Mitä nähdä ja tehdä Saigonissa?

Miljoonakaupungit tarjoavat ihan älyttömän määrän tekemistä, siksi voikin olla kiva, että on edes jotain puuhaa tai kohdetta valmiiksi mietittynä. Itse tykkään matkoillani kulkea ja ihmetellä sen kummempaa määränpäätä, mutta silti pidän myös siitä, että olen katsonut etukäteen tutustumisen arvoisia paikkoja.
postoffice.jpg
Tunnelmien aistiminen, kanssaeläjien seurailu eli people watching ja päämäärätön haahuilu ovat omia suosikkejani myös Ho Chi Minhin kaupungissakin. Kaikkiin näihin on kätevää liittää niin kahvilat, ravintolat kuin katukojutkin, joista löytyy lisää höpöttelyä täältä. Jotta kaupungista ja sen lähiympäristöstä saisi kuitenkin lisää irti, suosittelen myös muutamaa muuta aktiviteettia kaupunkipäiviin.

Sotamuseo

Yksi Saigonin ehdottomista kohteista mielestäni on War Remnants Museum, joka keskittyy Vietnamin sotaan. Kohteena tämä ei ole mikään mieltänostattava tai hilpeä, mutta sitäkin tärkeämpi osa maan historiaa. Vietnamin sodalla on kuitenkin niin valtavan suuri osa maan historiassa, että väitän tämän olevan ehdoton kohde Saigonissa vieraillessa. Museon pihalla komeilee sodassa käytettyjä kulkuneuvoja, ja ne ovatkin suosittuja kuvaustaustoja vierailijoiden kesken. Sisätiloista löytyy muutamassa kerroksessa sijaitseva näyttely Vietnamin sodan vaiheista, ihmiskohtaloista ja seurauksista. Näyttely on toki kasattu vahvasti toisen osapuolen näkökulmasta, mutta silti koin sen olevan hyvin toteutettu. Osa materiaalista on hyvin graafista ja raakaa, joten kannattaa kuulostella omia fiiliksiä, kuinka syvälle näihin uppoutuu. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös lasten kanssa vieraillessa. Itse sain kulumaan museossa pari tuntia vaihtelevissa tunnelmissa. Osa jutuista meni todella syvälle, varsinkin kun peilasin tapahtumia ensimmäisen host-isäni kertomuksiin. Hän toimi Vietnamin sodassa USA:n lentäjänä, ja levitti lentokoneella äärimmäisen pahaa jälkeä tehnyttä Agent Orange -kasvimyrkkyä. Nyt näin, mitä myrkky teki niin vihollisille kuin lentäjillekin.

Pääsylippu kustantaa 40 000 VND, eli reilun pari euroa. Lapset pääsevät sisään puoleen hintaan.

Củ Chi -tunnelit

Sotahistorian teemaa jatkaen suosittu vierailukohde on myös Củ Chi -tunnelit noin tunnin ajomatkan päässä Saigonin keskustasta. Kyseessä on maahankaivettuja tunneleita, joilla oli merkittävä osa Vietnamin sodassa, kun Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman sissit käyttivät niitä sodassa Pohjois-Vietnamin armeijaa vastaan. Tunnelit toimivat kulkureitteinä, piilopaikkoina, sairaaloina ja varastoina. Kohde on mielenkiintoinen ja olikin kiinnostavaa nähdä sekä kuulla, kuinka tunneleita on kaivettu, mitä ansoja ja toimintoja niistä löytyy, ja kuinka tarkasti kaikki on mietitty. Pieniin pätkiin tunnelia pääsee itse myös kulkemaan, tosin länsimaalaiselle tunnelit ovat kammottavan ahtaat ja matalat. Suurimmaksi osaksi alueella kuljetaan onneksi kuitenkin maan pinnalla sademetsän happirikkaassa ja helppokulkuisessa maastossa. Itse kävin täällä opastetutulla kierroksella, joka kesti matkoineen vajaat kuusi tuntia. Kierrokseen kuului kuljetus Saigonin keskustasta tunneleille ja takaisin, pääsyliput, juomavedet ja opas, joka oli kanssamme koko päivän. Muuten tykkäsin tästä, mutta oppaamme oli todella raskas. Hän pilasi kyllä osittain oman kokemukseni, kun hän heitteli koko ajan ilmoille muka-hauskoja-vitsejä, sekä länkytti muutenkin niin idioottijuttuja. Meinasin pariin kertaan älähtää, mutta päätin kuitenkin olla hiljaa. Varasin kierroksen Get Your Guide -sivustolta, jota olen tykännyt käyttää useammankin kerran reissuillani, ja suosin tätä jatkossakin. Nyt vain sattui ärsyttävä opas. Tosin moni tourilainen tuntui tykkäävän hänestä.

Hintaa tälle kierrokselle tuli kaikkinensa noin 10 euroa.

NgocHoangPagoda.jpg
Temppelit

Vietnamissa on paljon erilaisia temppeleitä ja niin myös Ho Chi Minhin kaupungissakin. Pagodoja ja muita temppeleitä sijaitsee ympäri kaupunkia, joten kun tepastelet ympäriinsä, et voi välttyä näiltä. Itse kävin muutamassa kiinalaisessa temppelissä, joista mainittakoon nyt ainakin taolaisuuden Ngoc Hoang Pagoda (Jade-keisarin temppeli), jonka pihamaalla hengailee kilpikonnia ja temppeli on maalattu kirkkaan punaiseksi. Täällä törmäsin myös taolaismunkkeihin. Jälkikäteen harmittaa, etten tullut käyneeksi Xá Lợi Pagodalla, joka ainakin kuvien perusteella on upean näköinen. Eikä olisi sijainnut kaukana majoituspaikoistanikaan. Näiden tämmöisten takia pitäisi käyttää aikaa paikkojen googlailuun.

Sisäänpääsy on ilmainen, mutta lahjoituksia otetaan vastaan. Muista huomioida säädyllinen pukeutuminen.

Kirkot

Temppelit eivät ole ainoita hengellisiä rakennuksia, joihin Saigonissa voi törmätä. Siirtomaahistoriansa vuoksi Saigonin katukuvasta voi bongata myös 1800-luvun lopulla rakennetun Notre Damen katedraalin, joka muistuttaa hyvin paljon Pariisissa sijaitsevaa kaimaansa. Harmikseni katedraali oli remontissa vierailuni aikana, ja oli siis osittain rakennustelineiden sekä katteiden alla piilossa. Lisäksi joulun alla kirkkoon ei päässyt sisälle, sillä suuri seimiasetelma oli aidattuna kirkon edustalla ja esti näin sisäänpääsyn. Mielestäni Notre Damea vaikuttavampi näky on kuitenkin vaaleanpunainen Tân Địnhn kirkko. Joulun alla kirkko oli koristeltu naruissa killuvilla tähdillä ja pihassa seisovan rio de janeirolaista Kristus-patsasta imitoivan patsaan eteen levittäytyi valtava sekä tiukasti vartioitu seimiasetelma.

Sisäänpääsy on ilmainen, mutta lahjoituksia otetaan vastaan. Muista huomioida säädyllinen pukeutuminen.

Postitalo

Jos ja kun suuntaat Notre Damen katedraalille, niin loikkaisepas samalla kadun toiselle puolen ihmettelemään ja ihastelemaan myös Saigonin pääpostia (kuva artikkelin pääkuvana). Rakennus on 1800-luvun lopulta tämäkin ja kuvastaa hyvin mennyttä siirtomaa-aikakautta. Pääaulan arkkitehtuuri houkuttelee turisteja ihailemaan ja valokuvaamaan sankoin joukoin, ja postitalo onkin nykyään suosittu turistikohde.

Sisäänpääsy on ilmainen. Aulassa on useita erilaisia matkamuistoja myynnissä.

Mekong Delta

Parin tunnin ajomatkan päässä Saigonista sijaitsee yksi maailman suurimmista joista, Mekong, ja sen suistoalue. Alue on tätä nykyä suosittu turistikohde ja sinne tehdään eri mittaisia matkatoimistojen retkiä suoraan Saigonista. Mekong-joki alkaa Tiibetistä ja kulkee aina Kiinan, Myanmarin, Thaimaan, Laosin, Kambodžan ja Vietnamin kautta Etelä-Kiinan mereen. En itse ennättänyt Mekongille, mutta sen upeat maisemat, pagoda, kelluva tori ja resortit houkuttelevat valtavasti. Jos ja kun joskus vielä pääsen Vietnamiin, haluaisin kyllä päästä käymään Mekongin suistoalueella.

Hinnat vaihtelevat retken kattavuuden ja keston mukaan. Halvimmillaan suistolle pääsee alle 20 eurolla ja nopealla vilkaisulla hienommista retkistä saa pulittaa pari tuhatta euroa.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä nähdä ja tehdä Saigonissa?

  1. Nuo Vietnamin sotaan liittyvät museot kyllä kiinnostaisivat kovasti. Kun joskus Saigoniin matkustamme, ne ovat meillä kohteina varmasti. Mekong Delta on kuulostanut ajatuksena todella kiinnostavalta, mutta omana kiinnostuksen kohteena olisi eläin- ja lintuhavainnot kelluvan torin tai pagodan sijaan. Taitaa vain lähes kaikki retket painottua noihin jälkimmäisiin.

    Tykkää

    1. Jos nuo aiheet kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti vilkaista läpi nuo kohteet 👌🏻 Ihan olet oikeassa Mekongin kohdalla, että eläin- ja lintuhavainnot olisi mielenkiintoisia tuolla. Yksi ikimuistoisimmista reissuistani suuntautui Amazonille ja siellä nuo eläinhavainnot ja luonto muutenkin aika hurmasivat enemmän kuin Manausin rakennelmat. Samoin taitaisi käydä Mekongissakin. Sen mitä tutkiskelin pintapuolisesti nuita retkiä, niin onneksi on mahis myös mennä luontopainotteisemmille retkille, vaikka ehdottomasti pääosin painottuukin noihin ihmisrakennelmien ympärille.

      Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s