Mitä kaikkea olen tehnyt työkseni?

Aika monessa blogissa on pyörinyt aikojen saatossa työhistoriakirjoituksia ja mielestäni näitä on ollut mielenkiintoista lukea. Millaisia polkuja pitkin on päädytty mihinkin pisteeseen ja kuinka erilaisia työnkuvia sekä uria onkaan olemassa!
tyopolku_headerVaikka CV:ni onkin yleensä melko hyvin ajan tasalla (paitsi juuri nyt, hups), oli tätä listausta mielenkiintoista tehdä, sillä kaikkia töitäni en ole listannut ansioluettelooni, vaan päivittänyt sitä haettavan työn mukaan. Listauksesta tuli yllättävän pitkä, kun siihen lisäsi kaikki pienetkin työpätkät ja -tehtävät. Toivonkin siis, että pitkästä tekstistä huolimatta se jaksaa pitää mielenkiinnon yllä ja maltat lukea sen loppuun saakka. Listasin ylös vain viralliset palkkatyöt ja esimerkiksi kaiken maailman vapaaehtoistyöt jätin pois, sillä niistä tulisi toinen vähintäänkin yhtä pitkä litania. Sivuhuomiona kerrottakoon, että joitain vapishommia kuljetan mukanani myös virallisessa CV:ssä, sillä ne kertovat monipuolisesta osaamisesta ja sitoutumisesta sekä antavat lisäinfoa minusta ihmisenä.

2004-2006 + 2007-2008
Lipunmyyjä / KalPa Hockey Oy
Olin 14-vuotias, kun aloitin ihan ensimmäisen oikean palkkatyöni kuopiolaisen jääkiekkoseuran lipunmyyjänä. Aloitin työssä veljeni joukkueen vastuuvuoroilla, mutta ensimmäisen kauden jälkeen siirryin ihan virallisesti KalPan palkkalistoille. Myöhemmin koulutin myös uusia myyjiä lipunmyynnin saloihin ja opetin käyttämään Lippupalvelun (tökkivää) myyntiohjelmaa. Olin lukuvuoden 2006-2007 vaihto-oppilaana Brasiliassa, joten siitä syystä tuli luonnollisesti pieni tauko työrintamalla.

2008-2010 + 2011 kesä
Hampurilaistyöntekijä / Hesburger
Täytin 18 vuotta joulukuussa 2007 ja ihan parin viikon sisään siitä hain joululomalla muutamaan työpaikkaan, sillä lipunmyynnistä ei irronnut ihan hirveän isoja masseja. Sainkin heti vuoden vaihteen jälkeen tiedon, että pääsin Kuopion keskustan Heseen töihin. Irtisanouduin haikein mielin KalPalta ja siirryin Heselle. Työ opetti ihan valtavasti ja siinä oppi toden teolla arvostamaan rahaa ja sen eteen tehtävää työtä. Työ oli rankkaa, mutta samalla myös aika leppoisaa ”aivot-narikkaan-hommaa”. Työporukkamme oli ihan loistava ja sen vuoksi työtä jaksoin niinkin pitkään painaa. Lisäksi työnantajani oli Osuuskauppa eikä Hesburger, joten pääsin nauttimaan hyvistä henksueduista, kuten 45 euron hotelliöistä ja 20 euron kuntosalijäsenyydestä.

2011-2012
Tarjoilija, kreikkalainen ravintola
AMK:n toisena vuotena Hese-säästöni alkoivat olla kulutettu, joten päädyin suhteiden kautta tarjoilijaksi kreikkalaiseen ravintolaan opintojeni oheen. Työ oli kiireaikoina hektistä ja hikistä, mutta hiljaisina aikoina oli vallan hyvin aikaa kiillottaa ruokailuvälineitä ja höpöttää työkavereiden kanssa. Tosin aikana ennen Spotifya töissä soi tasan yksi ja sama kreikkalainen CD, joten 7h työvuoroissa samat biisit alkoivat aika pian kyllästyttää.

2012-2014
Hampurilaistyöntekijä / Hese-extra Oy
Kesällä 2012 muutin Turkuun ja Hese-taustallani luonnollinen työ kesäksi löytyi Hesburgerin kotikaupungista. Työnantajanani ei ollut tälläkään kertaa Hesburger, vaan sisaryhtiö Hese-extra Oy, jonka kautta täytetään työvajauksia esim. sairaslomien aikana. Koska Turku on täynnä Hesburgereita, oli töitäkin tarjolla käytännössä joka päivälle, jos vain oli valmis ottamaan työtä vastaan hyvin lyhyelläkin varoitusajalla. Pidin tästä, että vaikka olin toisten armoilla vapaiden työvuorojen suhteen, mutta silti viimekädessä sain itse valita, menenkö töihin vai en. Sain tehtyä töitä juuri niin paljon kuin jaksoin ja ehdin, mutta toisaalta jos minulla oli jo menoa, ei työvuorolistat sitoneet minua kiinni. Lopulta kolusin Turun seudun Hesejä läpi reilun kahden vuoden ajan. Väitänkin tuntevani aika hyvin Turun Hesburgerit.

2013
AD-assistentti, korkeakouluharjoittelija / Mainostoimisto Namutehdas Oy
Muotoilun opintojeni aikana opiskeluihin kuului kaksi pakollista harjoittelujaksoa, joista ensimmäisen tein mainostoimistossa. Olin jo pidemmän aikaa halunnut nähdä, millaista mainostoimistotyö on ja pääsinkin pienessä toimistossa näkemään työnkuvaa ihan eturivin paikalta. Tein kuvituksia, suunnittelin messuosaston, tein taittohommia jne. Viihdyin paikassa mahdottoman hyvin ja olikin ihana yllätys kaiken työkokemuksen lisäksi saada pieni palkka ja tekijänoikeusmaksu harjoitteluni päätyttyä – en odottanut palkattomalta harkalta muuta kuin kokemusta ja tarvittavat opintopisteet.
1561548732
2013
Assistentti, korkeakouluharjoittelija / BEdesign Oy
Toisen työharkkani muotoiluopinnoissa suoritin pienessä turkulaisessa design-yrityksessä. Yrityksessä työskenteli tuolloin ainoastaan sisarukset Bette ja Cilla, ja olikin ihanaa päästä tiiviiksi osaksi tätä pientä yksikköä. Pääsin osallistumaan tuotekuvauksiin, asiakastapaamisiin ja Maison & Objet -messuille Pariisiin. Näin millaista on pyörittää pientä kasvavaa yritystä. Väittäisin, että meistä tuli tyttöjen kanssa melko hyvätkin kaverit tuon harkan aikana.

2014-2016
Markkinointiassistentti / Motonet Oy
Valmistuttuani muotoilijaksi päädyin töihin Motonetin pääkonttorille markkinointiassistentiksi. Käytännössä päiväni täyttyivät siis tuotekuvauksista, Photoshopista, mainoksista ja julisteiden printtailuista sekä postitteluista. Tykkäsin olla talossa ja meillä oli kiva työporukka, varsinkin meidän tyttöjen oma nurkkahuone oli mukava paikka työskennellä. Työurani Motonetilla kesti täsmälleen kaksi vuotta, kun sain yliopistopaikan Joensuusta ja muutin länsirannikolta takaisin itään.

2016-2017
Promoottori / Kids Factory Oy
Opintojen ohessa heitin joitakin promokeikkoja Lidl-myymälöissä. Välillä vedin lapsille salapoliisiratoja ja toisaalla tarjoilin vanhuksille kahvia. Hauskoja ja iisejä työkeikkoja, joissa oli aina joku tuttu opiskelukaveri mukana sekä tuli tutustuttua myös uusiin tyyppeihin. Näitä voisin kyllä jatkossakin tehdä silloin tällöin.

2017-
Luokanopettajan sijainen
Toisena opiskeluvuotena alkoi tulla pyyntöjä opettajien sijaisiksi eri kouluihin. Olenkin vaihdellen tehnyt opintojeni ohessa sijaisuuksia aina pienestä kyläkoulusta yli tuhannen oppilaan yhtenäiskouluihin. Luonnollisesti nämä ovat olleet niitä mieluisimpia työhommia lähiaikoina, kun kyseessä on kuitenkin juuri eikä melkein niitä oman alan hommia. Ja lapset ovat kaikessa spontaaniudessaan aivan loistavia! Toivottavasti ensi lukuvuonna olisi mahdollisuus tehdä entistä enemmän ja pidempiä sijaisuuksia.

2018
Myyjä / Marimekko Oy
Olin haaveillut vuosien ajan, että työskentelisin Marimekolla. Toki enemmän haavefokuksessa oli muotoiluaikoina printtisuunnittelijan tai tuotemuotoilijan hommat talossa, mutta noin muutenkin talon työt kiinnostivat pidemmän aikaa. Viime vuonna pääsin Marimekolle kesätöihin puoleksi vuodeksi myyjän rooliin. Työ oli yllättävän rankkaa, kun myyntiä oli tehtävä aktiivisesti koko ajan, mutta ehdottomana plussana oli kaunis työympäristö ja -vaateet. Tein myös joitain hajavuoroja vielä varsinaisen sopimukseni loputtua.

2019
Korkeakouluharjoittelija / Opetushallitus
Luokanopettajan opintoihini kuuluu neljä harjoittelujaksoa, joista kolme suoritetaan yliopistomme omassa harkkakoulussa, mutta neljännen paikan jokainen opiskelija hommaa itse. Paikan tulee liittyä kasvatukseen ja koulutukseen tai lasten kanssa työskentelyyn jollain tapaa. Olin aiemmin mietiskellyt neljännen harkan suorittamista ulkomailla jossain koulussa, mutta pikku hiljaa heräsin ajatukseen tehdä harjoittelu Opetushallituksessa. Harkkapaikat tulivat hakuun yliopistojen yhteiselle Aarresaari-sivustolle, jonka kautta hain soveltuvia paikkoja. Hain muutamaan paikkaan, joista yksi tärppäsi. Nyt kun harjottelua on takana 2/3, voin todeta harjoittelupaikan osuneen nappiin. Olen saanut uutta näkökulmaa omiin opintoihini, tulevaisuuden ammattiini ja hallinnolliseen puoleen näiden takana. Ensimmäinen virkamiestyösuhteeni on ollut erinomainen kokemus.

Saas nähdä, millainen työpolku sitä on vielä edessäpäin. Kuljen suurella mielenkiinnolla ja silmät auki tätä polkua keräten matkalta löytyvät aarteet reppuuni eväiksi myöhemmälle taipaleelle. Koskaan ei tiedä, mistä ja millaisista hommista sitä itsensä löytää, kunhan vain pitää ovet avoinna ja antaa tilaisuuksille mahdollisuuden.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s