Vahvuutena mahtava minäpystyvyys

Ollaan viime aikoina käsitelty oppilaiden kanssa vahvuuksia. Mitä ne on ja miten niitä voi hyödyntää. Aikuisenakin tähän on äkkiseltään aika vaikeaa vastata. Nyt kun olen päässyt avaamaan vahvuuksia ja niiden hyödyntämistä pienille ihmistaimille, olen samassa itsekin pysähtynyt miettimään omia vahvuuksiani.

Kaupallinen yhteistyö: Ympyräiset, vahvuuskortit saatu

Pohdittuani vahvuuksia, olen todennut, että omia vahvuuksiani ovat muun muassa uteliaisuus, tunteellisuus ja hyvä itsetunto. Pidän näitä kaikkia erinomaisen hyvinä ominaisuuksina ja olen iloinen, että juuri ne ovat omia vahvuuksiani. Koen yhdeksi vahvuudekseni myös mahtavan minäpystyvyyden. Koen monesta asiasta niin, että kyllähän minä pystyn! Olen lähtenyt vaihto-oppilaaksi 16-vuotiaana Brasiliaan ja kuvitellut puhuvani ennen vaihtoa käymäni puolen vuoden kansalaisopistokurssin jälkeen riittävän hyvin portugalia (osasin sanoa: ”Hei! Minun nimeni on Sanna ja olen Suomesta.”) tai kun lähdin opiskelemaan ammattikorkeakouluun englanninkieliselle linjalle, kun enkun numeroni olivat aina olleet aika surkeita. Mutta näistä selvisin, helposti! Kielitaito ei ehkä ollut vahvuuteni, mutta moni muu asia oli. Esimerkiksi se mahtava minäpystyvyys, vahva itsetunto. Minäpystyvyyden ja vahvan itsetunnon yksi esimerkki on myös se, kun ilmoittauduin puolikkaalle maratonille, enkä ollut koskaan juossut edes 10 kilometriä putkeen. Mutta niin vain juoksin puolikkaan. Kiitos uteliaisuus, hyvä itsetunto ja sisukkuus! Tai kun ilmoittauduin hetki sitten joogaopettajakoulutukseen ollessani fyysisesti huonoimmassa kunnossa ja joogattuani vähiten hetkeen. Vielä en tietenkään tiedä, kuinka tulen selviytymään tuosta koulutuksesta, mutta kiitän jo nyt vahvuuksiani: uteliaisuutta, mahtavaa minäpystyvyyttä ja avarakatseisuutta. Kyllähän minä pystyn!

Myönteisen minäkuvan, itsetunnon ja itsemyötätunnon kehittymiseksi kaikkien tulisi löytää itsestään jotain, josta voi olla erityisen ylpeä. Vahvuuksia tunnistamalla voi kasvattaa itsetuntoa ja itsetuntemusta, ja niiden avulla on mahdollista päästä yli hankalista tai epämiellyttävistä tilanteista sekä tunteista. Omat vahvuudet tunnistamalla saa itselleen voimavaroja, toimintatapojen vahvistusta ja oppii tuntemaan itseään. Kaikki nämä ovat tärkeitä ja arjessa eteenpäin vieviä taitoja. Kun tunnistaa omia vahvuuksiaan, voi omia toimintatapojaan muokata siihen suuntaan, että vahvuudet auttavat arjessa. Vahvuuksien tunnistaminen on aikuiselle antoisaa, mutta lapselle se on vielä aikuistakin tärkeämpää. Kun oppii jo lapsena tunnistamaan omia ja muiden vahvuuksia, on itsensä ja muiden kanssa toimiminen helpompaa sekä antoisampaa. Siksi näitä taitoja opetellaan lasten kanssa koulussa ja jo aiemminkin varhaiskasvatuksessa.

Vahvuuksissa on se ihanuus, että toiset näkevät meissä eri vahvuuksia kuin itse saatamme nähdä. Vahvuuksia pohtimalla, peilaamalla ja tutkimalla voi löytää itsestään ihan uusia, vahvoja puolia. On ollut sydäntä lämmittävää ja silmiä avaavaa seurata, millaisia vahvuuksia lapset valitsevat itselleen ja toisilleen. Esimerkiksi minulle he valitsivat vahvuuskorttipinosta kortin, joka kertoi, että olen hyvä kuuntelemaan. Itse en koe olevani varsinaisesti hyvä kuuntelija, vaikka kovasti sitä haluaisin olla, mutta on lohdullista kuulla, että joskus kuitenkin onnistun siinä ja se koetaan kaiken lisäksi vahvuutenani. Tämmöinen kokemus kannustaa minua jatkossakin toimimaan niin, että olisin yhä useammin hyvä kuuntelija.

Olemme oppilaiden kanssa muun muassa tutkineet vahvuuskortteja, valinneet itsellemme sekä toisillemme vahvuuksia, pohtineet luokkamme yhteisiä vahvuuksia ja askarrelleet vahvuuspalapelejä koko luokan voimin. On ollut hauskaa huomata, kuinka aluksi vahvuuksien käsitteleminen oli hiukan haparoivaa ja epäilyttävääkin osan kanssa, mutta nyt vahvuudet alkavat olla jo tuttuja ja niitä osataan sanoittaa kavereistakin. Väitän, että hauska ja lapsia kiinnostava kuvitus vahvuuskorteissa on ollut isossa osassa, sillä kortteihin oli innostavaa tarttua jo alussa, vaikka aihe olikin vielä vieras. Me jatkamme vahvuuksien tutkimista oppilaiden kanssa vielä koko kevään koulussa, niin ensi syksynä voidaankin sukeltaa taas vähän syvemmälle tunne- ja vuorovaikutustaitoihin. Nämä on sellaisia taitoja, joita kaikkien olisi ihan kauhean hyvä opetella ja tähän esimerkiksi tämmöiset vahvuuskortit toimivat kivasti ihan pientenkin lasten kanssa. Ympyräisiltä löytyy muutakin tunne- ja vuorovaikutustaitomateriaalia, johon kannattaa tutustua. Etenkin jos lähipiirissäsi on lapsia.

Mitkä ovat sinun vahvuuksiasi?

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s