Miniopas Lontooseen

Lontoo on yksi maailman suosituimpia matkakohteita, ja ihan syystä! Kaupungista löytyy tekemistä ja nähtävää moneen eri makuun, eikä kaupunkia aivan heti kolua läpi. Kävin viime lokakuussa Lontoossa kolmannen kerran ja tälläkin kertaa ihastuin kaupungin tarjontaan sekä löysin vanhojen tuttujen nurkkien lisäksi lukuisia uusia. Toki ensimmäistä vierailukertaani ei kyllä varsinaisesti voi laskea, koska olin tuolloin vasta 2,5-vuotias. Mutta kaksi viimeisintä muistan elävästi ja varjelen niitä muistoja sydämessäni varmasti lopun elämääni.

Halusin koota pienen oppaan Lontoosta, jotta muutkin pääsisivät nauttimaan näistä hyväksi todetuista kokemuksista tulevilla reissuillaan. En ole mikään Lontoo-tietäjä ja suositteluni sekä huomioni pohjautuvat vain ja ainoastaan omiin kokemuksiini. Se kannattaa ottaa huomioon, kun luet tätä (tai mitä tahansa) matkakertomusta. Viimeisimmät kokemukseni ja vinkkaukseni sijoittuvat lokakuuhun 2022, joten jotkin asiat ovat saattaneet muuttua, mutta ainakin kirjoitushetkellä tiedot ovat pitäneet paikkansa.

Julkinen liikenne
Lontoon julkinen liikenne toimii älyttömän hyvin ja julkisilla pääsee lähes tulkoon kaikkialle. Etenkin metroverkosto on todella kattava ja helppo käyttää, kunhan katsoo tarkasti linjojen kulkusuunnat ja risteävät asemat linjoja vaihtaessa. Myös lähijunat toimivat moitteetta (kokemukseni mukaan muuallakin Englannissa). Ilmeisesti arjessa on jonkin verran julkisen liikenteen lakkoja, mutta näitä ei osunut omalle kohdalleni, joten niistä en osaa sanoa sen enempää. Nykyään Lontoon julkiseen liikenteeseen ei välttämättä tarvitse enää Oyster cardia, vaan matkat voi maksaa lähimaksuominaisuudella olevalla pankki- tai luottokortilla. Itse käytin maksamiseen puhelintani, sillä olen ladannut puhelimeeni Google Walletin ja sinne pankkikorttini. Puhelin kun joka tapauksessa on aina mukana, niin koen tämän kaikista kätevimmäksi keinoksi. Korttia/puhelinta vilautetaan aseman portin matkakortinlukijaan, kun aloittaa matkan ja vilautus uudestaan, kun matka päättyy. Jos matkoja tulee enemmän kuin päivälipun arvo on, veloittaa systeemi ainoastaan päivälipun verran päivän päätteeksi. Jos matkoja tulee vähemmän, veloitetaan kortilta tietenkin vain toteutuneet matkat. Enimmillään keskusta-alueella veloitus päivältä on siis reilun seitsemän punnan luokkaa. Kuten oikeastaan kaikkialla nykyään, niin myös Lontoon julkinen liikenne näkyy Google Mapsissa kätevästi ja ajantasaisesti.

Aamupalapaikat, kahvilat ja ravintolat
Keskityimme ystäväni kanssa Lontoossa pariin pääaktiviteettiin ja muuten panostimme sitten aamupaloihin. Aamupalapaikat etsimme huolella aina jo etukäteen, mutta illallis- ja kahvittelupaikat osuivat enemmän lennosta eteen. Aamiaispaikoiksi suosittelen todella lämpimästi The Breakfast Club Sohoa, jonka tunnistaa katukuvasta kirkkaan keltaisesta julkisivusta. Paikkaan saattaa joutua jonottamaan hetken aikaa, sillä kahvila on suosittu. Enkä ihmettele, sillä tarjoiltavat olivat todella hyviä ja paikan tunnelma rennon mukava. Ainakin oman kokemukseni pohjalta The Breakfast Clubista saa aivan sairaan hyviä pannukakkuja ja egg benedict oli myös hyvä ehkä maailman oransseimmalla luomumunan keltuaisella. Aivan The Breakfast Clubin läheltä löytyy toinenkin kiva aamupalapaikka ja kahvila My Place Soho. Kuten varmaan kaikissa muissakin paikoissa, niin myös My Placessa tilasimme aivan liikaa ruokaa, mutta kaikki oli maukasta. Erityisesti suosittelen täyteläisen pehmeää jogurttia granolalla! Eikä kannata jättää käymättä alakerran vessassa. Vessamatkalla on hauska yllätys.

Beam-perheen melko uusi Beam Notting Hill sijaitsee nimensä mukaan Notting Hillin tyylikkäällä alueella. Löysimme paikan, kun tutkimme, mitä tarjontaa löytyisi meidän hotellimme läheltä. Beam oli siis täydellinen valinta sateisena aamuna, kun ei tehnyt mieli tarpoa kauemmas. Beam on todella tyylikäs lokaatio herkullisella ruoalla. Beameja on kolmessa eri toimipisteessä ja kaikki näyttäisivät olevan yhtä tyylikkäitä sekä menunsa puolesta hyvin identtisiä. Makumaailma on napattu Lähi-idästä omistajaperheen taustan mukaan ja herkulliset maut toimivat hienosti yhteen. Pannareita en suosittele täältä, mutta oikeastaan kaikkea muuta kyllä.

L’ETO caffen toimipaikkoja on kaiken kaikkiaan kuusi ympäri Lontoon keskustaa. Yksi houkuttelevimmista lokaatioista on Sohossa aivan The Breakfast Clubin ja My Place Sohon kyljessä. Tämä näyteikkuna ei voida jäädä huomaamatta, jos kävelet sen ohi. L’ETOsta saa mielettömän kauniita ja näyttäviä leivonnaisia! Ja upean ulkonäkönsä lisäksi myös maut ovat kohdillaan. Kauniiden ja maukkaiden leivonnaisten kylkeen suosittelen tilaamaan ison kannullisen teetä mielenkiintoisia makuyhdistelmiä esittelevästä listasta. Valitsemamme L’ETO South Kensington ei ollut välttämättä se kaikista viihtyisin tai upein, kun ruususisustukseen oli lisätty lähestyvän Halloweenin kunniaksi kökköjä hämähäkin seittejä, mutta Sohon toimipaikka näytti ulkoa kauniilta ja leikkisältä.

Illallistimme Blacklock Sohossa, joka on perinteinen liharavintola nykypäivän twistillä. Ravintola ei ole siis kasvissyöjän tai vegaanin ykkösvalinta, mutta sekasyöjille listalta löytyy jos jonkinmoista purtavaa. Blacklockeja on kaikean kaikkiaan viidessä eri lokaatiossa ympäri Lontoota. Sohon toimipiste oli maanantai-iltanakin tupaten täynnä, mutta kävimme ovella kysymässä pöytää ja jonotuslistan kautta pääsimme syömään noin tunnin jonottamisen jälkeen. Tunnin odottelu meni sujuvasti kierrellen Sohoa ja lähimantuja. Blacklockissa kaikki syömämme oli herkullista ja palvelu ensiluokkaista. Ainoaksi haasteeksi meinasi koitua kellarikerroksesta portaiden nouseminen illallisen päätteeksi, kun maha oli niin täynnä.

Yksi aivan sattumalta testattu illallispaikka oli Sticks’n’Sushi Covent Garden, johon päädyimme melko myöhään monen paikan ollessa täynnä. Sticks’n’Sushin melko isosta ravintolasta löytyi meille yksi vapaa pöytä iltakymmenen maissa. Paikka on hiukan fiinimpi sushiravintola, mutta Suomen sushihintoihin verrattuna hitusen edukkaampi. Sushit oli valmistettu ammattitaidolla ja ne olivat herkullisia. Edamame-papuihin petyin mauttomuutensa puolesta, mutta makit ja nigirit upposivat alta aikayksikön. Sticks’n’Sushi on näköjään isompikin ravintolaketju, joka löytyy ainakin Isosta-Britanniasta, Tanskasta ja Saksasta. Eli mikään autenttinen Lontoo-kokemus tämä ei varmastikaan ole, mutta hyvää sushia kivassa miljöössä.

Ilmaisia tai edullisia kohteita
Lontoo on täynnä museoita ja moneen niistä on myös ilmainen sisäänpääsy. Valitsimme sadepäivän aktiviteetiksi ennen paluulentoamme Victoria & Albert Museumin. V&A on ilmainen, mutta vaate- ja tavarasäilytys maksaa, jos haluaa sitä hyödyntää. Me maksoimme mielellämme muutaman punnan, että saimme takkimme ja matkatavaramme säilöön vartioituun narikkaan. V&A on valtava museo, jossa on erilaisia osastoja ja näyttelyitä. Ilmaisen museon sisällä on muutamia maksullisia ja muuttuvia näyttelyitä, joista voi valita oman makunsa ja budjettinsa mukaan mielenkiintoisimmat. Me skippasimme tällä kerralla maksulliset näyttelyt ja keskityimme ilmaispuolen pysyviin näyttelyihin, joissa niissäkin riitti ihmeteltävää. V&A:n museokauppa on myös näkemisen arvoinen ja laaja tuotevalikoimaltaan.

Bisnesalueen ytimessä sijaitsee 160 metriä korkea walkie talkie -lempinimeä kantava pilvenpiirtäjä, josta löytyy Ison-Britanninan korkeimmalla sijaitseva puutarha. Sky Garden kuuluu myös Lontoon ilmaiskohteisiin, mutta paikkaan tulee silti varata etukäteen sisäänpääsylippu. Vapaat liput vapautuvat varattavaksi nettiin aina maanantaisin ja ovat varattavissa kolme viikkoa etukäteen. Sky Garden on avoinna maanantaista sunnuntaihin. 35. kerroksessa sijaitseva puutarha sisältää pari baaria ja ravintolaa, matkamuistomyymälän sekä näköalatasanteita, joista ihastella kaupunkia yläilmoista. Ylhäältä avautuu upea näkymä Thames-joelle sekä kaupungin yli.

Hyde Park, Kensigtonin palatsi sekä Kensington Gardens sijaitsevat aivan vieritysten ja kuuluvat suosittuihin turistikohteisiin Lontoossa. Kensingtonin palatsista osa on avoinna vierailijoille. The Diana Princess of Wales Memorial walk eli Prinsessa Dianan muistokävelyreitti kulkee sekä Hyde Parkin että Kensington Gardenin lisäksi myös St. James’ Parkissa ja Green Parkissa. Reilun 11 kilometrin mittainen muistokävelyreitti kiertää upeissa maisemissa ja matkan varrella on mahdollista nähdä kolme palatsia sekä kaksi kartanoa, jos kiertää koko reitin. Reittiä on helppo myös lyhentää, sillä reitin varrelta risteää useita eri kulkureittejä. Puistoissa on mukavat fasiliteetit ihan vain hengailuun tai aktiivisempaankin puuhailuun. Kauniilla kelillä nämä puistot ovat ihan ykkösiä ja lokakuunkin aurinkoisessa säässä tarkeni kävellä ilman takkia napaten samalla kellosta rusketusrajan ranteeseen. Puistojen vesialueet ovat eläväisiä ja täynnä erilaisia lintuja. Voitkin bongata niistä esimerkiksi haikaroita, joutsenia tai egyptinhanhia. Myös puistojen oravat ovat vekkuleita ja hyvinkin kesyjä sekä persoja pähkinöille.

Fantasiakirjallisuuden ja -elokuvien ystäville haluan vinkata pari paikkaa. Harry Potter faneille King’s Crossin rautatieasema on varmasti aika itsestäänselvä kohde. Asemalta löytyy tietenkin laituri 93/4, jonka edessä voi kuvauttaa itsensä. Jos haluaa päästä kuvattavaksi tällä laiturilla seinän läpi menevien matkatavaravaunujen kanssa, kannattaa varata aikaa ja hermoja jonottamiseen, sillä paikka on HP-fanien suosiossa. Taru Sormusten Herrasta -faneille puolestaan tuleekin hiukan varjellumpi tärppi. Gandalfia näyttelevä Sir Ian McKellen omistaa kolmasosan Lontoon Limehousessa sijaitsevan The Grapes pubista, joka on aika perinteinen brittiläinen pub rauhallisen asuinalueen keskellä. Omistajan voi bongata paikan päältä kuulemma usein maanantaisin pubivisan aikoihin. Vaikka paikalle ei sattuisikaan samaan aikaan Ianin kanssa, on pubissa silti ihmeteltävää. Baaritiskin takana nököttää aito Gandalfin sauva Hobitti-elokuvasta ja ikkunalaudalta löytyy miniatyyripatsas Gandalfista.

Spesiaalimpi tekeminen
Kun on Lontoosta kyse, ei voida ohittaa musikaaleja. Kaupungin musikaalitarjonta on monipuolinen ja laadukas. Tarjonnasta löytyvät useat klassikot aina Leijonakuninkaasta Les Misérablesiin. Omasta kokemuksestani voin suositella upeaa ja ainutlaatuista Leijonakuningasta sekä kesällä ohjelmistoon paluun tekevää Queenin We will rock you -musikaalia. Musikaaliliput eivät ole mitään halvimpia, mutta välillä saman tai seuraavan päivän esityksiin voi saada lippuja hyvilläkin diileillä.

Toinen ehdottoman suosituksen ansaitseva kohde on Lontoon ulkopuolella Watfordissa sijaitseva Warner Brosin Harry Potter -studio. Studio on ihan killerikohden Harry Potter -faneille! Paikan päälle pääsee kätevästi Lontoosta lähijunalla Watfordin asemalle, josta on studiovierailulippuun kuuluva bussikuljetus studiolle. Studioliput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä päivät myydään usein loppuun. Meillä meni ystäväni kanssa studiolla kaiken kaikkiaan noin 5,5 tuntia, joten aikaa kannattaa varata reilusti. Kirjoitan studiovierailusta erikseen vielä postauksen, sillä paikka ansaitsee oman tekstinsä.

Ostokset
Nykyään tulee osteltua todella vähän reissuista mitään, ja hyvä niin. Vinkkaan kuitenkin muutaman vilkaisemisen arvoisen ostospaikan. Nämä kaikki ovat kyllä sellaisia, joissa pelkkä kiertelykin ilman ostelua on aika kivaa. Teen ystäville ehdoton ostospaikka on Twinings-teemerkin lippulaivamyymälä Lontoon bisnesalueen kyljessä. Myymälä sijaitsee Sky Gardenin lähettyvillä. Myymälä itsessään on todella kaunis sekä harmoninen ja siellä on lasikupujen alla esillä teelajikkeita, joita saa tuoksutella vapaasti. Myymälän henkilökunta on hymyilyttävän yläluokkaisesti brittiläisen hillittyjä.

Jälleen vinkkaus Harry Potter -faneille: jos pidät HP-leffojen graafisesta ilmeestä, rakastat paperituotteita ja sinua kiinnostaa Harry Potter -leffojen paperituotteiden graafinen suunnittelu, on House of MinaLima ehdoton kohde. MinaLiman kaksi suunnittelijaa ovat suunnitelleet kaikki HP-leffojen paperituotteet ja graafiset ilmeet mm. Päivän Profeetan, Kelmien kartan jne. Liikkeessä saa myös aivan ensiluokkaista palvelua ja työntekijät ovat valmiita jakamaan HP-tietouttaan asiakkailleen. Suosittelen MinaLimaa, vaikket niin Harry Potter -fani olisikaan, mutta jos paperi- ja painotuotteet sekä taianomainen liiketila kiinnostavat. Toinen HP-fanien ostoskohde on King’s Crossin rautatieaseman 93/4 Platform -myymälä, jossa myydään virallisia Harry Potter -tuotteita. Myymälä on pienehkö, mutta silti sieltä löytyy laaja valikoima HP-tavaraa. Jos suuntaat WB:n Harry Potter Studiolle, löydät sieltä aivan valtavan teemamyymälän, mutta jos et ole suuntaamassa studiolle, palvelee tämä King’s Crossin myymälä erinomaisesti.

Tietenkään listasta ei voi jättää tavaratalojen aatelista Harrodsia pois. Luksustavaratalo-Harrods sijaitsee Etelä-Kensingtonissa ja on aivan omassa kulttimaineessaan, mitä tulee tavarataloihin. Hintaluokaltaan Harrods ei ole mistään halvimmasta päästä, mutta on jo sellaisenaankin mielenkiintoinen kohde. Esimerkiksi tavaratalon hissit ovat upeat kattokruunuineen ja päällystettyine seinineen. Mielestäni yksi parhaimpia kohteita Harrodsissa on ruokahalli monipuolisella tarjonnallaan.

Toivottavasti tästä minioppaasta on hyötyä, kun suunnittelet vierailua Lontooseen. Lontoo sykähdyttää aina ja tarjoaa joka kerta jotain uutta nähtävää sekä koettavaa.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

2 kommenttia artikkeliin ”Miniopas Lontooseen

  1. Lontoo on tosiaan mukava kauounki. Itse olen ollut Lontoon lähellä nuorempana yhden kesän töissä, jolloin Lontoossakin tuli paljon käytyä. Sen jälkeen en olekaan siellä käynyt, vaikka todennäköisesti mielenkiinnonkohteet ovatkin vuosien varrella muuttuneet. Kiva olisi taas lähteä käymään Lontoossa.

    Tykkää

    1. Vautsi, sulla on ollutkin hieno mahdollisuus, kun olet saanut olla siellä päin kesätöissä! Voisi olla aika hauskakin kokemus mennä käymään Lontoossa vuosien jälkeen ja nähdä, mikä on muuttunut ja mikä pysynyt ennallaan.

      Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s