Tehdään kynttilöitä

Tämän syksyn ja alkutalven selkeä askartelutrendi on ollut kynttilöiden ja saippuoiden valaminen itse. Saippuan valmistamista en ole vielä itse kokeillut, mutta kynttilöiden parissa olen ehtinyt useampaankin kertaan touhuta vuosien varrella.

Olen aiemmin käynyt valamassa kynttilöitä erillisessä kynttiläpajassa sekä valanut kynttilöitä kotona vanhoihin kahvikuppeihin jne. Tällä kertaa halusin testata kynttilöiden valamista silikonimuotteihin sekä tuoksukynttilöiden valmistamista. Tilasin silikonimuotit, sydänlankaa ja kynttilämassaa nettikaupasta. Ainakin porvoolainen Paperipilvi oli tähän toimiva, ja nettisivulla on myös ohjeita kynttilöiden sekä saippuan valmistamiseen.

Käytin uusien kynttilöiden valamiseen uuden kynttilämassan lisäksi sekä värjäämiseen vanhoja kynttiläpätkiä. Varsinkin vahvaväriset kynttiläpätkät värjää pienenäkin määränä valkoista kynttilämassaa tehokkaasti. Ihan pienikin määrä sinistä riitti värjäämään kynttilän hennon kauniin siniseksi, samoin punainen toimi todella tehokkaasti. Ihan pienikin määrä kirkkaanpunaista värjäsi massan vaaleanpunaiseksi ja pinkiksi. Valoin pastellisia kynttilöitä silikonimuotteihin ja valkoisia tuoksukynttilöitä vanhoihin kynttilälasikippoihin. Kynttilöiden valaminen on helppoa hommaa, mutta muutama vinkki auttaa hommassa.

VINKIT:

  • Valitse oikean vahvuinen sydänlanka ja asettele se keskelle kynttilää suoraksi aputikkujen avulla.
  • Kynttilämassan sulattamiseen kannattaa valita vanha kattila. Tällöin ei tarvitse kikkailla erillisten sulatusastioiden tms kanssa, eikä huolehtia käyttöastioiden riittävästä puhdistamisesta. Itse löysin täydellisen nokallisen kattilan kierrätyskeskuksesta kolmella eurolla.
  • Peitä pöytäpintä leivinpaperilla, jolloin ohi valuva kynttilämassa on kovettuessaan helppo siivota pois.
  • Kannattaa valaa yhdellä kerralla aina vain yhdenvärisiä kynttilöitä, jolloin voi sulattaa yhden isomman satsin tiettyä väriä, eikä erivärisiä massoja tarvitse sekoitella erillisissä astioissa (tätäkin tein, turhaa säätöä ja sotkua).
  • Kynttilän jäähtyessä ja jähmettyessä kynttilän pinta laskee, joten massaa kannattaa sulattaa vielä pieni lisäsatsi ja kaataa muottiin massan hieman jäähdyttyä. Tällöin kannattaa säästää jo käytettyä massaa kattilaan odottamaan uudelleen lämmitystä, niin saa samanväristä massaa lisättyä vajuneiden muottien yläreunaan.
  • Tuoksukynttilöihin voi käyttää tuoksua tuomaan eteerisiä öljyjä. Ihan muutama tippa riittää. Öljyn lisääminen voi huonontaa kynttilän palamista, jolloin paksumpi sydänlanka voi olla järkevämpi valinta.
  • Kynttilämassan sekaan voi asetella myös esimerkiksi kuivattuja appelsiineja.
  • Kirkkaiden kynttilöiden valamiseen tarvitsee kynttilägeeliä kynttilämassan sijaan. Tällöin esimerkiksi kuivatut appelsiinit jäävät näkyviin kynttilän jäähtyessä ja jähmettyessä.

Kynttilät ovat kivoja pieniä jouluviemisiä läheisille. Itse ainakin viljelen näitä ympäriinsä omille läheisilleni. Osan jätän toki itselleni poltettavaksi, mutta suurin osa taitaa päätyä pieninä joulumuistamisina muille. Kynttilät ovat siinä mielessä tosi kivoja lahjoja, kun ne on käyttötavaraa eikä ainakaan periaatteessa pitäisi jäädä lojumaan kaappien perälle, vaan niille on käyttöä. Kynttilät ovat loistavia muistamisia heille, joilla on jo kaikkea.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Yksi kommentti artikkeliin ”Tehdään kynttilöitä

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s