Kuivatut appelsiinit

Joka vuosi marraskuun alussa annan itselleni luvan aloittaa joulutunnelmoinnin. Tänä vuonna marraskuun alku ei vielä inspiroinut jouluhommiin, mutta kuun puolivälin kolkutellessa ovelle aloitin hiljalleen joulufiilistelyn. Olen nyt ehtinyt hörppiä pari tölkillistä glögiä, syödä piparkakkuja aurajuustolla ja koristella muutamilla koristeilla pikku kotiani.

Tänään vaihdoin isompaa jouluvaihdetta silmään ja laitoin joululaulut soimaan. Ajattelin, etten olisi vielä hetkeen kuunnellut joululauluja, mutta sairastuvalla joululaulut alkoivat tuntua juuri sopivalta taustamusiikilta. Koska pari viime päivää ovat menneet flunssassa ihan vain sohvalla ja sängyssä köllötellessä päätin, että nyt on myös hyvä tehdä joulukoristeiksi kuivattuja appelsiinisiivuja. Siivujen kuivaamiseen uunissa menee muutama tunti ja harvoin tulee oltua tuota aikaa yhtä putkeen kotona muuten kuin nukkumassa. Niinpä hyödynsin tilaisuuden.

Kaikkialla hehkutettiin, kuinka ihana tuoksu siivujen kuivattelusta tulee kotiin, mutta itse en haistanut kyllä yhtään mitään, vaikka laitoin nenän melkein kiinni siivuihin. Kävin jossain vaiheessa päivää viemässä roskat ja kun palasin takaisin kotiin, haistoin hyvin hennon appelsiinin tuoksun. Vaikka podenkin flunssaa, on maku- ja hajuaistini pysyneet terävinä koko ajan. Syytänkin siis tästä appelsiinien hyvin miedosta tuoksusta aika vaaleita ja mauttomia appelsiineja. Jos ne olisivat olleet maukkaampia, niin varmaankin tuoksu olisi ollut myös vahvempi. Joka tapauksessa siivuista tuli kuitenkin kauniita ja käyttökelpoisia miedosta tuoksustaan huolimatta.

Kuivattuja appelsiinin siivuja voi käyttää sellaisenaan joulukoristeluun. Niistä voi myös pienellä jatkojalostuksella askarrella esimerkiksi kransseja, viirejä ja kuusen koristeita. Siivut sopivat mainiosti myös joulupakettien tai joulupöydän koristeluun. Ajatuksissani on tehdä näistä kuivatuista siivuista ja havuista ainakin joku kiva kranssi tai muu jouluinen koriste. Saa nähdä, mihin kaikkeen loppujen lopuksi keksin hyödyntää näitä. Appelsiinisiivut ovat helppoja tehdä, vaikka vaativatkin odottelun vuoksi malttia. Kuivattamisen voi hoitaa joko kasvikuivurilla tai uunilla. Itse kuivatin appelsiinisiivuja kiertoilmauunissa noin kolme tuntia. Kolmesta appelsiinista sain kaksi pellillistä siivuja.

Tee näin:

  • Leikkaa appelsiinit 3-5 mm paksuisiksi – mitä ohuempia siivuja, sitä nopeammin siivut kuivuvat.
  • Levitä appelsiinit leivinpaperille uunipellille.
  • Kuivata kiertoilmauunissa 80-90 asteessa 3-4 h, ilman kiertoilmaa kuivumisaika on pidempi.
  • Jätä uunin luukku hieman raolleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan uunista.

Vinkit

  • Jos appelsiinit ovat todella mehukkaita, voi enimmät mehut imeyttää talouspaperiin.
  • Uunin lämpötilaa ei kannata tuosta juurikaan enää nostaa, jotta siivut eivät pala ja tummu. Matala lämpötila takaa sen, että appelsiinisiivut säilyttävät kauniin värinsä.
  • Siivujen päälle voi ripotella ennen uuniin laittoa myös tomusokeria, jos haluaa siivujen pinnasta kiiltävämmän.
  • Jos uunin luukku ei pysy itsestään raollaan, voi luukun väliin laittaa esimerkiksi pikkulusikan.
  • Kokeile kuivattaa myös muita sitruksia, kuten esimerkiksi veriappelsiineja, verigreippejä tai limejä.

Oletko kuivatellut appelsiinin siivuja aiemmin tai aiotko kuivattaa tänä vuonna? Mihin sinä näitä käytät tai käyttäisit?

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuivatut appelsiinit

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s