Melkein täyden kympin Nolla-kokemus

Lupailin jo elokuussa, että kirjoittelen omasta kokemuksestani Isosaaren Nollamökeistä, mutta niin vain on taas aikaa kulunut ja kirjoittelut jääneet odottamaan parempia aikoja. Mutta nyt! Nyt on aika tullut ja sormet löytäneet takaisin näppäimistölle.

Noin puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorista sijaitseva Isosaari on yksi Helsingin uloimmista saarista ja porttina avomerelle. Saari oli 1800-luvulta aina 2017 vuoteen saakka suljettu sotilassaari, mutta on nykyään avoin meille ihan tavallisille vierailijoille. Saarelle pääsee kesäkaudella joko vesibussilla Kauppatorilta aikataulujen mukaan tai omalla veneellä.

Isosaari on suurimmilta osin luonnontilainen ja saarelta löytyy jokaiselle rantoja sekä luontoreittejä koluttavaksi. Luonnon lisäksi sieltä löytyvät myös hyvät palvelut, kuten pari ravintolaa, muutama sauna, vierasvenesatama ja par 3 -golfkenttä. Saari soveltuu siis sekä päivä- että yön yli -retkeilyyn. Saarella voi yöpyä omassa teltassa tai riippumatossa, mutta omasta kokemuksestani suosittelen yöpymiseen ehdottomasti Nolla Cabinsin hurmaavia hiilineutraaleja Nollamökkejä. Tietystikään tämmöinen mökkimajoitus ei ole yhtä budjettiystävällinen ratkaisu kuin telttamajoitus, mutta tarjoaa kyllä hintansa edestä elämyksiä ja kokemuksia kertakaikkisen upeissa puitteissa.

Nollassa yöpyminen oli kuulunut haavelistalleni parin vuoden ajan ennen kuin pääsin viime vuonna toteuttamaan haaveeni. Unelmissani hengailin Nollassa ja ihastelin upeaa auringonlaskua lämpimässä kesäillassa. Todellisuudessa koko toukokuisen Isosaari-vierailuni ajan oli kylmää ja satoi pientä tihkuvettä tai oli uskomattoman pilvistä sekä sumuista. Ei siis tietoakaan auringonlaskusta tai -noususta. Aluksi kieltämättä ketutti, kun olin luonut paikasta somekuvien ja omien unelmieni perusteella erilaisen kuvan, mutta lopulta sumu ja sade loivatkin paikkaan ihanan, unenomaisen tunnelman, joka kruunasi vierailun, jonka aikana oli oiva tilaisuus tutkiskella omia ajatuksiani syvemmin.

Osallistuin siis viime toukokuun loppupuolella yksityiselle joogaretriitille Isosaaressa (suositus Viivin tunneille ja retriiteille), jossa oli agendana rauhoittua sekä maadoittua jooga- ja meditaatioharjoitusten avulla. Retriittiin kuului myös tämä majoittuminen Nollassa. Isosaaressa on kaiken kaikkiaan seitsemän Nollamökkiä ja ne nököttävät suloisessa rivissä pohjoisrannalla aivan merenrannan rajassa. Kaikki seitsemän mökkiä oli varattu meidän retriittiporukalle. Jokaisessa mökissä on sängyt kahdelle hengelle, mutta koska retriitille oli tullut pari peruutusta, sain majoittua mökissäni aivan omassa seurassani. Unohdin myös puhelimeni laturin kotiin, joten pääsin nauttimaan Nollan autenttisesta ilmapiiristä ilman häiriötekijöitä. Seurasin Nollamökin jättimäisestä ikkunasta usvan keskeltä rantavedessä uivaa joutsenta, hörpin höyryävää teetä ja luin kirjaa kaikessa hiljaisuudessa samalla, kun sade ropisi rauhoittavasti Nollan kattoon. Yksitoista toisilleen tuntematonta naista majoittui toistensa keskuudessa mökeissä ja loi turvallisen sekä luottavaisen ilmapiirin, jossa sai olla juuri sellainen kuin on. Joogan ohessa nautimme Upseerikerhon herkullisesta ruokatarjonnasta, kiertelimme saarta ja saunoimme retriittiporukalla Nollan saunassa sekä kävimme uimassa jäätävän kylmässä meressä saunan edustan laiturilta.

Aamulla oli hymyilyttävää herätä lokkien kirkunaan, pikkulintujen livertelyyn ja laivojen sumutorviin aaltojen lyödessä rantaan ihan muutaman metrin päässä.

Maalailen ihanan rauhallista kuvaa retriitistä ja mökkimajoituksesta, mutta totta puhuakseni yö Nollassa ei ollut paras mahdollinen. Tosin tästä on syyttäminen vain itseäni. Toukokuun loppu vuonna 2022 oli nimittäin yllättävän viileä ja sateinen, joten vanerirakenteisessa mökissä ei ollutkaan kovin lämmintä, mutten jaksanut napsauttaa mökin lämmitystä päälle (ei olisi ollut iso homma). Niinpä heräilin yöllä välillä kylmyyteen, kun olin tunkenut jonkin raajani peiton ulkopuolelle ja hiukseni olivat märät illan saunomisesta. Jos en herännyt kylmyyteen, niin sitten kuumuuteen, kun maailman muhkein, ihanin ja lämpimin peitto lämmitti niin paljon, mutten paleltumisen pelossa uskaltanut tulla peiton alta pois. Yö siis oli mitä oli, mutta siltikin kokemus oli makea. Aamulla oli hymyilyttävää herätä lokkien kirkunaan, pikkulintujen livertelyyn ja laivojen sumutorviin aaltojen lyödessä rantaan ihan muutaman metrin päässä. Kokemus oli kaiken kaikkiaan ikimuistoinen ja upea.

Oli nimittäin aivan ihanaa keittää muutamat kupilliset teetä omassa Nollassa ja ihastella luontoa lämmin teekuppi käsissä.

Nollamökki on pieni, mutta sieltä löytyy kaikki tarvittava: kaasulämmitys, pari keittolevyä kattiloineen, USB-latauspistoke, mukavat sängyt äärettömän muhkeilla ja lämpimillä täkeillä sekä tyynyillä, muutamat astiat, tunnelmallinen valaistus ja se upein tekijä, eli isosta ikkunasta suora näkymä merelle. Isosaaren Nollan vuokraan sisältyvät kuljetukset saareen ja takaisin, Nollamökkien oman saunan pesuaineineen sekä Big Green Egg -grillin käytön hiilineen ja grillausvälineineen. Itse tulee ottaa mukaan lakanat, eväät ja muut tarpeelliseksi katsomansa varusteet. Jääkaappia Nollassa ei ole, joten se kannattaa huomioida eväitä suunnitellessa. Itse en kauheasti eväitä nappaillut mukaan, sillä retriittiimme kuuluivat aivan törkyhyvät ruoat Isosaaren Upseerikerholla, mutta olin erittäin tyytyväinen mukaan ottamistani teepusseista. Oli nimittäin aivan ihanaa keittää muutamat kupilliset teetä omassa Nollassa ja ihastella luontoa lämmin teekuppi käsissä.

Nolla oli kokemuksena upea ja jos omia toilailujani ei oteta huomioon, niin kokemus oli täysi kymppi. Enkä jäänyt kaipaamaan auringonlaskua tai -nousua. Toivon vielä kuitenkin joskus pääseväni uudestaan majoittumaan Nollaan ja ehkä näkemään jonkin upean auringonlaskunkin. Kalseassa loppukeväässä oli omaa taikaansa, mutta haaveilen myös kesäajan vierailusta, jolloin voisin lillua meressä, grillata ja meloa lämpimässä kesäillassa. Veikkaan, että Nollassa on vuodenajasta riippumatta aina ihana, omanlaisensa tunnelmansa, johon vuodenaikojen vaihtelu tuo oman mausteensa. Tietysti myös sijainti vaikuttaa, sillä Nollia on neljässä eri paikassa vuokrattavissa. Pääosin mökit on varattavissa kesäaikaan. Sanon siis vain, että mene ja koe!

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s