Komodo, pala kauneinta ja karuinta Indonesiaa

Oma Indonesia-tuntemukseni rajoittuu oikeasti aika suppealle alueelle sisältäen ainoastaan Jakartan, Balin, Lombokin ja Floresin palasia, mutta silti aion laukoa otsikon ihan täysin totuutena. Vaikka en ole mikään Indonesia-guru, olen kuitenkin nähnyt monipuolisesti erilaisia paikkoja ja alueita, joten pystyn pohjustamaan tätä näkemystäni.
komododragonsKirjoitinkin ihan vasta täällä, että minulle toisen Indonesia-reissun yksi selkeä kohde oli Komodon saaristo Floresin provinssissa. Ja syynä tähän olivat ihan puhtaasti komodonvaraanit luonnollisessa elinympäristössään sekä Komodon luonto. Selailin aika paljon eri vaihtoehtoja, kuinka päästä katsomaan näitä maailman suurimpia liskoja. Tein kohtalaisen tarkkaa selvitystä turvallisista yhtiöistä, sillä valitettavasti Indonesiassa ihmishenki ei aina kamalasti maksa, varsinkaan venekuljetuksien kohdalla. Yleensä vaakakupissa painaa enemmän täyteen saatu vene kuin turvallisuusolosuhteet. Selvitystyöni jälkeen päädyin lopulta varaamaan kahden yön ja kolmen päivän risteilyn Perama Tourin kautta. Lähtöpaikkana oli Labuan Bajo, Flores ja päätepysäkkinä Lombokin itärannikon satama. Risteilyyn sisältyi neljä eri kohdetta lähtö- ja tulosatamien lisäksi. Hinnaltaan tämä risteily omalla hytillä oli 1,5 miljoonaa IDR, eli noin 90 euroa.

padar
Padar Island ja neljän kraaterin rannat

Kuten edellisessä kirjoituksessani kerroin, ei kaikki kuitenkaan mennyt ihan suunnitellusta, vaan lähtöiltana, perjantaina, kuulin matkatoimistoon sisäänkirjautuessani, ettei risteily toteudukaan. Tietenkin olin aivan äimänä ja annoin turhautumiseni näkyä matkatoimistovirkailijalle, vaikkei se tietenkään hänen syynsä ollutkaan. Kävi pienen selvittelyn jälkeen ilmi, että yhtiö oli kyllä lähettänyt minulle paria päivää aiemmin sähköpostin asiasta, mutta viesti vaan oli harmillisesti lipsahtanut mainosviestien kansioon, enkä ollut tajunnut etsiä viestejä sieltä. Perumisen syynä oli voimakas merenkäynti, eikä laivamatkaa pidetty turvallisena toteuttaa. Toimisto tarjoutui omatoimisesti maksamaan minulle koko summan samantien takaisin ilman minkään näköistä omavastuuta. Vaikka sain rahani takaisin, harmitti siinä hetkessä ihan valtavasti. Olin matkustanut vain ja ainoastaan tämän takia Labuan Bajoon, eikä minulla ollut seuraavaksi yöksi majapaikkaa. Ei auttanut itku markkinoilla, joten kaivoin puhelimeni ja Booking.com-sovelluksen esiin, ja aloin etsiä seuraavaksi yöksi majapaikkaa. Onneksi olin jo aiemmin varannut risteilyä edeltäväksi yöksi yhdestä hostellista paikan, ennen kuin peruin sen löydettyäni täydellisen majoituksen, joten tiesin hieman, mistä aloittaa majoituskartoituksen. Onneksi hostellissa oli tilaa sille yölle ja hinta kohtuullinen 6 euroa/yö.

Vielä samana iltana aloin selvitellä, kuinka pääsisin edes pikaisesti ihmettelemään Komodon saaristoa. Aikaa tappaakseni olin aiemmin kävellyt Labuan Bajon pääkatua edestakaisin ja huomannut, että päiväretkien järjestäjiä on ihan valtavat määrät. Etsin lisäksi Tripadvasorista suosituksia hyvistä retkistä ja törmäsin useassa paikassa suosituksiin australialaisesta Warrenista. Onneksi myös hänen WhatsApp-numero oli löydettävissä, joten otin yhteyttä häneen. Hän ilmoitti heti alkuunsa, ettei päästäisi minua lauantain risteilyille, sillä meriolosuhteet olivat todella haastavat, mutta hän lupasi etsiä minulle hyvän ja luotettavan matkantarjoajan sunnuntaille, sillä hänen oman firmansa matka sunnuntaille oli jo täynnä. Lauantaina sain kuulla, että hän on onnistunut saamaan minulle paikan yhdelle retkelle sunnuntaina.
komododragonlazyones
Sunnuntaiaamuna puoli kuuden aikoihin kuski tuli hakemaa minut ja australialaisen Mattin meidän hostellilta ja suuntasimme kohti satamaa, josta hyppäsimme speed boatin kyytiin kohteinamme Padar Island, Komodon saari, Pink Beach, Palau Karangan, Manta Ray Spot ja Kanawa Island. Juuri kun olimme pääsemässä ensimmäiseen kohteeseen, Padar Islandille, merenkäynti kävi todella kovaksi ja olin aivan varma, että vene uppooaa. Juuri kun olin pillahtamassa itkuun, näin veneen ikkunasta delfiinin hyppivän aallokossa. Tämän jälkeen rauhoituin ja nautin loppupäivästä täysin sydämin. Onneksi kuulin vasta illalla, että samana päivänä juuri tässä kohti oli uponnut turistivene, jonka mukana oli hukkunut kaksi matkustajaa.

Komodon kansallispuiston alue sisältää useita saaria ja on hyvin vaihteleva aina paratiisirannoista karuihin, kuiviin kukkuloihin. Itse pääsaarella, Komodolla, pääsimme vihdoin myös näkemään kauan odotetut komodonvaraanit. Näitä myrkyllisiä, jopa kolmimetrisiksi ja 80 kg painaviksi mötkäleiksi kasvavia matelijoita näkyikin jo ihan muutaman minuutin kävelymatkan päässä puistonvartijoiden rakentamalla vesialtaalla. Eli ei ihan täysin luonnolinen hengailupaikka, mutta lähdestulkoon. Paikalla makoili viisi aikuista varaania. Keskipäivän kuumuudessa ja kylläisinä kaverit vain hengailivat ihmisistä välittämättä. Kun olimme hetken aikaa ihmetelleet ja kuvailleet otuksia, ilmoittivat puukepein varustautuneet puistonvartijat, että palaamme takaisin rannalle oppaamme luokse. Osa meidän porukasta ei ihan sulattanut sitä, että ”patikoimme” viisi minuuttia vesialtaalle, ihmettelimme parikymmentä minuuttia varaaneja ja kävelimme takaisin. Onneksi oppaamme ymmärsi pettymyksemme ja lähti näyttämään meidän pienelle, innokkaalle neljän hengen porukalle lisää saarta ja oikeasti villejä varaaneja. Ja niitä onneksemme myös näimme, kuten myös vapaita kanoja ja kauriita, joita varaanit saalistavat.

deer
Varaanien lisäksi saimme nauttia Padarin upeista maisemista, kauniista paratiisirannoista, kirkkaasta vedestä, jättirauskuista ja nousuveden aikaan katoavasta hiekkasärkästä, Palau Karanganista, jonka ympärillä oli järisyttävän kylmää vettä! Kaiken kaikkiaan pitkä päivä oli upea monenlaisine kokemuksineen. Niin kuolemanpelkoa kuin unelmien täyttymyksiä. Jos menet Indonesiaan, mene käymään Komodon kansallispuistossa. Tosin nimenomaan Komodon saari suljetaan turisteilta ensi vuoden alussa, mutta varaaneja pääsee katsomaan vielä kolmelle muulle saarelle, joista Rinca on suosituin ja varmin paikka bongata komodonvaraaneja.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

20 kommenttia artikkeliin ”Komodo, pala kauneinta ja karuinta Indonesiaa

 1. Onpa siellä ollut hurjaa merenkäyntiä! :O Olitko siellä nyt ihan äskettäin? Meitä jäi vähän harmittamaan, kun ei pari vuotta sitten Indonesian reissulla ehditty Komodolle ja nyt se sitten suljetaan turisteilta. Tosin siihen on varmasti hyvät perusteet, että näin tehdään.

  Tykkää

  1. Tuo Padarin edusta on kuulemma ihan tyynelläkin säällä tosi hurja. Ja sadekaudella merenkäynti on arvaamattomampaa. Eli jos tuonne päin maailmaa tahtoo risteilemään, niin huhti-lokakuu on merellisesti rauhallisempaa.

   Komodolta on varastettuja ainakin 40 varaania, joita on kaupiteltu n. 30 000 euron kappalehintaan mustassa pörssissä. Nyt saari suljetaan, jotta rikollinen toiminta saadaan kuriin ja eläinkantaa elvytettyä. Ilmeisesti jossain vaiheessa saari taas aukaistaan uudestaan, mutta siitä ei ole infottu sen enempää.

   Tykkää

 2. Minäkin olin vuosia sitten siskoni kanssa Balilla ja Lombokin saarella. Katseltiin kaiholla noita risteilyjä, mutta ei silloin vain ollut tarpeeksi aikaa lähteä.. Saa nähdä tuleeko Indonesiassa enää käytyä, lennot oli mielettömän pitkät mutta olihan siellä ihanaa 😻

  Tykkää

  1. Siihen tarvitsee kyllä oman aikansa, että ehtii piipahtamaan Floresissakin, jos kiertää myös Balia ja Lombokia. Ensimmäisellä Indonesian reissulla en tullut edes ajatelleeksi Komodoa, enkä olisi ehtinytkään, mutta nyt toisella kerralla se oli ns. pääkohde 😊

   Tykkää

 3. Hyvä että pääsit kuitenkin matkaan, ettei ollut turha reissu! Aika pelottavaa kyllä tuo merenkäynti.

  Komodo on ihan huikea. Yksi meidän unohtumattomimmista reissuista. Tosi ainutlaatuisia maisemia! Me oltiin kolmen yön veneretkellä tosi söpössä veneessä. Sää helli ja meri oli tyyni. Tykkäsin niin paljon, että voisin lähteä uudestaan. Täällä lisää meidän matkasta: https://muuttolintu.com/saarihyppely-indonesian-ihmeellisessa-komodon-saaristossa/

  Tykkää

  1. Kyllä vain! Jossain vaiheessa meinasi iskeä jo turhautumista päälle, mutta lopulta oli kaiken sen arvoista. Ja tulipahan tutustuttua myös Labuan Bajoon ajateltua enemmän, kun oli aikaa tapettavaksi. Joskus vielä olisi ihana päästä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti risteilemään, täytyy suunnata vaan kuivankauden aikaan, jolloin merenkäynti on huomattavasti rauhallisempaa.

   Kävin itseasiassa suunnitteluvaiheessa lueskelemassa paljon sun blogista Komodosta. Kiitos informatiivisesta, viihdyttävästä ja kauniista blogista! 😊

   Tykkää

 4. Huh, kuulostaapa hurjalta merenkäynniltä!

  Me olimme suunnitelleet menevämme tuonne ensi vuonna, mutta sitten luimme tuosta Komodon sulkemisesta, jonka vuoksi siirsimme Indonesian kiertomatkamme marraskuun alkupuolelle. Tämä tosin aiheutti sen, että tämän vuoden matkat ajoittuvat vähän hölmösti…

  Vähintään yhtä paljon kuin varaaneja, odotan myös snorklausta. Toivottavasti vedenalainen maailma vastaa odotuksia!

  Hieman alkoi kyllä tuo merenkäynti nyt jännittämään.

  Tykkää

  1. Tuolla saattaa välillä olla tosiaan melkoista merenkäyntiä, joten jos on vähänkään pahoinvointiin taipuvainen, kannattaa ottaa matkapahoinvointilääkettä messiin. Itse otan noille venematkoille aina lääkkeen. Tälläkin reissulla aika moni kävi vessan puolella ykäilemässä.

   Floresin alueen vedet ovat yksiä maailman parhaimpia ja rikkaimpia snorkalailuun ja sukeltamiseen. Luulen siis, että et joudu pettymään 😊 Eikö kannata liikaa jännittää merenkäyntiäkään. Valitsette turvallisen yhtiön ja tosiaan ne matkapahoinvointilääkkeet 😉

   Tykkää

 5. Sehän oli sitten kerrassaan hyvä yhtiö joka ei lähtenyt merenkäynnissä saarelle, ajatteli ensi sijassa matkustajien turvallisuutta. No onneksi näit kuitenkin varaanit ettei ollut pitkä ja turha matka.

  Tykkää

  1. Kyllä, ehdottomasti! Siksi halusin firman tähän postaukseenkin linkata, että porukka voisi löytää turvallisen yhtiön reissuilleen 😊

   Tykkää

 6. No olipahan seikkailu! Onneksi kaikki päättyi kuitenkin hyvin, ja pääsit näkemään Komodon. En tiennytkään, että varaneeja on useilla saarilla. Olin vähän suruissani kun kuulin, että pääsaari suljetaan, vaikka ymmärrän täysin siihen johtaneet syyt. Hieman huvitti tässä tuo ”kohtuullinen” 6 euroa yö. Voi kun joka reissulla pääsisi tällaisilla hinnoilla. 🙂

  Tykkää

  1. Kieltämättä melkoinen seikkailu!

   Minulla oli samat fiilikset, kun luin saaren sulkemisesta. Ymmärrän ihan täysin, miksi niin tehdään, mutta enemmän ärsyttää ihmisten törttöilyt, jotka tähän ovat johtaneet.

   Kuusi euroa on tuolla päin maailmaa tosiaankin kohtuullinen. Halvempia paikkoja löytyy, mutta toki myös paaaaljon kalliimpia 😊 Indojen jälkeen on meinannut melkein itkettää, kun on buukkaillut majoituksia Saksasta, Virosta jne, vaikka nekin on oikeasti olleet tosi edullisia 😄

   Tykkää

 7. Vau, vaikuttaapa todella upealta kokemukselta!!

  Olen vain pieniä varaaneja nähnyt Thaimaassa, olisi siistiä päästä näkemään heidän isosisaruksia vielä joskus. Tuo merenkäynti kuulostaa kyllä aika kuumottavalta – en olisi ehkä uskaltautunut veneeseen, jos olisin tiennyt turistikuolemista!

  Tykkää

  1. Itsekin olin aiemmin törmännyt pienempiin varaaneihin Gili Airilla, Indonesiassa. Nämä Komodon kaverukset ovat kyllä melkoisia mötkäleitä verrattuna aiempiin näkemiini liskoihin.

   Onneksi itsekin sain tietää tuosta uponneesta veneestä vasta, kun oma venereissu oli jo takana päin. Itsekään en varmasti olisi veneeseen astunut muuten.

   Tykkää

 8. Huh, todellakaan ei ihmishenki ole paljon arvoinen! Minulle kävi niin Amazonilla kerran, että vene rupesi vuotamaan. Varaanit ovat kyllä komeita ja hurjia. En tiennyt, että ne ovat kaiken lisäksi myrkyllisiä!

  Tykkää

  1. Oho, aika hurjan kuuloinen myös vuotava vene Amazonilla!

   Olemattomalla varaanitietämykselläni komodonvaraani on tietääkseni ainoa myrkyllinen varaani. Myrkky estää veren hyytymisen ja näin uhri vuotaa kuiviin.

   Tykkää

 9. Aikamoinen seikkailu! Itse olen käynyt Indonesiassa vuosia sitten vain Balilla, mutta nuo jättivaraanit kutkuttivat mieltä jo silloin. Suunnitelmissa oli palata Balille ja matkata sieltä Lombokiin ja sieltä sitten liskoja ihmettelemään. Mutta tämä jäi vain haaveeksi. Toisaalta ehtiihän sinne yhäkin, mutta enää hinku ei ole yhtä suuri. Hieman myös hirvittäisi lähteä matkaan paikallisilla paateilla, jotka pakataan usein ääriään myöten täyteen eikä turvallisuudesta juuri piitata. Onneksi itselläsi kävi tuuri tämän suhteen ja valitsit vastuullisen retkifirman. ja pääsit myuös näkemään varaaneja – olen kuullut toisenlaistakin tarinaa eli kosketus niihin on jäänyt minimaaliseksi.

  Tykkää

  1. Se on totta, että ehtiihän sinne vielä myöhemmin, jos hinku kasvaa liian suureksi. Paattien kanssa saa kyllä olla tarkkana. Tuo uponnut vene oli ilmeisesti ollut sellainen todellinen local boat, eli kiikkerämpää mallia kuin esim speed boatit.

   Lopulta onneksi matka tuonne meni nappiin ja liskojakin nähtiin, myös niitä hieman villimpiä kuin vesialtaalla lekottelevat 😊

   Tykkää

 10. Kiitos tästä, oli tosi mielenkiintoista luettavaa. Meillä on heinäkuuksi juurikin varattuna tuollainen 2 yön-kolmen päivän veneretki, ja nyt rupesi vähän jännittämään se merenkäynti. Ne veneet kun kuvissa juurikin näyttivät sellaisilta puuveneiltä..

  Mutta, kiva kuitenkin päästä Komodo saarella ennen kun se suljetaan.

  Tykkää

  1. Juu, siis ne kaikki yön yli tehtävät reissut tehdään puulaivoilla, mutta ne on siis ihan eri kaliiperia kuin se, joka upposi. Se oli sellainen pieni local boat. Ja heinäkuussa meri on todella paljon tyynempi kuin joulukuussa. Eli ei hätää 😊 Suosittelen silti varaamaan pahoinvointilääkkeitä mukaan. Ihanaa matkaa ja nauttikaa upeasta Floresin alueesta!

   Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s