Muuttuneen arjen mukava tehtävälista

Elämme jännittäviä ja ennen näkemättömiä aikoja vallitsevan tilanteen vuoksi. Olemme koko porukka uuden edessä, jossa oman navan tuijottaminen ei ole nyt(kään) tärkeintä, vaan yhteiseen hyvään pyrkiminen. Siksi olisikin ihanaa, että ihmiset ottaisivat tosissaan annetut ohjeistukset ja suositukset, vaikka ei itse kokisikaan olevansa uhan alla. Meitä riskiryhmäläisiä on jokaisen lähipiirissä, niin koitetaan ajatella myös muita, joohan?
IMG_20200219_151103_053.jpg
Jotta homma ei menisi kuitenkaan liian vakavaksi tai tylsäksi, ajattelin katsoa tilannetta positiiviselta näkökannalta ja mietin, kuinka vallitsevaa tilannetta voisi hyödyntää. Aika moni tekee etätöitä, harrastukset ovat jäissä ja sosiaalisia tapaamisia tulisi välttää, joten koti tulee hyvinkin tutuksi tulevina viikkoina. Monelle on ilmestynyt paljon uutta vapaa-aikaa, mutta ei tiedä, mitä sillä tekisi. Lukaisehan alla oleva listaus läpi, josko sieltä löytyisi jotain mukavaa puuhaa päivien ratoksi.

Leivo tai kokkaa sellaisia reseptejä, joihin ei ole arkena ollut aikaa tai jaksamista. Nyt on hyvä hetki testailla niitä ruokia, jotka ovat olleet siellä ”pitäisi”-listalla jo pidemmän aikaa. Täältä bloginkin puolelta löytyy paljon erilaisia kokeilun arvoisia reseptejä. Tai entäpä kirjahyllyssä lojuvat keittokirjat? Et varmasti ole kokeillut jo kaikkia ohjeita läpi.

Tee käsitöitä. Mikäs sen parempaa kuin paneutua käsitöiden ihmeelliseen maailmaan. Olipa se sitten neulomista, nikkarointia tai makrameiden solmeilua, on nyt hyvä hetki keskittyä niihin.

Lue kirjoja & lehtiä. Lukeminen meinaa nykyään jäädä harmillisen vähälle, joten kotona oleillessa on oivalliset olosuhteet käpertyä sohvalle vilttikasaan ja syventyä tarinoiden vietäväksi. Myös äänikirjat ovat loistavaa ajanvietettä. Samalla voi tehdä vaikka niitä käsitöitäkin!
crafts.jpg
Kuluta hyvillä mielin suoratoistopalvelujen tarjontaa.
Netflix, HBO, Cmore, Yle Areena, Viaplay yms. tarjoavat lukemattoman määrän sarjoja ja leffoja, joten ajan ei pitäisi käydä ihan heti pitkäksi. Tässä muuten linkki viime vuoden loppupuolella tekemääni listaukseen omista suosikeistani Netflixissa. Suoratoistopalveluista löytyy myös valtava määrä podcasteja (esim. Spotify, Supla, Acast, Castbox…).

Opettele uusi taito – esimerkiksi päälläseisonta, kitaran soitto, vieras kieli. Mikäs sen hauskempaa (tai turhauttavampaa) ajanvietettä kuin uuden taidon oppiminen. Voit käyttää tähän aikaa ihan vain muutamista minuuteista vaikka tunteihin, ja vaikka joka päivä!

Ulkoile. Vaikka nyt suositellaankin pysymään kotona ja välttämään ihmismassoja, ei ulkoilua kannata unohtaa! Ulkoilu on ainakin toistaiseksi sallittua, joten nautitaan siitä. Suomalainen luonto tarjoaa ihan mielettömät puitteet ulkoilulle ja eipä ole kamalaa vaaraa väenpaljoudestakaan, tai ainakaan lähikontaktista, lenkkipoluilla tai metsässä samoillesssa.

Siivoa (vaate)kaapit. Kuinka monella on kaappien sisällöt vinksallaan ja takaraivossa on jatkuvasti pieni jäytävä tunne, että pitäisi siivota kaapit läpi? Minulla ainakin, vaikka olenkin melko hyvin perillä kaappieni sisällöstä. Aionkin hyödyntää nyt lisääntynyttä vapaa-aikaa kaappien ja laatikoiden perkaamiseen.
joensuu.jpg
Tee suursiivous.
Ei välttämättä niin kamalan hauskaa puuhaa, mutta onpahan tekemistä hetkeksi, kun hinkuttaa kaakelien välit hohtavan puhtaiksi, pesaisee ikkunat taas säihkyviksi ja jynssää pinttyneemmätkin tahrat veks.

Soita maraton-puheluita. Tuntuuko arjessa, ettei ole oikein aikaa soitella kuulumisia ystävien tai sukulaisten kanssa? Et ole ainoa, joka viettää aikaansa tulevina päivinä ja viikkoina kotona, joten aika isolla todennäköisyydellä myös juttukaverilla on aikaa höpötellä pitkät pätkät puhelimessa. Muutenkin etäyhteydet ovat nyt suositeltavampia kuin kyläilyt.

Joogaa/meditoi/tee hengitysharjoituksia. Saattaa kuulostaa ihan huuhaa-hommilta, mutta tekee kumman hyvää oikeastaan jokaiselle, varsinkin vähänkään stressaavampina aikoina. Itse ainakin yritän nyt taas aktivoitua kotijoogailussa enemmän. Ei kannata myöskään unohtaa kotijumppia, kun salitreenaamista tulisi välttää.

Opettele knoppitietoja (opettele vaikkapa eri hailajit, valtiot, maiden pääkaupungit…). Rakastan erilaisia knoppitietoja! Koskaan ei voi tietää, missä voikaan tarvita jotain ihan turhanpäiväistä knoppitietoa. Ainakaan aiheiden ei pitäisi loppua ihan heti kesken, kun mitä ihmeellisintä tietoa on tarjolla nykypäivänä. Tiesitkö esimerkiksi, että sinivalas syö jopa 40 miljoonaa krilliä päivässä?
knitting.jpg
Kirjoita.
Kirjoitatpa sitten vaikkapa päiväkirjaa, romaania tai runoja, kunhan kirjoitat. Nykyään tulee kirjoitettua käsin aika vähän, niin mitäpä jos ottaisitkin vanhanaikaisesti kynän ja paperin, ja alkaisit kirjoitella vaikkapa satunnaisia ajatuksia ylös. Ei voi tietää, mitä niistäkin vielä syntyy.

Nauti asuinkumppanisi seurasta. Vaikka toisen naama saattaakin alkaa ärsyttää tiiviin yhdessäolon aikana, haluan muistuttaa, että kaikilla ei ole edes sitä yhtä (ärsyttävää) asuinkumppania seurana näinä aikoina. Syventykää keskusteluihin, joihin ei arkena muka ole aikaa ja oppikaa toisistanne uutta.

Rakenna maja. Ettei mene liian vakavaksi. Muksuna majojen rakentaminen oli ihan parasta! Ja miksei olisi aikuisenakin?

Tee gradua (tai muita koulu-/työhommia). Ainakin allekirjoittaneella olisi tässä nyt työn alla tuollainen yksi pirulainen nimeltään pro gradu. Näinä päivinä ja viikkoina on erinomainen mahdollisuus edistää roikkuvia tehtäviä ja saada tehtävälistoja lyhennettyä.

Kokoa jättimäinen palapeli. Palapelit ovat rentouttavia, kun ajatukset ovat vain ja ainoastaan pienien palojen etsimisessä, kokonaisuuden kokoamisessa ja hetkeen keskittymisessä. Ei paljoa korona paina mieltä, kun keskittyy 2000 palan yhdistelemiseen.

Kasvata huonekasveja siemenistä. Oletko koittanut kasvattaa omaa avokadopuuta, karambolakasvia tai vaikkapa mangopuuta? Ei kun vaan idätyspuuhiin ja seuraamaan oman urbaanin viidakon kasvua.

Unelmoi. Se on tärkeää. Ei uppouduta liian syvälle ahdinkoon, vaikka otetaankin vallitseva tilanne tosissamme. Muistetaan myös unelmoida ja haaveilla ihanista jutuista. Haaveiletko jostain ihanasta matkasta? Tai mikä olisi kaikista suurin unelmasi, jonka haluaisit saavuttaa?

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s