Kun Bali on jo nähty

Oikeastihan Balilla riittäisi nähtävää varmasti vuosikausiksi, mutta itselleni se on ehkä nyt kuitenkin hetkeksi nähty. Tulen varmasti vielä jossain vaiheessa palaamaan Balille sen ainutlaatuisen tunnelman, kulttuurin ja helppouden vuoksi.

Processed with VSCO with s3 preset
Canang Sari -uhrilahjoja Nusa Lembonganilla

Olen perusturrena pyörinyt suosituilla Balin trendialueilla, enkä ole käynyt ollenkaan esimerkiksi Koillis- tai Pohjois-Balilla, mutta silti väittäisin, että minulla on aika hyvä käsitys tästä suositusta saaresta. Saarella on aivan omalaatuinen tunnelmansa ja kulttuurinsa. Koen Balin ilmapiirin turvalliseksi, sopivan boheemiksi ja rennon lupsakaksi. Siksi sinne tuntuu aina hyvältä mennä.

Olen myös tavannut matkustaa Balin lähistölle muuallekin. Tälläkin kertaa irtauduin pariin otteeseen Balilta, en minnekään kauas, mutta kuitenkin. Suosittelen sitä muillekin. Indonesiaan kuuluu nimittäin vaatimattomasti yli 17 000 saarta. Vaikka tietenkään kaikki pienimmät saaret eivät ole asutettuja, niin silti Indonesiassa on ihan valtavasti muutakin kuin suosittu Balin saari. Näistä tuhansista saarista olen käynyt kymmenellä. Olen siis kolunnut alle promillen tuon valtion kaikista saarista, ja niistäkin, joissa olen käynyt, olen nähnyt vain murto-osan.

Processed with VSCO with c1 preset
Brasilialaisen matkatuttavan nappaama drone-kuva Kanawa Islandista

Tällä reissullani suuntasin ensin Balilta itään Floresin saarelle, Labuan Bajon kaupunkiin. Koska Bali on islamilaisessa valtiossa poikkeus hindulais-buddhalaisen uskontonsa vuoksi, varauduin siihen, että Floresiin saapuessani pelmahdan keskelle islamilaista kulttuuria, kuten tapahtui Jakartaan matkustaessani. Olin pukeutunut löysiin ja peittäviin vaatteisiin kunnioittakseni paikallisia, mutta yllätyksekseni Floresin alue onkin pääosin katolinen (tämän olisin portugalin kieltä osaavana voinut päätelläkin). Tulevina päivinä siis kävelin kylänraitilla shortsit ja toppi päälläni. Floresin alueella on yhdet maailman parhaista sukellusvesistä (tässä vaiheessa harmitti, etten ole käynyt laitesukelluskurssia) sekä maailman kuulu Komodon kansallispuisto, mitkä houkuttelevat matkailijoita paikan päälle. Floresin alueella koin sitä henkeäsalpaavan kaunista Indonesiaa, mitä olin ihaillut Instagramin ja matkakertomusten upeista kuvista. Flores oli ehdottomasti vierailun arvoinen!

Floresin jälkeen suuntasin Lombokille, joka sijaitsee Balin saaren itäpuolella. Lombok on islamilainen saari, mutta tunnelmaltaan hyvin vahvasti sellainen, millaiseksi olin kuvitellut Balin ennen sinne matkustamista. Saari on ihan älyttömän vihreä, sillä riisiviljelmiä sekä sademetsää on kaikkialla ja saarelta löytyy vielä paljon koskemattomia unelmarantoja. Lombok on koko ajan kasvava kohde matkaajien keskuudessa, joten saari tulee varmasti muuttumaan ja kehittymään tulevien vuosien aikana. Turistien rahaa saari nyt kaipaakin, sillä saarella oli kova maanjäristys 2018 elokuussa. Oli äärettömän pysäyttävää ajaa maanjäristyksen runteleman alueen halki, missä ihan kaikki talot olivat sortuneet surullisiksi punatiilikasoiksi.

nusaceningan
Nusa Ceningan
Processed with VSCO with s3 preset
Komodon saaristoa

Lopuksi mainitsen vielä Balin provinssiin kuuluvat Nusan saaret. Vain alle puolen tunnin venekyydin päässä Balilta on kolme pientä saarta, joilla liikutaan kävellen, mopoilla tai pienillä koppilava-autoilla. Itse majoituin Nusa Lembonganin saarella, josta kävin pariin otteeseen viereisellä Nusa Ceninganin saarella. Nusa Penida jäi harmillisesti vielä kokematta, mutta ehkä pääsen sinnekin vielä joskus. Meinasin jo jättää Nusat välistä, mutta onneksi, oi onneksi, suuntasin saarille muutamaksi päiväksi. Rauhallista saarielämää, käsittämättömän turkoosia vettä (kuvat eivät edes oikeasti tee oikeutta veden turkoosille värille) ja kauniita hindulaisia temppeleitä vehreässä ympäristössä. Nusan saarilla huokailin moneen kertaan ihastuksesta. Niin rauhallista, pikkukylämäistä ja kaunista.

Lisäksi kävin myös vanhalla tutulla Gili Airilla, mutta siitä ei tässä sen enempää, sillä olen kirjoittanut Gili Airin saaresta melko kattavasti tänne. Kirjoittelen näistä kaikista paikoista (pl. Gili Air) vielä erikseen tarkemmat omat juttunsa, mutta tämä oli lähinnä tämmöinen pieni alkupala tulevasta.

Processed with VSCO with s2 preset
Nusa Ceninganin Blue Lagoon

Millä Indonesian saarista sinä olet käynyt vai onko maa vielä kokonaan kokematta?

 

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

30 kommenttia artikkeliin ”Kun Bali on jo nähty

 1. Kiva postaus. Meillä käytynä Balin lisäksi Gili Trawangan, Lombok, Banda Aceh & Lhoknga sekä Pulau Weh. Kaikki ihania ja mahtavia paikkoja, mutta niin paljon vielä näkemättä. Tuo Flores ja Komodo kiinnostavat paljon, samoin Raja Ampat sekä Togean.

  Tykkää

  1. Kiitos! Indonesiassa olisi kyllä ihan valtavasti näkemistä. Siksi sinne onkin melkein pakko matkustaa useampaan kertaan. Pulau Weh ja Raja Ampat olisivat sellaisia, mitkä kiinnostavat myös minua. Saas nähdä, pääsisikö niissäkin joskus käymään 🙂

   Tykkää

 2. Miten olisi, jos Bali on jo nähty, katsoa maailmaa jostain ihan muusta kolkasta käsin 🙂
  Maailman valtioista jo 2/3 kiertäneenä uskon vakaasti, että maailmassa on nähtävää myös muualla kuin Indonesiassa, kiinnostuksen kohteista riippumatta!

  Tykkää

  1. Hei Pirkko, on sitä maailmaa onneksi tullut katsottua muistakin kolkista (36 eri valtiosta käsin, eli vielä on nähtävää ja koettavaa) ja kaikki tulevat matkani ovat ihan eri puolelle palloa. Lähinnä tämä nyt oli vinkkinä heille, jotka matkaavat Balille päin ja haluavat nähdä muutakin kuin Balin saaren.

   Kiinnostaisi ihan kunnollinen faktatieto, kuinka paljon oikeasti on nähnyt maailmaa vaikka olisikin ruksinut listalta 2/3 maailman valtioista. Välttämättä se käytyjen maiden määrä ei kerro yhtään mitään. Esimerkiksi maailmasta saattaa nähdä paljon enemmänkin matkaamalla pidemmäksi aikaa tai useamman kerran yhteen maahan, kuin että keräilee vain valtioita kartalta.

   Tykkää

 3. 17.000 saarta on kyllä aikamoinen määrä mikäli aikoisi vierailla vain kymmenesosalla. Balille täytyisi varata runsaasti aikaa, toisaalta huolestuttaa se, ettei sinne ehkä pian ole lainkaan menemistä kun koko paratiisi on tuhoutunut liiallisesta turismista.

  Tykkää

  1. Jo tuo mainitsemasi kymmenesosakin on jo sellainen määrä, ettei ihan hevillä tulisi läpi käytyä 😄 Balilla olisi varmasti melko loputtomiin koluttavaa, varsinkin kun saari muuttuu valtavan turistivirran mukana jatkuvasti. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan saaren tulevaisuus muodostuu.

   Tykkää

 4. Kiva postaus! Itse en ole vielä koskaan käynyt Indonesiassa, mutta sinne olisi kiva päästä vielä joskus. 🙂 Kiinnostaisi tutkia muitakin kuin ilmeisimpiä turistisaaria ja nähdä luontoa, esimerkiksi Balin roskaisuus vähän hirvittää.

  Tykkää

  1. Kiitos! Onneksi Indonesiassakin on niin valtavasti paikkoja, niin pystyy valitsemaan sellaisia itselleen sopivia kohteita 🙂 Balin (ja joidenkin muidenkin saarien) roskaisuus on kyllä surullinen näky, mutta tähänkin onneksi on alettu kiinnittää huomiota entistä enemmän.

   Tykkää

 5. Olipa kiva lukea blogiasi. Suunnittelemme parhaillaan matkaa perheen kanssa Balille ja / tai lähisaarille ja lähialueille, joten kaikista näistä matkavinkeistä on paljon apua. Kirjasinkin jo ylös esim. tuon Floresin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Ihana kuulla! Balilla ja lähiympäristössä on aivan ihania paikkoja ja tekemistä löytyy vähän jokaiselle 🙂 Floresia suosittelen erittäin lämpimästi. Ja Balilta ei lennä kuin tunnin verran Labuan Bajoon, Floresiin. Itse maksoin lennoista n. 15 euroa.

   Tykkää

 6. Sorry, jos koit kommenttini siihen, että maailmaa on Balin ulkopuolellakin vähän asiattomana – jotenkin vaan valitsemasi otsikko jäi minua häiritsemään, etenkin kun muutenkin nykyisin tuntuu, että *kaikki* suuntaavat tuolla samalle suunnalle ja taas joku kolkka maailmasta uupuu turistivirran alla.
  Joissakin maissa kertavierailukin antaa siitä hyvän kuvan, kun taas toisissa maissa, erityisisti isoissa, kuten vaikka Yhdysvallat, tarvitaan monen monta kertaa, että voisi väittää saaneensa edes jonkinlaisen kuvan sen eri osista.
  Mutta viimeksi tekemällämme matkalla vietimme pienessä Togossa 2-3 päivää ja vähän isommassa Norsunluurannikolla 5 päivää ja väittäisin, että kyllä minulle jonkinlainen, ihan kelvollinen, kuva kummastakin maasta jäi. Maassa käyminen kivasti aina pakottaa vähän edes tutustumaan sen historiaan ja poliittiseen tilanteeseen ja se, että kokeeko siitä jokaisen pienen kylän ei välttämättä yleiskuvaa muuta sitten enää ihan hirveästi.

  Tykkää

  1. Hei Pirkko, kiitos kommentistasi. Juuri sen takia valitsinkin tuollaisen otsikon, kun tuntuu, että *kaikki* matkaavat Balille, että on sitä Indonesiaa Balin ulkopuolellakin. Kun kerta on jo siellä päin maailmaa, niin on kiva laajentaa kohdetta yhdestä saaresta muutamaan eri saareen, ettei nyt sitten ihan ne kaikki ole siellä samalla maapläntillä.
   Olen kanssasi ihan samaa mieltä, että vierailujen määrä ja kesto ovat verrannollisia maan kokoon ja monimuotoisuuteen.

   Tykkää

 7. En oo käynyt mutta jos joskus lähden Indonesiaan, haluaisin suunnata juuri johonkin muualle kuin Balille, uskon että sieltä löytyy mitä upeimpia paikkoja! 😍 Kiva et kirjoitellaan vaihtoehtoisista kohteista Indonesiassa 😊

  Tykkää

  1. Indonesiassa riittää kyllä nähtävää ja itsekin olen päässyt vasta kärpäsen kakan kokoisen alueen kokemaan tuosta tuhansien saarien maasta. Itse ainakin olen jo tähän mennessä löytänyt ne upeimmat paikat juuri Balin ulkopuolelta, vaikka Balilla onkin oma, ainutlaatuinen ilmapiirinsä 😍

   Tykkää

 8. Kaikki kokematta! Jätin omalta Aasian reppureissultani Indonesian käymättä, ajattelin että sinne nyt löytyy usein helppoja ja edullisia lentotarjouksia, jolloin voisin osallistua Balilla surffileirille, se olisi mahtavaa!

  Tykkää

  1. Fiksusti mietitty! Nykyään varsinkin, kun Qatar ja Turkish Airlines lentävät yhdellä stopilla Indonesiaan, saa lentoja hyvinkin huokeaan hintaan. Itse olen ollut nyt molemmilla Indonesian reissuilla viikon mittaisella surffileirillä Balilla ja ne on olleet kyllä ihan mielettömän ihania ja hauskoja! Jos kiinnostaa lukea, niin täältä löytyy pieni pätkä surffileiristä Balilla https://unelmamaja.com/2018/02/09/surffileiri-balilla/

   Tykkää

 9. Minulla olisi nyt maaliskuussa periaatteessa aikaa jälleen pistäytyä Balilla pitkän ajan jälkeen. Jotenkin en vaan ole innostunut asiasta. Kävin vuosia sitten ja en halua pilata sitä seesteistä mielikuvaa, mikä silloin jäi mieleen. Tuolloin kiersimme ihan koko saaren autolla ja etenkin keskellä saarta sijaitseva Munduk teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Se oli upea paikka!

  Tykkää

  1. Entä jos skippaat Balin, mutta menet jonnekin toiselle lähistön saarelle? Esimerkiksi Lombokille tai Floresiin? Nämä on tunnelmaltaan hyvin erilaisia kuin Bali. Pääsisit samoille seuduille, mutta idyllisi Balista ei ns. romuttuisi 🙂

   Tykkää

 10. Bali ja koko Indonesia on minulla näkemättä. Olen monesti miettinytkin, että jos Balille lähtisin, niin mikä olisi siellä ns. hyvä kohde. Vastaukset kun vaihtelevat sen mukaan keneltä kysyy. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä sellaista rakoa, milloin tuonne päin voisi lähteä, mutta ehkä joskus..

  Tykkää

  1. Bali on tosiaan hyvin monimuotoinen paikka, joten suosituksetkin todella vaihtelevat sen mukaan, keneltä kysyy. Ja mitä kohteelta toivoo! Oma suosikkini Balilla on Canggu, mikä sitten taas osalle on ihan ehdoton ei ei. Ubudia kehutaan paljon ja monelle se on täydellisin paikka, itse en taas syttynyt sille niin paljoa. Vaikka kyseessä on pieni saari, on sillä valtavasti annettavaa!

   Tykkää

 11. Kaipuu takaisin Indonesiaan sen kun vain kasvaa tätä postausta selatessa – siellä riittäisi kyllä niin paljon upeita paikkoja koettavaksi! Omalla bucket listallani on pienen ikuisuuden ollut Raja Ampat, jonne seuraavalla Indonesian turneella haluan kyllä ehdottomasti poiketa. ❤

  Tykkää

  1. Omasta paluustani ei ole kuin reilut 2 kk aikaa, ja olisin jo aivan valmis takaisin, vaikka reissun päätteeksi totesin, että Indonesia tai ainakin Bali on nyt muutamaksi vuodeksi nähty. Jokin siinä maassa vain kiehtoo. Raja Ambat kiinnostaisi, samoin Sumatran ja Borneon alueet kiinnostaisi!

   Tykkää

 12. Indonesia on kokematta ja Bali on aina ollut unelmista suurin, mutta viime aikoina on alkanut mietityttää, olisiko se sittenkään omaan mieleen. Oon saanut siitä sellaisen kuvan, että se on ihan täynnä turisteja ja roskia. Mutta kyllä tuollaiset maisemat kiinnostaa tosi paljon. Kiva olisi lukea noista Nusan saarista, Komodo vaikuttaa myös aivan super-upealta!

  Tykkää

  1. Onneksi Balilta löytyy vielä ihan valtavasti myös turisti-vapaita alueita ja puhtaita rantoja sekä luontoa. Toki ne suosituimmat paikat alkavat olla täynnä matkailijoita ja roskia. Nusan saarista ja Komodosta minulla on luonnoksissa jo kirjoitukset. Toivottavasti saan ne pian hiottua loppuun ja julkaistua 🙂

   Tykkää

 13. Terkkuja Labuan Bajosta.. Floresille pointsit täältäkin. Tämä mesta on paljon turistisempi kuin muu saari. Ollaan kuljettu saaren läpi Maumeresta alkaen ja monissa paikoissa oltiin paikallisille ihmetyksen aihe. Siitä reissusta myöhemmin lisää kunhan palaan kotiin. Labuan Bajossa ei olla enää ainoita valkonaamoja 🙂

  Tykkää

  1. Oi, mahtavaa! Näin jälkikäteen harmittaa, etten tutustunut Floresin saareen sen enempää. Alla oli vaan jo niin paljon vastoinkäymisiä, että halusin pian tuttuun paikkaan relaamaan. Joskus kiinnostaisi kyllä vielä lähteä tutkimaan tarkemminkin Floresin aluetta.

   Tykkää

 14. Kun Bali on vielä näkemättä… 🙂 Noin 70 maata käyty, mutta ei Balilla. Oli kiva saada lisätietoa saarista, joista olen kuullut niin monenlaista infoa liittyen sen siisteyteen yms. Niiden perusteella se ei ole suosikkilistallamme. Saas nähdä… Kiitos postauksesta!

  Tykkää

  1. Mukava kuulla, että tällainen kirjoitus antoi uutta infoa 🙂 Tosiaan Balilta ja sen lähistöltä löytyy paljon upeita paikkoja, jotka eivät ole (ainakaan vielä) niin pahasti täynnä turisteja ja roskia. Ja onneksi ainakin roskaongelman eteen on alettu nähdä vaivaa nyt viime vuosina. Jos Balin ne ruuhkaisimmat kulmat eivät innosta, niin suosittelen antamaan mahdollisuuden saaren pohjoisosalle ja lähialueiden saarille.

   Tykkää

  1. Kiitos! Suosittelen erittäin lämpimästi tuonne päin matkustamista. Tänään juuri selasin kuvia Komodon alueelta ja tuli kyllä melko kova kaukokaipuu 😭

   Liked by 1 henkilö

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s