Tunnin pikaretki Italiaan

Kun saavuin kesäloman viettoon Kuopioon, en ajatellut päätyväni italialaisiin tunnelmiin muuta kuin ehkä ruoan merkeissä. Kesälomani on jo ensimmäisten päivien aikana näyttänyt, että suunnitelmat saattavat muuttua nopeallakin aikataululla, niin myös tässä Italia-hommassa.

Päädyin nimittäin tunnin mittaiselle pikaretkelle Italiaan Kuopion museossa. Kuopion museo on ollut ison remontin ja rakennusurakan alla toista vuotta, mutta nyt museokeskuksen uusi osa vihdoin valmistui ja rakennus avautui yleisölle. Luonnontieteellinen puoli museosta on suljettuna vielä vuodenvaihteeseen saakka, mutta uusi puoli on tosiaan jo auki. Uudelta puolelta löytyvät vaihtuva näyttely, museokauppa ja kivan oloinen kahvila.

Avajaisnäyttelynä Kuopion museossa on hienosti toteutettu L3DNARDO DA VINCI -näyttely. Näyttelyn on koonnut italialainen työryhmä, joka on onnistunut työssään hienosti ja toteuttanut näyttelyn ihan uudella ja mielenkiintoisella tavalla. Esillä on esimerkiksi Leonardon keksintöjä, mielikuvituksellisia sotakoneita ja kuuluisimpia maalauksia. Näyttely on toteutettu hienosti käyttäen monipuolisia esittelytekniikoita virtuaalitodellisuudesta ja hologrammeista aina immersiiviseen kerrontaan. Näyttelytilassa kuuluu italiankielistä puhetta, erilaiset musiikit luovat omanlaisensa tunnelman ja valaistuksella on toteutettu hienoja visuaalisia ilmeitä. Kun ihastelin hämyisessä salissa Leonardon kuuluisimpien töiden jäljennöksiä ja taustalla kuului italiankielistä puhetta, palasin ajatuksissani Firenzeen ja Uffizin upeisiin taidesaleihin. Tuntui kuin olisin fyysisesti matkannut aina niin ihastuttavaan Italiaan. Pysyin tässä maailmassani aina siihen saakka, kunnes vieressäni istuva savolaismummeli kysäisi:

Ossaatko sannoo, kuka nämä videot on tehnynnä? — Jaha, no pittääpä vilikasta taalusta, kun lähen.

Savolaismummeli

Itse pidin erityisesti näyttelyn toisesta salista, jossa esiteltiin Leonardon maalaustöitä. Tietysti ihastelin Mona Lisan jäljennöstä, mutta suurimman vaikutuksen teki ehkä kuitenkin Nainen ja kärppä -teos jollain tavalla mystisellä tunnelmallaan. Toki oli kiva bongata taideteosten joukosta myös pari vuotta sitten Pietarin Eremitaašissa näkemäni aidon Madonna ja lapsi -maalauksen jäljennös. Pidin erityisesti myös lentohuoneen lumoavasta videoesityksestä. Tämän videon kohdalla savolaismummeli esitti yllä näkyvän kysymyksensä. Ehkä kaikista eniten nautin kuitenkin immersiivisestä salista, jossa projektoreiden avulla koko huone on alati muuttuvaa kuvapintaa. Kuva- ja äänimaailma nielaisivat täysin mukaansa. Olisin varmasti viettänyt tilassa paljon pidemmänkin ajan, ellen olisi ollut erityisen tietoinen kurnivasta mahastani ja vanhempieni luona odottavasta simpukkapadasta.

Suosittelen tutustumaan tähän hieman eri tavalla toteutettuun näyttelyyn. Näyttely on esillä Kuopion museossa 16.1.2022 saakka, joten aikaa onneksi on. Toinen osa näyttelystä on nautittavissa Kuopion taidemuseossa. Taidemuseon näyttely on tarjolla 14.11.2021 saakka. Itse ainakin aion käydä tutustumassa myös tähän osaan L3DNARDO DA VINCI -näyttelyä jossain vaiheessa tulevina kuukausina.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s