Kevyesti käsimatkatavaroilla

Olen viime vuosina ryhdistäytynyt matkustamaan melko kevyesti. En ole tehnyt tätä mitenkään varsin tietoisesti, että olisin trendikkäästi käsimatkatavaroilla matkaava tai vähentäisin lentokoneen polttoainekulutusta, kun lennän kevyellä varustuksella. Olen tehnyt sen ihan vain mukavuudenhaluani ja laiskuuttani sekä edullisempien lentolippujen takia. Parhaillaankin olen reilun kahden viikon reissussa Keski-Euroopassa ja Suomessa noin viiden kilon käsimatkatavaroilla.

LRM_EXPORT_198754932585816_20190624_213611278-01.jpeg

Nykyään kyllä pyrin huomioimaan myös sen, että jo kilonkin vähentäminen matkatavaroissa vähentää lentokoneen polttoaineen kulutusta huomattavasti. Finnairin kestävän kehityksen johtajan Kati Ihamäen mukaan vuodessa säästyisi 1,2 miljoonaa kiloa lentopetrolia, jos jokainen Finnairin matkustaja pakkaisi kilon vähemmän matkatavaraa mukaansa. Niinkin pienellä jutulla saisi aikaan merkittävän muutoksen lentopetrolin kulutukseen!

Miten sitten matkustan pienemmällä tavaramäärällä? Tähän pätee sama kuin moneen muuhunkin asiaan. Etukäteissuunnitelu on tässä(kin) avain onneen. Mietin ja listaan tarkasti, mitä ihan oikeasti tarvitsen, sitten teen vielä kerran tai pari tavaroiden karsintaa. Varsinkin vaatteissa ja kengissä on helppoa ylipakata, ja vähemmällä pärjää varsin hyvin. Mietin vaatteet niin, että ne sopivat mahdollisimman monella tavalla yhteen ja ovat monikäyttöisiä. Samoin kenkien kohdalla mietin niiden monikäyttöisyyttä ja tarpeellisuutta kohteessa. Vaatteiden kohdalla yksi tärkeimpiä juttuja on myös pakata ne rullaamalla tai tyhjiöpusseja hyödyntäen. Näin ne vievät huomattavasti vähemmän tilaa. Ja kannattaa muistaa, että myös reissussa vaatteita voi pestä, jolloin vaatetta ei tarvitse ottaa tuhottomia määriä mukaan. Kohteessa voi hyödyntää paikallisia pesuloita ja itsepalvelupisteitä, myös perinteinen nyrkkipyykki on oiva apu. Varsinkin pikkarit sekä topit ja t-paidat on helppoa ja nopeaa pyykätä nyrkkipyykillä esimerkiksi samalla kun käy itsekin suihkussa.

Nykypäivänä ainakin omalla kohdallani elektroniikka vie aika ison siivun matkatavaroistani. On puhelin, varavirtalähde, isot kuulokkeet, kamera, mahdollisesti tabletti, kaikkien laitteiden laturit, kameran tripodi jne. Näissä pystyn karsimaan tarvittaessa ainakin tabletin ja kameran tripodeineen sekä latureineen, mutta pidemmällä matkalla nämä on kiva olla mukana, varsinkin jos reissaa yksin. Elektroniikassa tiivistän ainakin piuhoissa. Kamerani tarvitsee eri lataussysteemit, mutta muuten pärjään yhdellä USB-pistokepäällä, johon sujahtaa tavallinen USB-piuha, jolla lataan varavirtalähteet, kuulokkeet, tabletin jne. Lisäksi minulla on pieni C-USB-lisäosa, jonka avulla saan ladattua puhelimeni.

LRM_EXPORT_198774047574876_20190624_213630393-01.jpeg
Kosmetiikassa on myös helppo tiivistää, kun käyttää pienempiä, uudelleen täytettäviä matkapulloja. Purkeissakin kannattaa käyttää luovuuttaa, sekä hyödyntää jo olemassa olevia astioita. Kosteusvoiteen voi laittaa esimerkiksi Kinder-lelua suojaavaan muovimunaan. Muutamankin viikon reissun vetää hyvin näillä pienemmillä purkeilla. Kannattaa myös miettiä, tarvitseeko mukaan kaiken maailman pullot ja putelit. Esimerkiksi lämpimissä maissa reissatessani minulla on ollut meikeistä mukana vain ripsari ja kulmakynä, ja näillekin tulee käyttöä vain harvakseltaan, kun ruskettunut naama ei kaipaa meikkiä. Jos kaipaa jotain väriä naamaan, niin kirkas, punainen huulipuna on tähän hyvä. Huulipuna vie vain vähän tilaa, mutta toimii päätoimensa lisäksi myös poskipunana. Shampoo- ja saippualinjalla helpottaa, kun käyttää nestemäisten tuotteiden sijaan palatuotteita. Tällöin ne eivät vie tilaa nestemäisiltä tuotteilta, joiden tulee mahtua litran minigrip-pussiin lentokentän turvatarkastuksissa, ja plussaa siitä, ettei saippuaa ole pakattu muovipakkaukseen.

Suosin pakkaamisessa lokerointia. Eri tyyppiset tuotteet omiin pussukoihin ja nyssäköihin, jolloin niitä saa puristettua pienempään tilaan. Erillisissä pussukoissa ollessaan ne on myös helpompi löytää tavaroiden seasta. Koruille käytän esimerkiksi pieniä nipsukukkaroita ja vaatteet pakkaan vesitiiviisiin melontasäkkeihin, joista saa puristettua ilmat pois. Suosin myös usein reppua lentolaukun sijaan. Lentolaukku vie itsessään jo aika paljon tilaa, kun kankainen reppu puolestaan on ohuempi ja antaa enemmän pelivaraa käsimatkatavarana. Varsinkin, jos reppu on sen kokoinen, että se sujahtaa lentokoneessa edessä olevan penkin alle. Oman empiirisen tutkimukseni mukaan reppuja myös harvemmin mittautetaan tiskillä tai portilla, jos reppu näyttää penkin alle mahtuvalta. Repun lisäksi minulla on poikkeuksetta mukana Fjällrävenin Pocket-pikkulaukku, joka on täydellinen passille, puhelimelle, lompakolle ja muulle pikkusälälle. Näin ei tarvitse joka kerta kaivaa käsimatkatavaroista näitä tärkeimpiä juttuja, vaan ne kulkevat tilaa viemästä kätevästi joko pikkulaukkuna tai vyölaukkuna (kun hihnan kiristää vyötärön ympärille, on laukku täydellinen vyölaukku). Tämä ajaa matkalla myös iltalaukun virkaa, jos niikseen on.

Mitä vinkkejä sinä antaisit kevyesti matkustamiseen?

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

26 kommenttia artikkeliin ”Kevyesti käsimatkatavaroilla

 1. Olen matkustelut jo vuosia pelkästään käsimatkatavaroilla – joko pienellä 25 litran repulla tai 40 litran ”retkikuntakassilla” (North Face Duffel Bag – model S). Reppu on yleensä alle viikon matkoilla, ja isompi laukku, jonka saa myös repuksi selkään pidemmillä. Viimeksi olin neljän viikon matkalla Helsingistä Busaniin (Siperian ja Mongolian) kautta 40 litran laukulla, jossa oli painoa 9kg. Hyvin pärjäsin eikä kaikkia vaatteita tullut edes käytettyä. Painavimmat tarvikkeet ovat yleensä tabletti, kamera ja objektiviit – sekä KIRJAT. Tykkään paperisista oppaista kun niitä on huomattavasti helpompi selata. Toki voisi optimoida ja ottaa vain sähköiset versiot mukaan.

  Tykkää

  1. Tuosta North Facen Duffelista oon kuullut kyllä tosi paljon kehuja. Mulla on vastaava Tatonkalta, mutta se on massiivinen 65 litraa, joten ei pahemmin ole käyttöä. Itsehän olin aluksi aivan täysin vastarannan kiiskenä e-kirjoista, mutta juurikin pidemmät matkat opettivat niitäkin lukemaan ja nykyään luen arjessakin pääosin kirjani sähköisinä 🙂

   Tykkää

 2. Olen itsekin nykyään vannoutunut käsibagaasseilla reissaaja, tai siis koko nelihenkinen perheemme on. Syynä on alunperin ollut juuri tuo mainitsemasi mukavuudenhalu, eli ei jaksa käyttää aikaa matkalaukkuhihnoilla venailuun, tai nopeilla lentojen vaihdoilla stressata siitä pysyykö laukut matkassa mukana. Monta useamman viikon reissua ollaan jo pelkillä kabiinilaukuilla vedetty ja hyvin selvitty. Ja onneksi tämähän tosiaan on myös ekologista. 😊
  En kyllä käytä myöskään pakkaamisen suunnitteluun sen enempää aikaa tai eforttia, mutta toisaalta olemme matkustaneet viime vuosina niin paljon, että rutiinilla menee tämäkin…

  Liked by 1 henkilö

  1. Mahtavaa kuulla, että myös perheellisenä onnistutte menemään käsimatkatavaroilla! 🙂 Itsekään en nykyään pahemmin jaksa tai tarvitse käyttää niin kamalasti aikaa tai eforttia pakkaamiseen, kun tulee aika rutiinilla, mutta silti yleensä teen jotain listoja (rakastan listoja), niin sitten ei tarvitse kuin vaan heitellä tavarat kassiin.

   Tykkää

 3. Vielä runsas vuosi sitten en olisi uskonut pystyväni ikinä käsimatkatavaroilla reissaamiseen. Kevään Aasiaan matka jolloin jouduin pakkaamaan ristiin tavarani osoitti minulle, että olisin pärjännyt todella vähällä tavaralla ja nyt olenkin tehnyt kaksi viimeistä matkaa vain käsimatkatavaroilla. Toki ne on ollut lyhyempiä kaupunkilomaa mutta kuitenkin. Nyt vaan seuraava viikon matka tavoitteeksi. Ja suunnittelulla pääsee pitkälle !

  Tykkää

  1. Käsimatkavaroilla matkustamisessa on paljon hyviä puolia. Itselläni tuppaa ongelmaksi yleensä nousemaan nesteiden kuljetus, kun niitä putiloita kerääntyy aina kuitenkin sen verran että rajat paukkuu. Pitäisi optimoida paremmin. Parasta on kuitenkin se että välttyy lentokoneesta noustessa tavaroiden odottelulta, ja pystyy suoraan lähtemään jatkamaan matkaa.

   Tykkää

  2. Nesteet meinaa omallakin kohdallani nousta suurimmaksi ongelmaksi. Nykyään vedänkin kylmästi aikalailla dödö-hammastahna-kosteusvoide-ripsari-linjalla 😀 Ja etenkin nesteissä fiksut purkit ja putelit ovat avainasemassa!

   Tykkää

  3. Jos en ihan väärin muista, niin oma ahaa-elämykseni kässärimatkaamiseen syttyi juuri noin, kun ristiinpakkaamisella huomasin pärjääväni aika vähällä! 🙂 Suunnitelua peliin ja mulla on vähän sellainen ajatus, että minkä tahansa mittaisen matkan onnistuu tekemään käsimatkatavaroilla viikon tavaroilla, jos on valmis pyykkäilemään, eikä tarvitse mitään ihan hasardeja erikoiskamoja mukaan.

   Tykkää

 4. Meillä on myös siirrytty käsimatkatavaroihin, niiden kätevyyden takia. Hieman enemmän se vaatii suunnittelua ja grammanviilausta, mutta monen kuukauden reissullekin voi ihan hyvin ottaa vain pienen laukun. Täytyy vain aina ajatella pakkaavansa yhden viikon kamat. Niitä voi sitten pestä.

  Tykkää

  1. Sinäpä sen sanoit! Oma ajatusmaailmani on kans tuo, että viikon kamoilla pärjää oikeastaan loputtomasti. Jos vain on valmis pyykkäämään, karsimaan vaihtoehdoista jne, eikä tarvitse monelle eri lämpövyöhykkeelle tai aktiviteettiin eri kamoja.

   Tykkää

 5. Oikein hyviä vinkkejä, jotka ovat itselläkin käytössä kun käsimatkatavaroilla ollaan liikenteessä. Pitäisi kyllä ostaa ihan kankainen kassi tai reppu, niin olisi enemmän pelivaraa. 🙂 Itse kosmetiikka friikkinä tykkään ottaa ihan normaalin meikkiarsenaalin mukaan, mutta luojalle kiitos kätevistä matkakokoisista pakkauksista! 😀

  Tykkää

  1. Kankainen kassi tai reppu tosiaan antaa vähän enemmän vielä pelivaraa 🙂 Mä oon arjessakin niin huono meikkaamaan, että loppupeleissä omakaan matka-arsenaali ei kamalasti oikeastaan edes eroa arkituotteista. Ja tosiaan, onneksi on matkakokoisia pakkauksia!

   Tykkää

 6. Samoilla eväillä tässä itsekin mennään, tosin repun sijasta ultrakevyellä lentolaukulla. Usein osa vaatteista jää paikan päälle, roskikseen tai kierrätykseen. Näin tilaa vapautuumahdollisille tuliaisille.

  Tykkää

  1. Mullakin on ultrakevyt lentolaukku, mutta harvemmin sen kanssa loppupeleissä reissaan, kun jotenkin koen ärsyttävänä sen perässä vetämisen. Olen henkeen ja vereen ilmeisesti siis repputyyppi 😀 Tuo on ihan hyvä keino saada tilaa mahdollisille tuliaisille, kunhan ei turhaan vaan kuormita kohdetta 🙂

   Tykkää

 7. Minäkin yritän nykyään reissata pelkillä käsimatkatavaroilla. Silloin kun matkakohteessa yhdistyy kuuma ja kylmä kohde, se on kyllä aika vaikeaa. Vaelluskengätkin (usein matkustan patikkakohteisiin) vie kauhea tilan. Toinen tilarohmu on tosiaan elektroniikka: kannettava, järkkäri ja siihen objektiivit, kaikki piuhat ja laturit… Seuraavalla reissulla kokeilen, onnistuisiko ihan pelkällä repulla reissaaminen. Ehkäpä silloin on tehtävä valinta, minkä objektiivin kameraani otan mukaan. Kosmetiikat (lähinnä siis kosteusvoiteet) olen hakenut aina kosmetologiltani, joka antaa minulle minikokoisia näytepakkauksia – ne on kyllä käteviä. Samalla otan kestovärin ripsiin ja kulmiin, niin reissussa ei tartte edes meikata.

  Tykkää

  1. Tuo mainitsemasi kuuman ja kylmän yhdistelmä aiheuttaa kyllä ihan omat haasteensa kevyesti matkustamisessa, vaelluskengistä puhumattakaan! Itse pihistän lähes poikkeuksetta objetiiveista tilan loppuessa, ja viime reissulla jätin jopa koko kameran matkasta ja menin pelkällä puhelimen kameralla. Tätä päätöstä kyllä hieman kadun. Eli seuraavalle matkalle lähtee taas kamera perusobjektiivilla mukaan.

   Tuo kestoväri on kyllä helpottava kikka! Tosin mulla se ei toimi, kun kulmat ja ripset ovat tummat jo ennestään, mutta ripset niin pirun suorat. Ripsenpidennykset tosin olen kokenut kans käteviksi, kun naama näyttää silloin koko ajan freesiltä.

   Tykkää

 8. Matkustan yleensä käsimatkatavaroilla ja melkein aina repun kanssa. Jo vaatteita ostaessani mietin materiaalit tarkkaan, niiden on oltava kevyitä ja rypistymättömiä. Vaatteet rullaan. Painolastia tuottavat varakengät ja elektroniikka, aika pakollisia elementtejä matkalla. Lukemiseksi otan yhden kirjan jonka sitten jätän matkalle ja toivottavasti löydän uuden vaihturin. Matkakirjoista otan valokopiot tärkeimmistä sivuista. Tuo nipsukukkaro koruille oli toteuttamiskelpoinen idea, tosin mitään kalliita koruja en mukanani kanniskele.

  Tykkää

  1. Kuulostaa erittäin tutulta 🙂 Varakengät kieltämättä tuovat aina lisäpainoa ja vievät tilaa, mutta itsekään en uskalla lähteä vain yhdellä parilla yleensä liikkeelle. Ja juu, kalliita koruja (tai vaatteita) en ota reissuun mukaan, vaan menen aika perusmeiningeillä. Yleensä jätän lempparikellonikin kotiin ja nappaan matkakelloni mukaan reissuihin.

   Tykkää

 9. Tarkoitus olisi lähteä syksyllä kolmen kuukauden reissulle pelkällä käsimatkatavaralla. Harmaita hiuksia tuottaa lähinnä se että eri lentoyhtiöillä voi olla niin eri säännöt, yhdelle riittää päästä alle 10 kg, toisella rajoitus onkin 7 kg. Katotaan miten mun käy. Pidin käsimatkatavaralla tehty reissu on tähän mennessä kolme viikkoa, joten eiköhän tuokin onnistu. Eniten toivoisin että joka helkkarin laitteeseen ei tarvitsisi omaa laturia, odotan sitä päivää kun kaikissa vempeleissä olisi samat standardit käytössä.

  Tykkää

  1. Jos vaan tiedät lentoyhtiöt etukäteen, niin sitten vain sen pienimmän rajoituksen mukaan. Olin juuri 2,5 vkon reissulla ja lensin sekä Finskillä että EasyJetilla, ja EJ:n rajoitusten mukaan oli sitten mentävä, kun heillä on tiukemmat rajat. Tosin kuuliaisena suomalaisena pakkasin kamani yhteen reppuun, kuuteen kiloon ja kentällä sainkin huomata, että suurin osa matkustajista tulivat koneeseen kolmen jättipakaasin kanssa. Mutta hyvin selvisin 😀

   Onneksi vähitellen ollaan siirtymässä aika yleisluontoisiin piuhoihin, niin ei tarvitse niin montaa eri johtoa enää kantaa mukana. Mulla on tosiaan mukana aina yksi USB erillisellä irtopäällä (pienempi kuin särkylääketabletti) ja sitten kameran laturi.

   Tykkää

 10. Hyviä vinkkejä! 🙂 Nuo tyhjiöpussit ovat mullistaneet oman pakkaamiselämäni ja oli ihana oivallus alkaa karsia meikkipussin sisällöstä – miksi ihmeessä olen vuosikaudet raahannut koko arsenaalia mukanani?!

  Vielä itsellä on hakusessa se, miten näyttää reissussakin skarpilta ja keksiä asuja, jotka toimivat myös fiinimpiin tilanteisiin. Mutta onneksi on loppuelämä aikaa harjoitella! 😀

  Tykkää

  1. Tyhjiöpussit on mahtavia! Tosin juuri tälle reissulle en niitä kaapeistani löytänyt, kun olen jemmannut ne muutossa johonkin hyvään paikkaan. Että ärsytti matkareppua pakatessa! Mulla oli vuosia sama, että kannoin samoja meikkejä aina mukana, mutta nykyään menen hyvin supistetulla sisällöllä reissuni 🙂

   Minulla on vähän sama, että saatan näyttää välillä vähän homssuiselta reissussa. Ja reissussa kuitenkin tulee otettua enemmän kuvia jne, niin olisi kiva kyllä näyttää ihan edustuskelpoiselta 😀 Mutta tässä(kin) onneksi tulee koko ajan paremmaksi.

   Tykkää

 11. Olemme vaimoni kanssa matkanneet kaikki, jopa 3 viikon, matkat viime vuosina käsimatkatavaroilla. Ultrakevyt 1,5 kg 4-pyöräinen lentolaukku ja jos koneeseen saa ottaa, kuten Finnairille, kevyt reppu tai olkalaukku. Kätevää, halpaa, nopeaa. Matkustamme yleensä lämpimiin kohteisiin, joten pärjäämme hyvin. Raskain vimpain on kannettava, sillä en ole oppinut toimimaan IPad minillä joka on myös aina mukana. Tykkään käyttää hiirtä ja IPad on siksi hankala. Koska työstän aikaisempiakin juttuja reissuilla ja kuvat ovat kannettavalla tarvitsen sen mukaan. Toki voisin siirtää blogeihin menevät kuvat Onedriveen kansioittain, mutta kun saatatkin innostua tekemään jutun juuri siitä kohteesta, minkä kuvia ei ole vielä valittu. Pitäisi hankkia kevyt kannettava, mutta ei oikein raaski. Tuo ekologisuusjuttu oli hyvä tieto. En olisi uskonut 1 kg suurta vaikutusta. Kiitos jutustasi.

  Tykkää

  1. Siinäpä se hyvin tiivistetysti: kätevää, halpaa, nopeaa. Nämä on ne isot syyt matkustaa pelkillä kässäreillä.

   Ymmärrän tuon läppärituskailun. Itselläni ei ole ollut enää vuosiin toimivaa läppäriä ja toimin pöytäkoneen sekä tabletin varassa, niin on pitänyt opetella ennakoimaan kirjoitusten ja kuvien kanssa matkoilla. Olen huomannut tuon, että reissussa monesti tuleekin inspis johonkin juttuun, jonka kuvia ei sitten ole siirtänyt mukaan. Toki tätä ongelmaahan ei olisi, jos siirtäisi kaikki kuvat aina pilvipalveluun, mutta siihen en vielä ainakaan ole ryhtynyt.

   Tykkää

 12. Reissaan paljon käsimatkatavaroilla – ja nimenomaan repulla. Mulla on yleensä läppäri mukana, joka jo painaa harmittavasti jo paljon. Siihen päälle kamera, niin kamalasti ei enää kärsi tavaraa mukaan ottaa. Meikit ym. ei mulla paljoa tilaa vie, koska en kamalasti meikkaa reissussa. Pesen nyrkkipyykinä alusvaatteita ym. pientä ahkerasti. Kesäisiin paikkoihin mennessä on helpompaa, mutta jos kohteessa on kylmä, joutuu aina puntaroimaan kenkävalintoja tarkkaan.

  Tykkää

  1. Läppäri vie kyllä harmillisen paljon tilaa ja tuo painoa. Itseäni ärsyttää jo tabletin viemä tila ja paino 😀 Kuten sanoit, lämpimät kohteet ovat helppoja käsimatkatavaroillakin, mutta kylmemmät (tai aktiivisemmat) kohteet aiheuttavat usein jo enemmän pohdiskeltavaa pakkailujen suhteen.

   Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s