Mitä nähdä ja tehdä Hanoissa?

Vietnam on suunnilleen Suomen kokoinen valtio ja sen pääkaupunkina toimii maan pohjoisosassa sijaitseva Hanoi. Se on maan toisiksi suurin kaupunki reilulla kolmella miljoonalla asukkaallaan.

Vietnam sijaitsee päiväntasaajan pohjoispuolella, joten vuodenajat menevät samassa syklissä kuin meilläkin Suomessa ja pohjoisessa onkin selkeästi neljä eri vuodenaikaa. Toki lämpötiloissa ja vuodenaikojen piirteissä on suuriakin eroja verrattuna meidän vuodenaikoihin, mutta on ne kuitenkin olemassa. Esimerkiksi talvella lämpötila voi olla Hanoissa ihan vain muutamassa lämpöasteessa. Onnekseni ihan niin kylmää ei kuitenkaan ollut, kun vietin muutaman päivän viime vuonna joulun tienoilla Hanoissa. Sain varoitteluja kaupungissa juuri olleelta kaveriltani, että lämpötila on aika matala ja voi tulla tosi kylmä. Ensimmäisenä iltana vastassa olikin 11 astetta ja vesisade, mutta muina päivinä sain nauttia reippaasti yli 20 asteen lämmöstä. Välillä nappasin pari auringonsädettäkin iholleni saastepilvien välistä.

Saastepilvet, toinen asia josta minua varoiteltiin. En kuitenkaan ollut ajatellut, että tilanne olisi niin paha, olinhan juuri ollut paljon suuremmassa kaupungissa, enkä ollut huomannut ilmanlaadun olleen mitenkään erityisen huono. Hanoissa yllätyin kuitenkin, kuinka sankka pakokaasujen pilvi oli. Iltaisin vaatteet ja hiukset haisivat ihan kammottavilta, ja suihku oli ihan ehdoton! Tämä onkin ehkä ainoita negatiivisia juttuja, joihin Hanoissa törmäsin. Muuten tykkäsin kaupungista, sen ilmapiiristä ja tarjonnasta kovin. Hanoin ruoka- ja majoituskokemuksistani pääset lukemaan tästä.

Ihmettele & seikkaile

Parasta, mitä missään kaupungissa mielestäni voi tehdä, on ympäriinsä haahuilu ja ihmetteleminen. Hanoissa on kätevintä majoittua vanhaan kaupunkiin (Old Quarter), ja sieltä onkin hyvä aloittaa yleinen ihmettely ja palloilu. Old Quarter -alueella on paljon pieniä kujia, lukematon määrä ravintoloita, kahviloita, katumyyjiä ja majoitusliikkeitä. Vaeltele kujilla ja ihmettele. Omaa suosikkialuettani oli St. Joseph -katedraalin lähiympäristö hieman hiljaisempine kujineen ja katuineen.

Junakatu

Tämä kohde on hieman kiistelty paikka ja se suljettiinkin viime vuoden loppupuolella turisteilta. Kyseessä on siis katu, jonka halki kulkee pari kertaa päivässä aivan tavallisia pitkän matkan junia. Erikoisen tästä tekee se, että katu ei ole paljoakaan raiteita leveämpi ja kadun varressa on ihan tavallisesti ravintoloita, kahviloita ja asuinrakennuksia. Elämä levittäytyy raiteiden juureen ja junan tullessa kamat kerätään kasaan ja junan mentyä ne levitetään takaisin paikoilleen. Viime aikoina tämä ei kuitenkaan ole toiminut ihan niin jouhevasti, kun turistit eivät ole väistäneet junia ja ovat muutenkin jääneet ihmettelemään kiskojen äärimmäiseen läheisyyteen, jolloin junien eteneminen on hankaloitunut ja eteen on tullut vaarallisia tilanteita. Niinpä katu suljettiin ja risteyskohtia vartioi aseistautuneet sotilaat. Silti sinne on edelleen mahdollista päästä, kun menee sulkukohtiin päivystämään ja odottaa, että junakadun jostain kahvilasta tai ravintolasta tulee täti tai setä hakemaan omaan kojuunsa asiakkaaksi.

Thang Long -vesinukketeatteri

Kuulostaa erikoiselta. Onko se lapsille vai aikuisille? Nämä taisivat olla ensimmäiset ajatukseni, kun luin Hanoin suositelluista tekemisistä ja sieltä pomppasi useaan otteeseen esille vesinukketeatteri. Tämä on perinteinen pohjoisvietnamilainen taidemuoto, jonka halusin tietysti sitten käydä katsomassa omin silmin. Ajattelin, että yhden lipun nyt lunastaa koska tahansa johonkin päivän viidestä näytöksestä, vaikka sitten 10 minuuttia ennen esityksen alkua. Olin väärässä. Esitykset ovat todella suosittuja, joten lippu kannattaa hommata ajoissa. Onnistuin saamaan seuraavalle päivälle jouluaaton harvoista hajapaikoista yhden lipun itselleni. Esitys kesti noin tunnin verran. Teatteri oli ihan viihdyttävä ja mielenkiintoinen, vaikka vietnamin kielestä en mitään tolkkua ottanutkaan. Puolen tunnin kohdalla aika monen katsojan keskittyminen alkoi herpaantua, samoin omani. Eli hiukan lyhyempi näytös olisi riittänyt, mutta silti suosittelen tätä ihan jo hienojen rekvisiittojen ja kulttuurisen aspektinsa vuoksi. Lippu maksoi 100 000 VND, eli hieman vajaat kuusi euroa.

Museot

Kuten missä tahansa isommassa kaupungissa, myös Hanoissa on erilaisia museoita nähtäväksi. Itse kävin Vietnamin naismuseossa, jonne maksoi sisään 40 000 VND eli himpun päälle kaksi euroa. Ilman audio-opastusta hinta olisi ollut euron luokkaa. Moneen kerrokseen levittyvä museo on mielenkiintoinen läpileikkaus vietnamilaisen naisen historiaan ja nykyelämään aina syntymästä kuolemaan saakka. Tämä museo sijaitsee muuten ihan Suomen suurlähetystön naapurissa. Lisäksi mielenkiintoisen oloisia museoita ovat esimerkiksi Vietnamin kansallinen taidemuseo ja Vietnamin etnisiä heimoja esittelevä etnologian museo. Näihin molempiin sisäänpääsy on myös tuo tuttu 40 000 VND.

Ho Tši Minhin mausoleumi

Yksi suosituimpia nähtäväyyksiä ja kohteita Hanoissa on entisen hallitsijan Ho Chi Minhin mausoleumi ja sitä ympäröivä aukio. Mausoleumissa makaa entisen hallitsijan palsamoitu ruumis, jota jonotetaan tuntitolkulla katsomaan. Täällä vieraillessa kannattaa varautua pitkiin jonoihin ja yllättävän suppeisiin aukioloaikoihin (∼7.30-10.30). Itse en mennyt kohteeseen tarpeeksi ajoissa, enkä nähnyt järkeväksi jäädä jonottamaan, kun alue oli auki enää 30 minuuttia. Jonot ovat arkipäivisin noin tunnin mittaiset, viikonloppuisin 2-3 tuntia. Myös pukeutumiseen kannattaa sekä naisten että miesten kiinnittää huomiota, ettei tule käännytetyksi portilla (yli polven mittainen hame tai housut, ei paljaita olkapäitä, ei varpaita paljastavia kenkiä). Kohde on ilmainen.

Halonginlahti

Lähes jokainen, joka suuntaan Hanoihin, ottaa suunnaksi myös lähettyvillä sijaitsevan Halonginlahden. Lahti on kuuluisa tuhansista pienistä dolomiitti- ja kalkkikivisaarista. Sellaisia suippomaisia kivimuodostelmia kasvamassa turkoosista merestä silmänkantamattomiin. Retkientarjoajia ja veneitä on ihan valtavat määrät, ja näiden valintaan kannattaakin käyttää aikaa ja vaivaa, jotta löytää sen itselleen sopivimman. Oman reissuni ajoitin jouluaatonaatolle, sillä aatto ja joulupäivä olivat tietenkin jo täynnä siinä vaiheessa, kun risteilyä aloin suunnitella. Kirjoittelen omasta risteilystäni ja Halonginlahden kokemuksestani vielä erillisen sekä kattavan kirjoituksen yksityiskohtineen teille luettavaksi.

+ Jouluextra

Jos olet Hanoissa joulun aikaan, kannattaa jouluaattona suunnata St. Josephin katedraalille, niin kuin tuhannet ja taas tuhannet paikallisetkin tekevät. Matkalla kannattaa käydä ihastelemassa myös lukuisia jouluvaloja, joilla on koristeltu upeita kadunpätkiä kirkon lähettyvillä. Kirkkoaukiolla on iso seimiasetelma muutamia viikkoja esillä ja aattoiltana ihmiset kokoontuvat seimen ympärille seuraamaan joulumessua isolta screenilta. Itse tunsin jossain vaiheessa oloni aika tukalaksi ihmismassan keskellä, joten aikani touhua seurailtuani poistuin paikalta. Palasin kirkolle uudestaan joulupäivänä, jolloin alueella oli hyvin väljää, seimen näki kunnolla ja itsestään sai napsittua joulukuvia kirkon edustalla.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

12 kommenttia artikkeliin ”Mitä nähdä ja tehdä Hanoissa?

 1. Itse pidin kovasti Hanoin kahviloista ja vietnamilaisesta kahvista ylipäätään. Join sitä niin paljon aamiaisella hotellissakin, että lähtiessä henkilökunta antoi minulle kahvia ja perinteisen kahvisuodattimen. Olivat ihmeissään kuinka paljon sitä kahvia pitkällä aamiaisella join. Kerroin että olen Suomesta, ja meillä kaikki pyörii kahvin ympärillä – kokousta ei aloiteta ennen kuin kahvit on tuotu eteen. Olivat ihmeissään.

  Tykkää

  1. Haha, aika hauska huomio ja huomaavainen ele hotellin henkilökunnalta! Itse en juo ollenkaan kahvia, olen täysin teeihminen, mutta Vietnamissa join yllättävän monesti kahvia. Etenkin juuri Hanoin kahviloissa ☺️

   Tykkää

 2. Vietnam on itselleni vielä toistaiseksi tuntematon maa. Ymmärrän hyvin, että junakatu suljettiin, kun turistit poukkoilevat kadulla ja aiheuttavat jopa vaaratilanteita. Kiva, että kahvilan asiakkaana saa kuitenkin junakatua ihmetellä, tällä tavalla junaliikenne ei varmaankaan häiriinny.

  Tykkää

  1. Niinpä! Itse ymmärrän myös vallan hyvin päätöksen ja sen puolesta kyllä liputankin, jos sillä voidaan vaikuttaa junien aikataulussa pysymiseen sekä kaikkien turvallisuuteen. Vietnam on suosittelujen arvoinen kohde ☺️

   Tykkää

 3. Minulla on yhtä huonoja kokemuksia Ho Tse Minhin mausoleumista. Kaksi kertaa kävin paikalla, mutta mausoleumi oli kiinni tai jono oli mahtava. Sen sijaan naismuseo oli mieleenpainuva kokemus.

  Tykkää

  1. Eli ihan samanlaisilla kokemuksilla siis 😁 Mausoleumi ei jäänyt niin positiivisessa valossa mieleen kuin naismuseo.

   Tykkää

 4. Hanoi kiinnostaa siitä huolimatta, että Saigon tuntui aika raskaalta kokemukselta liikennekaaoksineen. Uskon, että Hanoi on monessa mielessä jopa kaoottisempi, vaikka paljon pienempi onkin. Aika suppeat aukioloajat tosiaan tuolla mausoleumissa. Toi junakatu on varmasti kiinnostava, voin kyllä kuvitella, miten osa turisteista on onnistunut sielläkin törttöilemään.

  Tykkää

  1. Suosittelen Hanoita! Olen kuullut monen sanoneen, että Hanoin liikenne olisi pahempi kuin Saigonissa, mutta en itse kyllä kokenut sitä niin. Toki ilmansaasteiden puolesta oli nihkeämpää.

   Tykkää

 5. Me punkkaasimme aikanaan aivan junaradan lähellä. Silloin sinne pääsi ihan vapaasti. Syytä varmasti onkin hiukan rajoittaa junan ohi ajaessa.
  Harmillista, ettemme silloin tajunneet tuota jouluista markkinapaikkaa. Muutoin kaupunki oli kiva. Eikä onneksemme myöskään Jouluaikaan ollut liian kylmä.

  Tykkää

  1. Juu, ennen viime vuoden loppua sinne pääsikin ihan vapaasti menemään. Meininki vain alkoi olla niin villiä länttä, että oli pakko ottaa järeämmät rajoitteet käyttöön. Varmasti ihan syystä.

   No voihan jehna! Jouluinen Hanoi oli mielestäni kyllä yllättävän tunnelmallinen ja nuo markkinat sekä valokujat lisäsivät entisestään tunnelmaa 😊

   Liked by 1 henkilö

 6. Kuinka pohjoinen eroaa etelästä Vietnamissa? Olen ollut HCMC:ssa ja Mekongin suistossa reissaamassa, mutta pohjoista en tiedä.

  Tykkää

  1. Moikka! Kyllähän ne eroaa jo maantieteellisesti aika paljon, kun on pitkästä maasta kyse. Myös ruokakulttuureissa on eroa. Ihmisten ystävällisyydessä ja käyttäytymisessä ei mielestäni merkittävää eroa, toki sitten pienemmillä paikkakunnilla ystävällisyys oli aivan omaa luokkaansa. En koe olevani mikään ekspertti niin lyhyen piipahduksen perusteella, joten tässä ehkä ensimmäiset erot, mitä mieleen juolahti ☺️

   Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s