Tarinoita bittiavaruudesta

Nykyään tulee onneksi taas edes jonkin verran luettua kirjoja, mutta siltikin vielä enemmän kulutan tarinoita kuulokkeiden kautta. *EI maksettu yhteistyö*

Screenshot_20190823_155042.jpgOlen parin viime vuoden aikana sukeltanut oikein kunnolla äänikirjojen, podcastien ja e-kirjojen maailmaan. Löysin äänikirjat ensimmäisen kerran melkein kolme vuotta sitten, podcastit noin 1,5 vuotta sitten. Nykyään laskenkin itseni aika kovan luokan podcast-kuluttajaksi. Äänikirjat ovat jääneet hieman vähemmälle podcastien alta, tosin tänä kesänä nekin tekivät jälleen paluun korvilleni. Näiden lisäksi luen myös e-kirjoja (vihdoin) sekä ihan perinteisiä kirjoja ja lehtiä. Olin aika pitkään vastarannan kiiskenä e-kirjoihin, mutta pitkillä ulkomaanreissuilla olen todennut ne käteviksi, kun lukematon määrä kirjoja kulkee mukana tabletissa tai älypuhelimessa. Podcastit, äänikirjat ja e-kirjat pystyy tarjoajasta riippuen lataamaan myös offlineen, niin ei haittaa, vaikkei käytössä olisikaan nettiä koko aikaa. Ajattelin listata tähän alle muutamat suosikkini podcasteista, äänikirjoista ja luettavista kirjoista vinkiksi sinullekin.

Podcastit:

Rikospodcastit (löytyy esim. Spotifysta):

Ylivoimaisesti kulutetuin podcast-lajini on rikosposcastit. Melkein kaikki suomalaiset rikospodcastit ovat kuunneltuna, joten jonkin verran uskallan näitä listata ja arvottaa. Tosin veljeni ja paras ystäväni olivat sitä mieltä, että minun pitäisi lopettaa näiden kuuntelu, kun yölliset kävelymatkat bussipysäkiltä kotiin (300 m) meinaa välillä kuumottaa, heh.

IMG_20190823_154816.pngI don’t like Mondays – Lempparein suomalainen true crime -podi. Miellyttävä kerronta, hyvin tehty taustatyö ja mielenkiintoisia tapauksia. Paljon murha- ja katoamistapauksia. Kaksi ensimmäistä jaksoa hieman hakemista, mutta sen jälkeen loistavaa kerrontaa.

Jäljillä – Ensimmäinen supersuosittu suomalainen true crime -podi. Löysin tämän viime vuoden lopussa ja kuuntelin heti putkeen kaikki siihen mennessä ilmestyneet jaksot. Tässäkin miellyttävä kerrontaääni ja perusteellisesti tehty taustatyö. Alkupään jaksoissa ulkomaisten nimien lausuminen häiritsi, mutta tekeminen parantunut hurjasti, mitä enemmän tehnyt jaksoja.

Kylmiä väreitä – Jatkaa samaa linjaa: hyvin tehty taustatyö ja mielenkiintoisia tapauksia, äärettömän selkeä kerrontatyyli. Kertojalla on ehkä liianki pirteä ääni rikospodiin, mikä häiritsi itseäni aluksi, mutta siihenkin tottui nopeasti.

Luulopuheita – Suurin osa suomalaisista true crime -podeista on jostain syystä naisten pitämiä, mutta tämä on miehen pitämä. Enemmän paranormaaleja tapauksia tai muuten hieman epäselvempiä tapauksia kuin ylläolevissa.

Murha mielessä – Aika samantyyppinen kuin kolme ensimmäistä listaamaani podia. Sarjamurhaajia ja muita kreisejä tapauksia. Tunnarille lisäpisteet.

Huorapuutarha – Kahden opiskelijanaisen pitämä podi, joka eroaa edellisistä dialogillaan. Välillä kerronnassa häiritsee poukkoulevaisuus, toistensa päälle puhuminen ja turha kikattelu. Kuitenkin ihan viihdyttävä ja mielenkiintoisia tapauksia, ei kuitenkaan lempparein.

Höpöttelypodit ja muut kevyemmät aiheet (löytyy esim. Spotifysta):

IMG_20190823_154800.pngKaverin puolesta kyselen – Olikohan tämä nyt virallisesti Suomen toiseksi suosituin podi? Suosittu se joka tapauksessa on. Kahden ystävyksen kevyttä läppää eri aiheista kaverin puolesta -kyselen henkeen. Ilmeisesti tämä ei ole iskenyt moneenkaan kaveriini, mutta itse nauran usein ääneen tämän podin parissa. Enkä todistetusti ole ainut, koska podi on niin suosittu.

Jetlagissa (ei Spotifyssa, kuuntelen Suplasta) – Kahden suositun matkabloggaajan podi, joka keskittyy matkailuun ja siihen liittyviin eri aiheisiin. Mielikuvituspoikaystäviä, yhteistyömatkoja ja pohdintoja aikuisten matkailevien naisten elämästä.

Auta Antti ja Auta Antti2 – Antti Holman podi, jossa käsitellään lukijoiden lähettämiä kysymyksiä ja pulmia. Podi ei ole huumoripodi, mutta Antin musta huumori ja mahtavat sanavalinnat pistävät naurattamaan useammassakin kohdassa. En aluksi lämmennyt tälle podille yhtään, mutta sitten kun lämpenin, kuuntelin kaikki jaksot putkeen.

Afterwork – Kolmen suositun somepersoonan podi, jossa käsitellään lähes tulkoon kaikkia aiheita noin kolmekymppisen naisen elämässä. En ole kuunnellut kaikkia jaksoja, vaan valinnut sieltä täältä itseäni kiinnostavia aiheita.

No filter – Vähän sama kuin Afterworkissa, mutta kahden somepersoonan podi laajalla aiheskaalalla. Podin pitäjät, Viena K ja Arttu, ovat molemmat yksiä Suomen suosituimpia bloggaajia ja entisiä lestadiolaisia, joten asetelma on hyvin mielenkiintoinen. Heiltäkin olen valinnut kuunteluun sellaisia jaksoja, joiden kuvaukset ovat kiinnostaneet.

Bonus:

IMG_20190823_154744.pngGuided Sleep Meditations (Spotify) – Turvaudun tähän, jos en meinaa saada unta. Miellyttävä miesääni, jota kuunnellessa nukahtaa helposti.

Brasilialaiset podit portugalin ylläpitämiseen (Castbox) – Yritän edes jollain tasolla ylläpitää portugalinkielentaitojani ja kuuntelen silloin tällöin podeja brassiportugaliksi. On kyllä ihan mahtavaa, kun kieli taittuu vielä sen verran, että kykenen kuuntelemaan portugaliksi podeja eri aiheista.

Kirjat (perinteiset sekä e- ja äänikirjat):

Lukeminen kannattaa aina ja olenkin niin iloinen, että olen jälleen löytänyt sisäisen lukutoukkani niin perinteisten kirjojen kuin äänikirjojenkin parissa. Nämä kaikki listaamani kirjat löytyvät ainakin BookBeatista (harmillisesti ei edelleenkään maksettu yhteistyö). Osaan siis sanoa saatavuudesta vain BB:n osalta, sillä käytän tätä kyseistä sovellusta kirjojen lukemiseen ja kuuntelemiseen.

IMG_20190823_154731.pngJ.K. Rowling: Harry Potterit (äänikirjana Vesa Vierikon lukemana, löytyy myös Youtubesta) – Vaikka olisit lukenut Potterit sataan kertaan tai et olisi ikinä koskenutkaan näihin kirjoihin, niin suosittelen kuuntelemaan nämä Vesa Vierikon lukemana. Mieletöntä eläytymistä!

Heather Morris: Aushcwitzin tatuoija – Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat kiinnostavat todella paljon, ja tämä kirja näyttää jälleen yhden näkökulman tapahtumiin. Kuuntelin tämän äänikirjana ja useaan otteeseen elämän epätoivo, kauneus ja uskomattomuus pysäyttivät miettimään enemmänkin syntyjä syviä.

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin – Ainakin tällaiselle naismatkaajalle melkoisen sopiva kirja. Sellainen, joka saa haaveilemaan.

Michelle Obama: Minun tarinani – Supermielenkiintoinen kirja, joka sai entisestään arvostamaan Michelle Obamaa. Vaikuttava teos, jonka kahmin parissa päivässä, vaikka äänikirjanakin kirja kesti huimat 19 tuntia.

Maria Veitola: Veitola – Maria Veitola on herättänyt minussa Maria!-tv-talkshowsta lähtien aina jotain tunteita, yleensä ei niin positiivisia, kunnes Yökylässä Maria Veitola toi hänestä näkyviin uuden puolen. Kirjassa Maria kertoo kaunistelematta oman elämänsä herkät ja karutkin puolet.

Johanna Elomaa: Sukellus valoon – Viime vuonna koko maailma seurasi, kuinka thaimaalaista jalkapallojoukkuetta pelastettiin tulvaluolasta lähes mahdottomissa olosuhteissa. Suomalainen Mikko Paasi nousi yhdeksi sankariksi tuossa hurjassa pelastusoperaatiossa. Luin tämän kirjan kirjaimellisesti yhdeltä istumalta, kun istuin Amsterdamissa lentokoneen penkkiin yhdeksän tunnin lennolle ja nousin siitä ylös Torontossa kirjan luettuani. Aikaa kirjan lukemiseen meni melko tarkasti 8 tuntia pienten torkkujen ja syömisten lomassa.

Yuval Noah Harari: Sapiens – Megasuosioon noussut tietokirja ihmisen historiasta. Kirja on minulla edelleen kesken, sillä huomaan, etten jaksa keskittyä pitkiä pätkiä kuuntelemaan tätä tietopläjäystä, mutta silti voin tätä jo suositella. Paljon sellaisia asioita, joista tavallaan tiesi jo jotain, mutta samaan aikaan ei tiennytkään vielä mitään ennen tätä kirjaa.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s