Muraalien värittämä kaupunki

Toronto on siisti ja puhdas kaupunki, mutta se ei silti ole kaupunkikuvaltaan tylsä. Siitä pitävät huolen muun muassa mielenkiintoiset, värikkäät ja taidokkaasti tehdyt muraalit, joita näkyi kaupungissa mukavan paljon.

tram
Olen itse ihan henkeen ja vereen muraalien kannalla. Mielestäni värikkäät ja hienot taideteokset ansaitsevat paikkansa kaupunkikuvassa. Taidokkaat maalaukset tuovat väriä kaupunkimaisemaan ja taiteen lähemmäs ihan tavallista pulliaista. Tässä kohtaa sisäinen boheemi sieluni ja kulttuurialan tutkinto nostavat päätään ja näyttää isoa peukkua. Töhryt ja tagit ovat sitten asia erikseen, niiden puolesta en todellakaan liputa. Esimerkiksi Ateenassa näkyi paljon, paljon, huonosti tehtyjä graffiteja ja tageja, jotka oli vain rumia söhryjä ja rumensivat jo ennestään surullisen näköistä, pankkikriisin keskellä rypevää kaupunkia. Sen sijaan Torontossa en juurikaan törmännyt perustageihin, vaan huomioni kiinnitti nämä upeat muraalit.

On ollut mukava huomata, kuinka taideteosmaiset seinämaalaukset ovat saaneet enemmän ja enemmän näkyvyyttä niin Suomessa kuin maailmalla. Graffitipaheksunnat ovat menneen talven lumia, kiitos taitavien muraalitaiteiljoiden, jotka ilostuttavat ja ihastuttavat meidän kadun tallaajien päiviämme hienoilla töillään. Tosin liikaa muraaleja ei vieläkään näy. Etenkin Suomen maankamaralla on vielä loputtomasti rumia, harmaita elementtitaloja, joista saisi aika upeita värikkäillä ja taidokkaasti tehdyillä seinämaalauksilla. En taida kuitenkaan tällä kertaa tarinoida sen enempää, vaan annetaan kuvien puhua puolestaan.
hideout
windowsroachramachinatownethniccolourful_houseladyhouse_birdhonest_edssidestreet

Mikä näistä oli sinun lempparisi? Tai mitä ajatuksia muraalit herättävät sinussa? Kannatusta? Vastusta?

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

48 kommenttia artikkeliin ”Muraalien värittämä kaupunki

 1. Siistin ja hienon näköisiä, useimmat! Meillä Espoossa joku alikulkukäytävä äskettäin koristeltiin luvalla ja tarkoituksella hienoilla kuvilla ja etenkin muuten pimeän käytävän värittämiseen kuvat sopivat tosi hyvin!

  Tykkää

  1. Nimenomaan alikulkukäytäviin tällaiset värikkäät maalaukset sopisivat täydellisesti! Toisipa kivasti väriä harmauden keskelle.

   Tykkää

 2. Hienoja! Ja muutenkin mukavan näköinen kaupunki Toronto. Minun suosikkejani oli näistä kaksi ensimmäistä kuvaa ja muraalia. Tulin juuri Sao Paulosta ja siellä oli aivan uskomattoman hienoja muraaleja. Voisi tulla Suomeenkin lisää, ja vieläpä sellaisia säväyttävän upeita… ^_^

  Tykkää

  1. Niinpä! Ja juu, Toronto yllätti minut jotenkin sellaisella kodikkaalla tavalla. Todella mukava kaupunki ja kivan näköinenkin vielä. Nuo kaksi ylintä on omiakin suosikkejani näistä, vaikka vaikea loppuen lopuksi laittaa järjestykseen, kun olen niin fiilareissa kaikista 🙂

   Ihastelinkin sun Instasta kuvia São Paulosta ja upeista muraaleista! Muutenkin on ollut ihana tsekkailla sun Insta-tililtä kuvia Brasiliasta. On taas kauhea ikävä ja kaipuu sinne.

   Tykkää

 3. Tosi monipuolisen hienoja! Yllättävää, että Torontosta löytyy tällaisia, näin hienoja ja niin paljon! Ja samaa mieltä Ateenasta, siellä oli aika järkyttäviä töhryjä ja niitä oli H I R V E E N Ä !

  Tykkää

  1. Itsekään en osannut odottaa Torontolta tällaista. Ajattelin, että se olisi jotenkin sellainen vähän konservatiivinen ja värikkäät seinämaalaukset ei tulisi kuuloonkaan. Kuinka väärä olinkin! Ja juu, Ateenan töhryjen valtava määrä yllätti aivan täysin! Se oli jotain aivan kaameeta.

   Tykkää

 4. Kolmas kuva oli suosikkini, näytti melkein aidolta! Kannatan ajatusta, että näitä olisi enemmän Suomessakin. Esimerkiksi Pasilassa olisi harmaata betonipintaa vaikka muille jakaa.

  Tykkää

  1. Tuo kolmas on kyllä upea! Ja livenä piti ihan todella pitkään tihrustaa, että miten se on toteutettu. Nuo keskellä näkyvät ikkunat on siis oikeita ja sivuilla olevat maalattuja. Tämä työ oli toteutettu hieman eri tavalla kuin normaalisti, tuossa on siis erillinen levy laitettu seinään ja siihen maalattu. Livenä vähintään yhtä upea kuin kuvassakin.

   Tykkää

  1. Se on kieltämättä hieno! Hyvä esimerkki, kuinka näillä seinämaalauksilla voidaan tehdä myös kaunista jälkeä, eikä pelkkää söhryä 🙂

   Liked by 1 henkilö

 5. Samaa mieltä olen, muraalit ja muut seinämaalaukset kuuluvat katukuvaan ja ovat tervetulleita tuomaan piristystä muuten harmaanseen ympäristöön (varsinkin Suomessa, jossa olen aikuisikäni asunut 70-luvun betonilähiössä joka todellakin kaipaisi väriä). Sotkemista en ymmärrä, mutta usein mietin, miksi talojen koristelua ihan luvan kanssa tunnutaan vastustettavan niin paljon. No, ehkä tähänkin on tulossa muutosta. Lisää taidetta katukuvaan!

  Tykkää

  1. Olen mietiskellyt samaa, että miksi taidokkaasti ja luvan kanssa tehtyjä maalauksia yhä vastustetaan niin paljon. Ymmärrän kyllä, että etenkin vanhempi väki yhdistää sen töhryihin ja laittomiin graffiteihin, mutta kun näillä ei ole mitään tekemistä sellaiseen katukulttuuriin. Toivottavasti saadaan tänne Suomeenkin enemmän väriä katukuvaan.

   Tykkää

 6. Muraali sanana on minulle täysin vieras. Kaikkea sitä näistä blogeista oppii! Hienoin noista seinämaalauksista oli ehdottomasti tuo kolmas kuva, jossa ikkunat ovat osa maalausta. Tuo jos mikä on jo taidetta ja voisi sopia lähes minne vaan missä on rumia 70-luvun taloja.

  Tykkää

  1. Heh, niinpä, kaikkea näistä todellakin oppii! Olen kanssasi samaa mieltä, tuo kolmas on mieletön! Ja livenä se oli niin hieno, että ihastelin sitä jo muutaman korttelin päästä. Oli pakko päästä ihan viereen tutkimaan työtä.

   Tykkää

 7. Noi on kyllä tosi upeita! Rakastan värejä, ja todellakin niitä saisi tulla lisää myös tähän Suomen harmaaseen betoniarkkitehtuuriin!

  Tykkää

  1. Sitä piti livenäkin ihmetellä ja ihailla pidemmän aikaa. Isäni ei oikein päässyt ihan samalle tasolle oman fiilistelyni kanssa muraalien suhteen, mutta hänkin pysähtyi toviksi ihailemaan tätä työtä ja analysoi sitä kanssani. Muraaleja on kieltämättä kiva kuvata, etenkin Torontossa löysin uuden palon näiden kuvaamiseen.

   Tykkää

 8. No jo on komeita! Näitä lisää 🙂
  Ateena-juttuun on pakko puuttua, sillä kaupunki on minun rakkain kaupunkini maailmassa ❤ Graffitit ovat lisääntyneet siellä räjähdysmäisesti huonon taloustilanteen myötä. En muista niitä juurikaan, kun asuin siellä 2003-2004, mutta pari vuotta sitten käydessäni ne pistivät silmään.

  Tykkää

  1. Tällaisia komeita maalauksia näkisi tosiaan mielelläänkin lisää!

   Ateenan tilanne oli kieltämättä aikamoinen yllätys. Olimme siellä sellaiseen aikaan, kun pankkikriisi oli jo vaikuttanut hetken aikaa ja päättelimmekin, että graffitit ja sähryt olivat seurausta maan huonosta tilanteesta. Hirveä sääli kaupunkia kohtaan.

   Tykkää

 9. Minäkin olen seinämaalausten kannalla! Siis silloin, kun ne on oikeasti tehty hyvin, eikä ole sellaisia töhryjä kuin täällä Köpiksessäkin joissakin paikoissa näkee, Ja sitten ärsyttää se, kun taidokaan maalauksen päälle on joku älypää käynyt sutaisemassa taginsa…

  Tykkää

  1. Olet ihan oikeassa! Nimenomaan siis taidokkaasti (ja luvallisesti) tehdyt maalaukset saavat täyden kannatukseni. Köpiksessä tykkäsin Christianian seinämaalauksista: isoja, värikkäitä ja pääosin taidolla tehtyjä.

   En myöskään voi käsittää, miksi näitä hienoja maalauksia täytyy sotkea tageilla.

   Tykkää

 10. Toi kolmas on ehdottomasti upein! Ihan huikea. Se todella on saanut koko talon kukoistamaan. Nämä on niin eri asia kuin töhryt, joihin surullisen usein törmää. Esimerkiksi Napoli oli täynnä tälläisia rumentavia töhryjä – jopa kaikki komeat palatsit ja kirkot oli töhrätty.

  Tykkää

  1. Tuo on kyllä niin raivostuttavaa ja ikävää, että hienoja rakennuksia ja jopa kirkkoja töhritään. Kauniit ja taidolla tehdyt seinämaalaukset on asia erikseen, sen kun saisi niiden töhryaivojenkin päähän istutettua.

   Liked by 1 henkilö

 11. Hienoja seinämaalauksia! Tällaisia todellakin kaipaisi lisää katukuvaan. Tagit ja töhryt ärsyttää, mutta tällaiset ihan ajan ja luvan kanssa tehdyt taideteokset onkin ihan eri asia. Pisimmäksi aikaa jäin katselemaan kuvaa alkuperäisamerikkalaisista – jännä tyyli, mutta hieno muraali.

  Tykkää

  1. Ihan totta! Näistä voi ja pitääkin käyttää töhryjen sijaan nimitystä taideteos. Itsekin tykkään tuosta alkuperäisamerikkalaiskuvasta. Erilainen kuin muut, ja se oli sijainniltaankin vähän hassusti vaan talojen välissä olevalla parkkipaikalla. Meinasin missata sen ihan kokonaan ja siksi kuvakin on vähän hassusta kuvakulmasta.

   Liked by 1 henkilö

 12. Aivan upeita, rakastan myös muraaleja ja taidokkaasti tehtyjä graffitteja. Piristävät! Hitsi, kun melkein suunnittelin tänä vuonna reissua Torontoon…noh täytyy katsoa kesän jälkeen onko vielä varaa mennä. 😀 Myös Manchesterissa (UK) on muraaleja, yksi syy miksi kaupungista niin kovin pidänkin.

  ”Suomen maankamaralla on vielä loputtomasti rumia, harmaita elementtitaloja, joista saisi aika upeita värikkäillä ja taidokkaasti tehdyillä seinämaalauksilla.”

  Olen niin samaa mieltä!

  Tykkää

  1. Hah, eli ei kun vaan jatkat matkan suunnittelua Torontoon! Upea kaupunki ja muraalejakin olisi ollut vielä paljon lisää 😉 Britteihin pitäisi kyllä taas päästä ja haluaisin nimenomaan Brightoniin ihailemaan katutaidetta, varsinkin Banksyn töitä. Ehkä joku kaunis päivä.

   Tykkää

 13. Lempparini oli ehkä tuo punaisen tiilitalon päätyseinään maalattu vaalea seinä ikkunoineen, siis se joka näyttää paperille. Itselleni on katutaiteesta jäänyt parhaiten mieleen Reykjavik, ja kyllä täällä San Franciscon Missionillakin voi löytää upeita maalauksia. Yleensä ottaen tykkään kyllä katutaiteesta.

  Tykkää

  1. Et taida ollakaan ainut, jonka makuun tuo maalaus on. Se on kertakaikkiaan upea! Reykjavik on mulle vielä ihan tuntematon paikka. Toronton reissulla sain pikaisen ensikosketuksen Islantiin lentokentän muodossa, mutta eipä sitä voi laskea. Eli joku kerta vielä pidempi stoppi sinne ja ihailemaan Reykjavikin katutaidetta. Myös San Franciscoon haluan ehdottomasti vielä päästä ja uskon todella, että siellä on makeita maalauksia!

   Tykkää

 14. Minulla ei ollut ennen tätä postausta mitään haisua mikä on muraali. Taas sitä ollaan viisaampia 🙂 Todella hienoja nämä ovat ja ehdottomasti kivempaa katseltavaa kun töhryiset seinät.

  Tykkää

  1. Kaikkea sitä näistä blogeista oppii 🙂 Muraali taitaa olla vielä aika uusi sana suomen kielessä ja ihan täysinhän se on siis lainasana englannista.

   Kuten sanoit, kyllä tällaisia seiniä mieluummin katsoo kuin suttuisesti töhrittyjä seiniä.

   Tykkää

 15. Olipas komeaa taidetta! Mun mielestä graffiteista ja noista maalauksista ei voi edes puhua samalla nimellä, sillä on niin eri asia, maalaako talon seinää joutilas teini vai oikea taiteilija. Banksy taisi tehdä katutaiteesta vihdoin oikeaa taidetta ja muuttaa monen mielipiteet siitä, lasketaanko katumaalaukset pelkäksi sottaamiseksi vai kaupungin ulkonäön kohottamiseksi. Nykyäänhän tuollaiset alueet toimivat turistinähtävyyksinä, joten jotain on saavutettu 🙂

  Tykkää

  1. Nämä tosiaan on kunnon taidetta! Ei voi kuin ihailla. Banksy on tehnyt kieltämättä hyvää duunia katutaiteen arvostuksen eteen. Hän kuuluu ehdottomasti lemppareihini, vaikka tyylillisesti ihailen enemmän tällaisia yllä nähtyjä töitä. Itse lasken myös graffitit taiteeksi, kun on nähnyt oikeasti upeita töitä, mutta töhryiset graffitit puolestaan tallaavat edelleen katutaiteen mainetta maahan.

   Tykkää

 16. On kyllä todella hienon näköisiä! Kävin tammikuussa ystäväni luona Ruotsissa Boråsissa ja siellä oli yhtälailla panostettu seinämaalauksiin ja kaupungilla voi osallistua myös graffitikierrokselle jossa kierretään oppaan kanssa näitä taideteoksia läpi. 🙂

  Tykkää

  1. Oi, onpa mahtava tuollainen graffitikierros! Jos joskus eksyn Boråsiin, täytyy ehdottomasti käydä tsekkaamassa kaupungin katutaidetarjonta.

   Tykkää

 17. Upeita muraaleja! Asun itse tällä hetkellä Belgradissa, jossa joka ikinen talo on tagattu sotkuja täyteen. Löytyy myös isompia ja taiteellisempia teoksia sekä hienoja muraaleja, mutta yleiskuva on kyllä aika suttuinen. Tosin täytyy myöntää, että mun silmään siinä on oma viehätyksensä. 🙂

  Tykkää

  1. Osaan jotenkin kuvitellakin Belgradiin paljon tageja, graffiteja ja luvan kanssa tehtyjä muraaleja. Ja että ne ikään kuin kuuluvat sinne luoden omaa tunnelmaansa. Toivottavasti upeat seinämaalaukset saisivat enemmän tilaa tagejen tilalle ja loisi kaupungista hieman vähemmän suttuisin yleiskuvan 🙂

   Tykkää

 18. Saattaa olla ihan hupsu vinkki, mutta itse olen koukussa Pokémon-peliin. Siinä on listattuna todella paljon upeita seinämaalauksia, jotka ehkä muuten jäisivät huomaamatta. Viimeksi bongailin muraaleja Valenciassa tämän pelin avulla. Tuli käveltyä paljon paikkoihin, joihin ei muuten olisi älynnyt mennä, näki hienoja maalauksia ja sai napsittua monta örkkiä : D

  Tykkää

  1. Hah, Pokémon ei ole saanut minua koukkuunsa, mutta tämä oli kyllä sellainen vinkki, että melkein sai jo lataamaan pelin. Ehkä seuraavalla ulkomaanreissulla hyödynnän tätä vinkkiäsi 😉

   Tykkää

 19. Upeita ovat ja tykkään aina käydä katsomassa kaupunkien muraaleja. Olen pari yötä ollut Torontossa vuonna 1994 enkä muista silloin nähneeni yhtään tällaista.

  Tykkää

  1. Nämä on kieltämättä upeita ja ilo silmälle. Minusta tuntuu, että tällaiset isot, taidolla tehdyt muraalit ovat lyöneet läpi katukuvassa vasta viime vuosien aikana ja ysärillä en itsekään muista törmänneeni juuri muihin kuin kiireessä tehtyihin graffiteihin ja tageihin.

   Tykkää

 20. Mäkin tykkään tosi paljon katutaiteesta, etenkin ajatuksen kanssa tehdystä. Huomasin tosin taannoisella San Franciscon -matkalla, että Lontoo on tehnyt minusta tämän suhteen vähän snobin, ja Kalifornian kuuluisat muraalit eivät tehneet meihin suurta vaikutusta. Makuasioita nämäkin!

  Tykkää

 21. No vau, hienoja muraaleita! Ehdottomasti kannatan. Koreassa on sellaisille rumille, melkein slummiutuneille alueille haettu piristystä muraaleista ja siinä on kyllä onnistuttu. Turismi näille alueille on myös lisääntynyt ja sitä kautta on saatu pienyrityksiä, kahviloita yms., alueelle pystyyn. Positiivinen juttu. Piristää monesti betonista katukuvaa!

  Tykkää

  1. Jestas, mulla on mennyt sun kommentti ihan ohi! Sori! Kuulostaapa hyvältä toi meininki, miten Koreassa on piristetty slummialueita, peukku sille.

   Tykkää

  1. Apua, oon missannut sun kommentin! Sepä just, kun tägi ja graffiti on niin eri asioita. Onneksi muraalit on nyt viimeisen vuoden aikana ottanut positiivista nostetta myös Suomessa 🙂

   Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s