilleen kera tarjoillut ranskalaiset kausituotteena Japanin mäkissä. Nams!

    Tykkää

    1. Hetken aikaa mietin, että mikä mökkikäynti, mutta kun maltoin lukea lauseen loppuun, olin taas kärryillä 😄 ranskikset suklaakastikkeella kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta voin kuvitella, että yhdistelmä toimii.

      Tykkää

  7. Minä kyllä kierrän myös ruokakauppoja ulkomailla. Mielestäni on mielenkiintoista nähdä mitä siellä myydään ja millaisia ruokia paikalliset syövät. Esimerkiksi Islannissa oli pakastealtaissa kokonaisia lampaanpäitä. Ei siinä mielestäni ole mitään kummallista. Samalla tulee usein ostettua jotain kotiinviemisiäkin. Hautausmaillakin olen käynyt käveleskelemässä, mutta en joka matkalla tai joka maassa.

    Tykkää

    1. Samaa mieltä kanssasi, en miellä näitä oikeasti oudoiksi, vaan kulttuuriin tutustumiseksi. Itsekään en läheskään joka reissulla käy hautausmailla, mutta jos osuu kohdalle, niin miksikäs ei.

      Kokonaiset lampaan päät ovat varmasti melkoinen näky. Huh 😅

      Tykkää

  8. Ruokakauppojen kiertämiseen samaistun ehdottomasti. Myös näin 3 kuukauden Briteissä asumisen jälkeen tykkään yhä käydä ruokakaupassa tekemässä ostokset itse, jotta voin tehdä uusia tuotelöytöjä. Kirjakauppoihin eksyn reissuilla myös helposti.
    Ehkä oudoin asia mitä teen reissuilla on se, että pyrin kurkkimaan sisään ihmisten pihoille tai asuntoihin ohi kävellessäni. Kiinnostaisi nähdä millaisia koteja ja sisustuksia on eri maissa!

    Tykkää

    1. Kirjakaupat ovat jollain tapaa erityisen houkuttelevia ulkomailla! Vaikkei ymmärtäisi kohdemaan kielestä mitään, kirjakaupat antavat aina jotain silti.

      Myönnettäköön, että kurkin myös pihoihin ja asuntoihin sisään niin reissuissa kuin kotimaassakin, heh 😅

      Tykkää

  9. Kyllä, etenkin tuon ruokakauppajutun tunnistan!
    Oon aika varma että omasta reissaamisesta löytyis jotain muitakin outouksia mutten vaan nyt tähän hätään keksi mitään.
    Hauska postaus!

    Tykkää

    1. Kiitos, tätä oli hauska tehdä! Itsekään en kokenut, että omassa matkailussa olisi outoja tapoja, mutta sitten kun mietiskelin, aloin itsekin kummastella joitain tapojani 😄

      Tykkää

    1. Näinhän se on! Omia tapoja ei välttämättä pidä outoina, ja niitä tulee tehtyä ihan huomaamattakin. Ja ihan totta tuo, että vaikka kuinka olisi kansainvälinen ketju, kuten McDonald’s, niin eroja kyllä löytyy maittain 😊

      Tykkää

  10. Päivitysilmoitus: Vuosikooste 2019 – Unelmamaja

Kiva, kun jätät kommenttia.