Pikavisiitti Qatariin

Myönnettäköön, että olen herännyt Qatarin valtion olemassa oloon vasta viime vuosina lennettyäni Qatar Airwaysin siivillä sekä maan ollessa ei-niin-mairittelevissa otsikoissa viime vuosien rakennusprojekteillaan sekä ihmisoikeusrikkomuksillaan. Kyseinen maa ei siis ole ollut pahemmin matkustuslistallani noin muuten.
pearlisland.jpg
Viime vuoden lopulla Vietnamiin lentäessäni minulla oli menomatkalla Qatarin pääkaupungissa, Dohassa, kevyt kymmenen tunnin vaihto, jonka päätin käyttää Dohan kaupunkikierrokseen. Vaikka Qatar tai Doha eivät ole olleet kohdelistallani, halusin hyödyntää mahdollisuuden tutustua tuohon mielenkiintoiseen ja ristiriitojen kaupunkiin ollessani siellä muiden asioiden tiimoilta.

Osallistuin Discover Qatarin järjestämälle kierrokselle, johon meni aikaa kolmisen tuntia ja kustansi noin 18 euroa (75 QAR). Tälle opastetulle kierrokselle voi osallistua, jos lentojen välissä on vähintään viisi tuntia. Kierroksen voi varata etukäteen netistä Qatar Airwaysin sivuilta tai sitten voi tehdä kuten itse tein, ja mennä suoraan Discover Qatarin tiskille, joka sijaitsee Hamadin kansainvälisen lentoaseman A-käytävällä. Kierroksia järjestetään kuusi kertaa päivässä klo 8.00-21.30, kannattaa katsoa tarkemmat ajat netistä. Itse kierrokseen menee tosiaan kolmisen tuntia, mutta aikaa tulee varata lisäksi rajamuodollisuuksiin.
doha.jpgMaahan saapuessamme jonotimme hyvän tovin, jotta pääsimme passitarkastukseen, saimme leimat passeihimme ja sitä kautta maahan sisään. Opastetulla kierroksella meillä oli mukana koko ajan opas, joka ohjasi meidät passitarkastukseen, odotti koko porukan kasaan maahantulon jälkeen ja ohjasi kierrosbussiin. Bussissa oli eri opas, joka kertoi meille Dohasta ja Qatarista hyvällä englannin kielellä. Harmiksemme seuraava päivä oli Qatarin kansallispäivä (18.12.), joten 17.12. illalla moni paikka kaupungissa oli jo suljettuna seuraavan päivän juhlallisuuksia varten, eivätkä kaikki kohteet siis olleet saavutettavissamme tuona iltana. Jupisimme yhden toisen suomalaisen tytön kanssa, että vaadimme hyvitystä kierroksen hinnasta, sillä emme päässeet puoliin kohteista, mutta takaisin kentälle päästyämme mielessämme oli vain ruoka. Joten emme koskaan vaatineet hyvitystä. Olisi kyllä pitänyt.

Kierroksen kohteita ovat normaalisti Kataran satama-alue, The Pearl Island, Museum of Islamic Art ja Souq Waqif. Kataran satama-alue oli suljettuna seuraavan päivän juhlien takia ja paikka, jossa museo sijaitsee, oli niin pahan liikenneruuhkan keskellä, ettemme päässeet sinne. Niinpä kohteinamme olivat vain The Pearl Island ja Souq Waqif. Pearl Island on keinotekoisesti rakennettu saari, samaan tapaan kuin Dubain palmusaaret. Saarella asuu käytännössä vain muista maista muuttaneita (mikä ei toki ole ihmeellistä, sillä Qatarin väestöstä 88% on maahanmuuttajia) ja alueella on paljon bling blingiä sekä luksus näkyy kaikkialla. Pearlilla on paljon isoja jahteja, luksusmerkkiliikkeitä ja toinen toistaan kalliimpia autoja. Paikka oli kuitenkin jollain tapaa hämmentävän tyhjä. En tiedä, olivatko kaikki sitten juuri noilla edellä mainituilla ruuhkaisilla alueilla ja Pearl oli siksi niin tyhjä, vai onko tällainen tyhjyys normaalia tuolla alueella.

Toinen kohteemme, Souq Waqif, on vanhaa Dohaa ja hyvin suosittu basaarialue. Täällä porukkaa olikin pimenevässä illassa ihan eri tavalla kuin uudella Pearlin alueella. Basaari vilisi ihmisiä, ja väenpaljoudessa oli sulassa sovussa niin paikallisia kuin turistejakin. Torialueelle oli asennettu suuret screenit, joilta pystyi seurata juuri tuolloin Dohassa pelattavaa FIFA World Cupin CR Flamengo vs. Al Hilal FC -jalkapallo-ottelua. Souq Waqif vaikutti sellaiselta alueelta, jossa olisi mukava majoittua pieneen boutique-hotelliin ja aistia paikan tunnelmaa parinkin päivän ajan. Tällä alueella tuntui olevan jonkinlaista aitoa tunnelmaa ja kulttuuria. Ihan erilainen ilmapiiri kuin The Pearlissa.

Hyvin pikainen visiittini Dohaan ei tietenkään näytä kaupungista, saatika maasta juuri mitään, mutta jonkinlainen käsitys edes heräsi tuosta paikasta. Ainakin Doha on hyvin hämmentävä ja ristiriitainen paikka. Kaupungin yleisilme on hyvin överi, onhan maalla maailman toiseksi suurin bruttokansantuote asukasta kohden,  tästä syystä paikassa ei ole oikein mitään aitoa, kun alkuperäisiä rakennuksia ja alueita on jyrätty uuden, äveriään rakentamisen tieltä. Kuten sanottua, väestöstä 88% on muualta kuin Qatarista, valtaosa väestöstä on siis ulkomaalaisia. Iso osa maahanmuuttajista on maassa työperäisen muuton takia (käytännössä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa), ja suurin osa heistä on miehiä. Jopa 3/4 väestöstä on miehiä, ja tämän kyllä huomasi katukuvassa hyvin selkeästi. En nähnyt kuin pari naista visiittini aikana. Vaikka Qatar on hyvin konservatiivinen maa (kannattaa huomioida pukeutumisessa) ja naisen asema on pääosin huono, näin jopa yhden naisen ajavan autoa, mikä on siis ihan laillista tiukoista laista ja wahhabilaisuuden tulkinnasta huolimatta. Toki jotain kertoo se, että olen pystynyt laskemaan autoa ajavien naisten lukumäärän.
qatar.jpg
Ainakaan tällä käynnillä Doha ei vakuuttanut, vaikka hulppealta näyttikin. Sen verran Qatarin valtiolla on likaista peliä esimerkiksi ihmisoikeuspuolella ja naisen aseman ajamisessa, etten halua tämän enempää ainakaan toistaiseksi tukea tätä valtiota. Toki jatkossakin varmasti lennän Qatar Airwaysin lennoilla, jos hyvä diili sattuu eteen, ja voisin kuvitella tekeväni tulevaisuudessakin vaikkapa parin yön stop-overin Dohassa, jos lentoaikataulut sen sallivat, voisin majoittua sinne Souq Waqifin alueelle ja käväistä aavikkoajelulla. Mutta noin muuten en varta vasten ole kyllä tähän maahan matkustamassa. Saattaa kuulostaa hyvinkin tekopyhältä, mutta näihin vedän oman rajani. Jokainen saa mielestäni itse päättää, kuinka tällaisten kyseenalaisten valtioiden kohdalla toimii.

Oletko sinä käynyt Dohassa tai muualla Qatarissa? Millaisia kokemuksia sinulla on?

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

19 kommenttia artikkeliin ”Pikavisiitti Qatariin

  1. Aika samoilla ajatuksilla täälläkin. Voisin piipahtaa Dohassa nimenomaan stopoverilla, jos joskus tulee eteen riittävän pitkä vaihto järkevään aikaan päivästä.
    Nepalissa jutellessani sikäläisen oppaani kanssa sivuttiin ohimennen tuota Qatarissa ja muissa Arabian niemimaan maissa työskentelemistä. Hänen näkökulmastaan työnteko siellä oli varsin mainio keino saada ansaittua rahaa ja lähetettyä sitä kotiin. Varmasti niin, mutta näin länsimaalaisesta tuntuu aika hurjalta, että kukaan haluaisi lähteä työskentelemään niihin oloihin, joista meillä päin uutisoidaan.

    Tykkää

    1. Tuo on ihan totta, että Qatarissa työskentely on joillekin perheille mainio keino ansaita rahaa, varsinkin kehittyvissä maissa asuville. Siksi sinne valtavat massat siirtyvätkin töiden perässä, mutta ne työolot ovat harmillisen usein kammottavia silti. Onneksi osa saa tuota kautta myös paremman elämän 🙂

      Tykkää

  2. Olin stopover majoituksessa Souq Waqifissa muutama vuosi sitten – hulppea 5* hotelli ihan kiva, ja yhden iltapäivän ja illan sitä ”vanhaa kaupunkia” (tuo on rakennettu näyttämään vanhalta, vanhin rakennus on vuodelta 1956…) kierteli ja katseli. Sinällään mielenkiintoista että tuo kierros maksaa – toisin kuin esim. Turkish Airlinesin joka on ilmainen ja sisältää lounaat ja juomat. Mutta.. parempi se kun että jumittaisi muuten isolla Dohan kentällä.

    Itse Qatariin en välttämättä viitsisi erikseen matkustaa — stop-overilla se on näppärä paikka pysähtyä, kunhan vaan muistaa että aika konservatiivinen maa on kyseessä (olutta ei ollut kuin länkkäri hotelleissa…).

    Tykkää

    1. Tosiaan vanhastahan ei kamalasti voi puhua, kun alue on alle 70 vuotta vanha, mutta sitä vanhempaa osaa silti 😀 Joskus olisi mielenkiintoista päästä näkemään paikkaa hieman pidemmäksi aikaa kuin nyt.

      Tuo Qatarin kierros on myös aiemmin ollut ilmainen, mutta muuttui muistaakseni viime vuoden puolella maksulliseksi. Ensimmäisen kerran lentäessäni Qatarilla 2018 olisi kierros ollut ilmainen, mutta omat lentoaikataulut eivät tuolloin antaneet periksi kierrokselle.

      Tykkää

  3. Samoja fiiliksiä täälläkin. En lähtisi lomalle Dohaan, mutta voisin siellä stopoverilla myös piipahtaa. En oikein tiedä mitä ajatella siitä, että kaupunki on vanhimmillaankin vain 50-luvulta. Tavallaan se on hauska detalji, mutta jotenkin samalla tulee myös päälleliimattu fiilis.

    Tykkää

  4. Stopover on mainio keino tutustua ja nähdä edes vähän Dohaa. Enpä usko että itsekään pidemmäksi ajaksi Dohaan jäisin mutta pari yötä voisin kyllä viihtyä. Parempi tietenkään olla vannomatta. Kohta löydän itseni 2022 jalkapallokisoista 😉

    Tykkää

    1. Äläpä muuta sano! 😀 Itsekin kun tässä toitottelen, etten asioikseni sinne matkustaisi, niin eihän sitä tiedä, mistä itsensä vielä löytää.

      Tykkää

  5. Vietin Dohassa pari vuotta sitten noin vuorokauden mittaisen stopoverin. Majoitus Souq Waqifissa oli erinomainen ja tuo oli mielestäni hyvä alue viettää päivä, koska pienellä alueella oli suht paljon nähtävää, merenrantapromenadi vieressä ja toisin kuin muu Doha, alue ei ollut pelkästään autoille tarkoitettu… Jonkun verran kävin muuallakin Dohassa, mutta se vaikutti aika tylsältä. Ja sitten tietty kaikki ihmisoikeusnäkökulmat…

    Tykkää

    1. Juurikin noiden mainitsemiesi asioiden takia haluaisin joskus vielä majoittua Souq Waqifin alueella ja tutustua rauhassa jalkaisin paikkaan.

      Tykkää

  6. Sen verran toki Qatar ja Doha kiinnostavat, että voisin pitää stop overin tai tehdä kaupunkikierroksen. Itse asiassa lensinkin viime vuonna Dohan kautta, mutta vaihtoaika ei sillä kertaa riittänyt kaupunkikierrokseen.

    Tykkää

    1. Itselläni ei myöskään ekalla kerralla riittänyt vaihtoaika kierrokseen, mutta nyt tärppäsi. Joskus olisi kyllä mielenkiintoista viettää ainakin vuorokauden mittainen stop over, että ehtisi kunnolla nähdä paikkaa eri vuorokauden aikoina.

      Liked by 1 henkilö

  7. Samoja ajatuksia täälläkin, kävin juuri marraskuussa hieman vastaavanlaisella pyrähdyksellä Dohassa, enkä oikein lämmennyt. Ainoaksi lomakohteeksi maa ei taida kyllä päästä, mutta ehkä hieman pidempi stopover voisi olla vielä ihan mielenkiintoinen, jos kävisi tällä kertaa esimerkiksi aavikolla. 🙂

    Tykkää

  8. Vietimme siellä aikanaan Jordan, Qatar, Bahrain ja Kuwait -reissullamme muutaman päivän ja etenkin tuossa järjestyksessä oli mielenkiintoista nähdä miten esimerkiksi naisten tai alkoholin kannalta mentiin koko ajan tiukempaan suuntaan. Kuwaitiin päästäessä asut olivat kokomustia ja alkoholia ei edes hotelleissa.

    Qatarin Kataran alue on kyllä rantoineen ja ravintoloineen kiva, eli sääli, ettette päässeet sinne.
    Soukkialueen reunalla ollut erillinen haukkasoukki on myös jäänyt mieleeni ainutlaatuisena maailmassa – ja me olemme sentään aika monessa paikassa käyneet! Islamilainen museo on myös todella käynnin arvoinen, jo arkkitehtuuriltaankin.

    Tykkää

  9. Eipä ole tullut tuolla suunnalla reissattua koskaan, mutta Qatarilla on kyllä tullut lennettyä. Aika monissa lennoissa mitä olen katsellut on kyllä välilaskut Dohassa, että eihän sitä tiedä jos joskus tulisi juuri samaan tapaan vierailtua sielä kuin sinullakin. Tuollainen pitempi välilasku on kyllä siitä kiva, että kerkeää sitten jo edes vähän nähdäkin sitäkin kaupunkia.

    Tykkää

  10. Samanlaisia fiiliksiä olen lukenut aika monesta muustakin blogista, eli että stop over vierailu on riittävä, eikä ehkä kannata pidempiä lomia sinne suunnitella. Mutta kaiken kaikkiaan, aika eksoottinen ja mielenkiintoinen paikka. Nämä stop overien erilaiset kierrokset eri maissa ovat aika kiva mahdollisuus nähdä muutakin kuin vain se määränpää.

    Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.