Köpiksen turistimagneetit – Nyhavn & Christiania

Kööpenhaminan varmasti ikonisimmat kuvat otetaan poikkeuksetta joko Nyhavnissa tai Pienen merenneidon luona. Joulukuisella Köpiksen matkalla päätimme skipata merenneidon, mutta muihin kliseisiin turistimagneetteihin halusimme tarrata kiinni. nyhavn
Tämän kyseisen matkapäivän aloitimme aamiaisella jo moneen otteeseen kehumassani Mad & Kaffessa, josta suuntailimme pikkuhiljaa kohti Nyhavnia ja värikkäitä taloja kanavan rannassa. Matkalla poikkesimme suloisille pikkukujille ja päädyimme aivan vahingossa turistilaumojen vanavedessä myös Rosenborgin linnan pihaan ihmettelemään kuninkaallisia hevosia. Etenkin linnalta Nyhavniin oli helppo maleksia juurikaan karttaa katsomatta, kun vain seurasi isoja turistimassoja.

Perille päästyämme aurinko värjäsi suloiset ja värikkäät talot säteillään herkullisen värisiksi kanavan toisella puolella. Emme olleet ainoita, jotka ikuistivat ikonisia taloja kuviinsa. Kiertelimme kanavan varren aika nopeasti läpi ja ihastelimme suloisia taloja sekä houkuttelevia terasseja. Niinpä, ulkoterasseja joulukuussa! Siellä porukka tyytyväisenä istuskeli vilttien ja infrapunalämmittimien lämmössä terassituoleillaan. Toisaalta asteitakin taisi olla yhtä paljon kuin suomalaisena juhannuksena, joten mikäpäs siinä.
pastellitalotsannaoranssitalo
Nyhavnista on kätevää kipaista siltaa pitkin Christianhavnin puolelle ja edelleen Christianian vapaavaltioon. Tännekin maleksimme melko päämäärättömästi, kun olimme liikkeellä ilman aikatauluja. Christianian vapaavaltion portti tulikin vastaan yllättävän nopeasti kotoisien kerrostalokorttelien jälkeen. Christianian alue on kuulu erityisesti vapaasta huumepolitiikastaan, taiteilijoista ja hipeistä. Kovat huumeet on periaatteessa kielletty, mutta marihuanan käyttö ja myynti on sitäkin näkyvämpää. Päästessämme alueelle, pääsimmekin samantien todistamaan rynnäkköpoliisien operaatiota Pusher Streetilla. Kymmeniä poliiseja, juoksuaskelia ja poliisikoira, mutta silti hyvin rauhanomaista meininkiä. Ei oikein päästy selville, mistä loppujen lopuksi oli kyse.

Christiania on 36 hehtaaria laaja alue, mutta pysyttelimme pikakäynnillämme aika ytimessä, eikä lähdetty esimerkiksi joen toiselle puolelle, missä on enemmän nähtävissä sitä paikallisten ihan oikeaa elämää päiväkoteineen ja kouluineen. Yhden päiväkodin pihassa (3. kuva alla) tosin kävimme ja paikka oli hyvin idyllinen joen rannassa uivine joutsenineen. Mielestäni Christiania on ihan supermielenkiintoinen paikka ja viihtyisin alueella pitkiäkin aikoja fiilistelemässä erilaista elämänmenoa. Vaikka alue olikin paljon rähjäisempi ja sotkuisempi kuin olin osannut odottaa, oli alueella mielestäni aika kiva tunnelma. Haluan päästä joskus, varsinkin kesäaikana tuonne uudestaan. Tällä kertaa emme esimerkiksi käyneet missään kahvilassa tai ravintolassa, joita alueella on runsaastikin. Sen sijaan piipahdimme hyvinkin hippihenkisillä joulumarkkinoilla ja ihastelimme valtavia, värikkäitä seinämuraaleja.
christiania_talo2christianiachristiania_taloswans
Suosittelen lämpimästi vierailua Christianiassa. Kannattaa ottaa mukaan avoin ja kiinnostunut mieli, sekä heittää mahdolliset ennakkoluulot pilvipäistä romukoppaan. Vapaavaltiossa asuu ihan normaalisti muun muassa lapsiperheitä mukavan oloisessa kyläyhteisössä, jossa ei esimerkiksi ole ollenkaan yksityisautoilua. Green Districtilla saattaa mummelit huudella jointteja oviaukosta, mutta niihinhän ei kenenkään ole pakko koskea. Kannattaa ottaa alueella vierailu kurkistuksena hieman vapaampaan valtioon kuin mitä Sääntö-Suomi tarjoaa. Eikä hienostuneempaa Nyhavniakaan kannata karttaa turistilaumojen takia. Alue on varsin viihtyisä lukuisine kahviloineen ja ravintoloineen.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s