Ubud – unelmia ja pettymyksiä

Balin reissuni yksi pidemmistä pysähdyksistäni oli Ubudissa. Kaupunki, joka on tunnettu Eat, pray & love -elokuvasta, apinametsästä ja riisipelloista.
lily_temple
Tiesin etukäteen, että paikka on hyvin hippihenkinen ja sopii erinomaisesti joogaaville vegaaneille. Siksi odotinkin jotain suht pientä kylää, jossa kuljetaan suurin piirtein hiekkateitä paljain jaloin. Olin aika väärässä. Paikka on kuulemani mukaan kasvanut viime vuosina paljon ja katukuva vilisee turisteja, minä yhtenä niistä. Kaduilla oli kauheasti sellaista tyrkytysmeininkä. Koko ajan sai olla sanomassa no thank youta, milloin taksikuskeille, milloin kangasmyyjille. Tämä olikin suurin syy, miksi en niin hyvin Ubudissa viihtynyt. Olin odottanut rauhallisuuden tyyssijaa, mutta sainkin kannoillani roikkuvia kauppiaita. Toisaalta, mitäpä voi odottaa saaren yhdeltä suosituimmalta paikalta.

Toisaalta kaupunki myös ylitti odotukseni ja kamerani rullastani suurin osa kuvista onkin napattu juuri Ubudista. Paljon vehreyttä, temppeleitä, kulttuuria ja riisipeltoja. Unohtamatta tietenkään niitä herkullisia kahviloita ja ruokapaikkoja. Ubudissa oli helppo liikkua kävellen ja lähiympäristön nähtävyydet sekä aktiviteetit olivat taksi- tai skootterikyydillä saavutettavissa. Kaupungista käsin on kätevää käydä katsomassa lähiympäristöä, esimerkiksi ne kuuluisimmat tulivuoret, vesiputoukset ja riisipellot ovat aivan lähellä.
detailskukko
Itse kävin Ubudista käsin jouluaattoaamuna trekkaamassa Batur-tulivuoren huipulle ja paluumatkalla pääsin Baturin luonnon kuumavesikylpylään lillumaan. Matkalla ohitimme myös Tegallalangin riisipellot, ne kaikista kuuluisimmat Balilla. Itse tyydyin katsastamaan nämä turistien täyttämät pellot taksin ikkunasta käsin ja kävin kävellen katsomassa Ubudin keskustan liepeillä olevia riisipeltoja. Yksi löytyy esimerkiksi ihan Pura Dalem -temppelin takapihalta, aivan keskustan tuntumasta. Myös Campuhan Ridge Walk on Ubudin keskustan liepeillä, minkä varrelta löytyy autenttisia riisipeltoja ilman pääsymaksuja, turisteja tai jonoja. Toki pellot ei ole niin näyttäviäkään, mutta kelpasi minulle enemmän kuin hyvin.

Voin suositella tuota Ridge Walkia muutenkin! Käsittämätöntä, kuinka vahvat viidakkofiilikset saa aivan keskustan tuntumassa. Kävelyreitti kulkee kukkulan päällä, missä on vehreätä ja ilmasto niin kostea sekä kuuma, että tuntuu kuin olisi syvemmälläkin sademetsässä. Palmuja, korkeaa ruohikkoa ja perhosia loputtomiin. Laakson pohjalla virtaa koski, jonka pauhu kuuluu mäen päälle saakka. Polun päässä vastaan tulee pari kahvilaa ja ravintolaa, asutusta sekä autoillekin soveltuva tie. Tietä kannattaa jatkaa eteenpäin, niin vastaan tulee Karsa Cafe & Spa, jonka terassilta voi ihailla karppilampea, riisipeltoja ja lotuskukkia. Vaikka matkalla onkin kahviloita ja kojuja, varaa riittävästi vettä ja aurinkorasva mukaan, sillä matka täytyy taittaa takaisin samaa reittiä ja kuten mainittua, siellä on kuuma.
lily_templemonkeyslotus
Ubudissa ollessa suosittelen käymään myös suositussa Ubudin pyhässä apinametsässä. Vaikka eläimet ja kuumottavat apinat eivät olisikaan sinun juttusi, tarjoaa paikka jälleen upeat viidakkovibat. Itse olin jotenkin ihan paiseissa koko tuon ajan, kun olin metsässä, kun pelkäsin, että apinat hyökkää päälle ja puree. Ohjeiden mukaan en ottanut katsekontaktia apinoihin ja olin tunkenut kaiken mahdollisen apinoita houkuttelevan reppuni syövereihin, etten herättäisi heissä minkään näköistä houkutusta tulla lähelle. Näillä eväillä pärjäsinkin metsästä ilman puremia ja sain nauttia viidakkomaisesta ympäristöstä. Jos viidakkojutut kiinnostaa, kannattaa myös eksyä Taksu Span alueelle. Itse osuin tänne aivan vahingossa, mutta mene sinä ihan tarkoituksella. Kyseessä on iso spa-alue viidakossa, aivan keskustan liepeillä. Alueella on pieniä paviljonkeja manikyyrejä, hierontoja ja kauneushoitoja varten. Kannattaa uskaltautua laskeutumaan ja nousemaan jyrkkiä portaita, niin pääsee ihastelemaan upeita maisemia. Tallustelin alueella oman aikani ja höpöttelin työntekijöiden kanssa, ilman mitään velvoitetta ostaa heidän palvelujaan tai tuotteitaan.

Ubudissa ei voi myöskään välttyä hindutemppeleiltä, joita on kaikkialla. Suosituin niistä on varmastikin Ubud Palace, joka sijaitsee pääkadun varrella. Lisäksi kannattaa katsastaa Water Palace pääkadun varrella Lotus Cafen takana ja jo mainittu Pura Dalem Ubud, jonka alueella sai kulkea aivan rauhassa ilman ristin sieluakaan. Ubud Palacen yhteydessä järjestetään iltaisin perinteisiä balilaisia tanssinäytöksiä. Kävin itse katsomassa tällaisen esityksen sateisena iltana, jolloin katon alla tapahtuvat aktiiviteetit olivat tervetulleita. Myönnettäköön, että perinteinen balilainen musiikki kuulosti omaan korvaan aika sattumanvaraiselta musisoinnilta ja kappaleet olivat puuduttavan pitkiä. Tanssijoiden asut, meikit ja liikkeet olivat sen sijaan upeita. Tansseissa jokainen liike aina silmiä ja sormenpäitä myöten olivat samanaikaisia ja viimeisen päälle mietittyjä. Kuten mainittua, kappaleet ja näin ollen myös tanssit olivat vain liian pitkiä. Ensimmäiset lähtivät katsomosta kahden kappaleen jälkeen. Puolet yleisöstä oli kadonnut esityksen puoleen väliin mennessä. Tässä vaiheessa oli mennyt neljä kappaletta. Myönnettäköön, että itse luovutin ja painuin nukkumaan viidennen kappaleen kohdalla. Hieno esitys, mutta aivan liian puuduttava. Varsinkin, kun takaraivossa tykytti seuraavan aamun kello kahden herätys tulivuorireissulle.
tanssitempleKaiken kaikkiaan Ubud oli hieno ja monipuolinen kokemus, mutta itselleni pari päivää olisi riittänyt täällä. Osa taas viihtyy useamman kuukauden. Kannattaa siis antaa mahdollisuus tälle kaupungille!

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

27 kommenttia artikkeliin ”Ubud – unelmia ja pettymyksiä

 1. Tätä oli mukava lukea ja hypätä omiin, viiden vuoden takaisiin, muistoihini kaupungista. Muistan myös ajatelleeni, että muutama päivä Ubudissa on hyvä itselle. Tosin muistan myös ajatelleeni, että mikäli joogaisin, niin viihtyisin ehkä pidempäänkin. No, nykyään joogaan, mutta kaipuuta takaisin ei ole. Ubud oli kiva ja olisihan siellä mielenkiintoista poiketa uudemman kerran, mutta vaikea uskoa, että viihtyisin pitkään. Kasvisravintoloista ja rauhallisesta baarielämästä kyllä pidin, niitä kun ei juuri löydetty esim. Kutalta :).

  Tykkää

  1. Hyvinkin siis samanlaisia fiiliksiä myös siellä suunnalla 😊 Mahdollisesti joskus vielä piipahdan tuolla, mutta mitään hinkua ei takaisin ole.

   Tykkää

 2. Kiitos jutusta, jossa myös huonot puolet ja ristiriitaisuus tulee esille! Eat, pray, love -kirjaan ihastuneena tuolla(kin) olisi mukava vierailla, mutta inhoaisin sitä, jos paikka olisi kokonaan turismin pilaama. Ehkä joskus löydän oman helmeni jostain viidakon keskeltä. 🙂

  Tykkää

  1. Kannattaa antaa paikalle ainakin mahdollisuus, ja Ubudin ympäristöstä löytyy hyvin sen tyylistä ympäristöä kuin Eat, pray & lovessa 🙂

   Tykkää

 3. Olen ollut menossa tuonne jo monta vuotta, mutta aina tulee jotain muka tärkeämpää väliin. Toivottavasti koko paikka ei ole täysin turistien ja muoviroskan turmelema kun sinne vihdoin pääsen. Ihan mukavalta se vielä sinun kertomanasi vaikuttaa.

  Tykkää

  1. Onneksi ainakin muoviroskien aiheuttamaan tilaan on tunnuttu jollain tasolla heräävän, joten se osa ainakin toivon mukaan paranee ajan myötä. Ja Ubudissakin pääsee turstimassoja sekä kauppiaita yms loitommaksi, kun valitsee paikkoja vähän sen mukaan 🙂

   Tykkää

 4. Meille jäi myös Ubudista aika turistinen kuva ja päätimmekin mennä rauhallisempiin kaupunkeihin yöpymään pidemmäksi aikaa. Toisaalta mainitsit tässä paikkoja, joissa olisi seuraavalla Balin reissulla kiva käydä. Kiitos vinkeistä, ehkäpä Ubudille täytyy kuitenkin antaa vielä toinen mahdollisuus!

  Tykkää

  1. Ubud oli paikka, jossa oli paljon hyvää ja sitten myös niitä ei niin hurmaavia puolia. Kun joskus Balille taas pääsen, niin taidan silloinkin Ubudissa piipahtaa, mutta vähän lyhyemmin kuin nyt. Kiva, jos löytyi vinkkejä seuraavaan Bali-reissuun!

   Tykkää

 5. Mä rakastuin Ubudiin ensimmäisellä vierailulla, mutta osa ihastuksesta saattoi johtua ihan jo siitäkin että se oli itselleni ensimmäinen ei-suurkaupunkikohde Aasiassa. Ihastuin lähiympäristön vehreyteen, kauniisiin temppeleihin sekä hyvään ruokaan, mutta en ehkä niinkään itse Ubudin ”kaupunkiin”. Nyt syksyllä olisi tarkoitus palata Balille maailmanympärimatkalla, joten uteliaana odotan vieläkö Ubud ihastuttaa, tai mitä ensikertalaisena matkaava mies siitä pitää. 🙂

  Tykkää

  1. Mullakin oli tuo sama, että ympäristö ihastutti, mutta ei niinkään itse kaupungin keskusta. Toivottavasti ainakin osa ihastuksesta on vieläkin jäljellä 🙂

   Tykkää

 6. Hei kiva lukea sun kokemuksiasi Ubudista, tosiaan ei mikään hiljainen hippikylä ole kyseessä vaan vilkas paikkahan tuo on. Pääteiden tukkoisuus on kieltämättä ärsyttävää, mutta mä en vielä oo kokenut tuota tyrkyttelyä aivan liialliseksi, itse asiassa ajattelin että sitä ois enempikin nykyisin. Sellaisen paikan kun vielä löytäisi missä on kaikkea ihanaa sielulle ja ruumiille samassa mittakaavassa kuin Ubudissa, mutta ilman kaikkea liikenteen hälyä ja turistibusseja tms. hässäkkää. Ubudin eduksi kyllä pitää sanoa ettei siellä kovin kauas tarvi ytimestä mennä kun on jo seesteistä ja rauhaisaa. Kylille sitten syömään ja asioille 🙂

  Tykkää

  1. Näinhän se on ja itsekin toteutin tuota hieman sivummalla rauhoittumista ja syömiset yms sitten ytimessä. Ehkä kohdallani oli eniten se, kun oli kuullut niin valtavan paljon kehuja, niin odotti jotain ihan uskomatonta paratiisia.

   Tykkää

  1. Nytkin siellä on kyllö ihan tilaa olla ja mennä, mutta aivan varmasti neljä vuotta sitten meininki on ollut vielä vähän eri. Ubudissa on kivan paljon puuhaa ja nähtävää!

   Tykkää

 7. Upean näköisiä temppeleitä Ubudista ainakin löytyy. Harmillisesti tosin kaikki muutkin ovat ilmeisesti löytäneet samat temppelit. Indonesia on pitkään pyörinyt mielessä seuraavana Kaakkois-Aasian kohteena, mutta en ole ihan varma enää jaksanko nähdä niin paljon vaivaa (..ja aikaa) turhan turistoituneisuuden näkemiseen. Löytyy maasta ja Balilta varmasti väljempääkin nähtävää, mutta mielellään tietysti kävisi myös näissä tunnetuimmissa paikoissakin.

  Tykkää

  1. Balillakin on ihan valtavasti vielä paikkoja, joita turistit eivät ole vallanneet. Varsinkin pohjoisessa saa olla aika rauhassa ja silti samalla reissulla on mahdollisuus nähdä myös nämä kaikista suosituimmat kohteet.

   Tykkää

 8. Ihan samat fiilikset kuin sinulla! Paljon turistikamaa, kaupustelijoita ja tukkoista liikennettä. Toisaalta kauniita temppeleitä ja hyvää ruokaa. Kaupungilla oli puolensa ja puolensa, mutta itselleni kolme päivää riitti varsin hyvin.

  Tykkää

  1. Ihan samoilla linjoilla siis mennään! Mullekin kolme päivää olisi ollut varmasti juuri sopiva. Nyt taisin olla viisi päivää ja se oli jo vähän turhan paljon.

   Tykkää

 9. Kiitos hyvin kirjoitetusta tekstissä, jossa tulevat esille myös paikan negatiiviset puolet. Pelkkää hehkutusta ei ole mukava lukea! Tosin kuvailit niin hyvin myös monia kiehtovia paikkoja, että tekisi itsekin mieli päästä niitä katsomaan. 🙂

  Tykkää

  1. Tämmöinen palaute on aina mukavaa luettavaa! Tahdon puhua asioista niin kuin ne on, turha maalailla vääriä mielikuvia. Ubudissa tosiaan on myös aivan ihana ja lumoava puolensa! Aion myös seuraavalla Balin matkallani käväistä Ubudissa. Seuraavaa kertaa silmällä pitäen tiedän vain, ettei minun tarvitse olla siellä niin pitkää aikaa 🙂

   Tykkää

 10. Ubud on kyllä kiinnostava, mutta ristiriitainen kohde. Riippuu varmasti paljon, mitä sieltä lähtee hakemaan. Kun pääkaduilta poikkeaa syrjemmille sivukujille, pääsee nopeasti kiinni sitä aidompaa Ubudin henkeä ja paikallista elämänmenoa varsinkin vähän syrjemmällä homestay-paikoissa asuessa. Ja kiitos kattavasta listauksesta eri temppeleitä ja nähtävyyksiä, täytyykin pitää näistä muutamat mielessä seuraavalla Ubudin visiitillä joogailun ohella. 🙂

  Tykkää

  1. Ihan totta! Itsekin yövyin kivassa homestayssa hieman sivussa, missä saikin hieman erilaista käsitystä paikasta. Kiva kuulla, että listauksesta löytyi myös uusia paikkoja seuraavalle reissulle!

   Tykkää

 11. Kävin ekaa kertaa Ubudissa 10 vuotta sitten. Olihan se silloin aivan eri paikka, ja silloin pystyi vielä aistimaan sen todellisen eat, pray, love -tunnelman. Sen jälkeen on tullut käytyä useita kertoja. Tottakai tunnelma on muuttunut ja se on oikeastaan aika turistirysä. Mutta me tykätään sinne muodostuneesta huikeasta ravintolatarjonnasta ja laadukkaista majoituksista hiukan kaupungin ulkopuolella viidakon keskellä. Ja tietysti joogaan takia! Tuo Mt Baturin valloitus olisi haaveissa seuraavalla reissulla ensi kuussa.

  Tykkää

  1. Oi, voin vain kuvitella, kuinka mahtavaa on ollut 10 vuotta sitten tuolla! Itsekin tykästyin juuri ruokatarjontaan ja ympäristön viidakkomaisuuteen, aivan omaa luokkaansa.

   Suosittelen Mt Batur -trekkausta, mutta suosittelen katsomaan säätiedotuksen etukäteen ja pyrkiä valitsemaan mahdollisimman pilvetön yö/aamu 🙂

   Tykkää

 12. Me ei miehen kanssa lämmetty Ubudille lainkaan. Siirryttiin nopeasti eteenpäin ja jätettiin joogat, viherpirtelöt ja kaupustelijat hyvin mielellämme muiden koettavaksi. Ubud oli oikeastaan se Balin suurin ”pettymys”. Muuten saari kyllä ylitti odotukset. Ehkäpä Amed ja Munduk olivat meille ne mieluisimmat paikat.

  Tykkää

  1. Mun olisi kans pitänyt vaan nopeammin siirtyä eteenpäin Ubudista, vaikka monta hyvää juttua sielläkin oli. Toisaalta Ubud yllätti todella positiivisesti, mutta joissain jutuissa myös minulle se oli se suurin pettymys.

   Tykkää

 13. Ubudista kuulee kyllä ristiriitaisia tuntemuksia. Juuri eilen yksi kaveri sitä hehkutti somessa, kun siellä oli. Täytyisi itse päästä paikan päälle käymään ja vetään omat johtopäätökset. Bali on ollut kyllä tapetilla jo pitkään.

  Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s