Lasipurkeille uusi elämä

Ainakin minulle kertyy keittiöpuuhissani hämmentävän paljon lasipurkkeja kierrätyslaatikkooni, josta ne säännöllisin väliajoin käyn kippaamassa lasinkeräykseen. Viime aikoina olen kuitenkin säilönyt muutamia purkkeja myös uusiokäyttöön ja käyttänyt lasipurkkeja erilaisina säilytyspurkkeina.

Lasipurkit ovat käteviä ja kauniita säilytysastioita niin pienesineille kuin elintarvikkeillekin. Säilön kaunistamissani purkeissa muun muassa vitamiineja, linssejä, pähkinöitä, koruja ja hiuspinnejäkin. Koulussa luokassani yksi purkki toimii makaronien keräysastiana, johon oppilaat voivat ansaita makaroneja sovitulla käytöksellä. Purkin ollessa täynnä oppilaat saavat sitten luokkajuhlia tai muuta mukavaa yhteistä tekemistä. Tätä samaa ideaa on helppoa soveltaa myös kotona lasten kanssa. Palkitsemalla toivotusta toiminnasta lapsi oppii positiivisen palautteen kautta toimimaan oikein, eikä koko ajan tarvitse olla jankkaamassa eitä.

Mietiskelin, että kannet (ja purkit) maalaamalla saisi kivoja pieniä muistamisiakin tehtyä. Koristeluilla on mahdollista tehdä purkista ja lahjasta hyvinkin henkilökohtainen saajallensa. Purkin sisällöllä henkilökohtaista otetta saa vielä halutessaan lisättyä. Lasipurkkiin voisi laittaa esimerkiksi jonkun makoisan keksijauhosekoituksen, jos muistamisen saaja on vaikkapa innokas leipuri. Tämä on aika hauska ja helppo tapa tehdä pieniä muistamisia läheisille.

Maalaaminen

Aika usein kauppojen elintarvikkeiden lasipurkkien metallikannet ovat aika rumia, enkä itse ainakaan välttämättä halua pitää esillä suolakurkku- tai salsapurkin räikeää kantta. Siksipä päädyin maalaamaan muutamien purkkien kansia ja näin niistä sai enemmän omaan kotiin sopivampia. Maalasin kannet ihan perus akryylimaaleilla, jotka kunnolla kuivuttuaan ovat vedenkestäviä. Jos käyttämäsi maalit eivät ole vedenkestäviä, saat kannet halutessasi vedenkestäviksi lakkakerroksella. Lisäksi testasin yhteen lasipurkkiin akryylimaalin ja leivinjauheen sekoitusta (tähän sopii myös ruokasooda tai perunajauho), jos haluaa sellaista ehkä hieman rustiikkista tai kivimäistä pintaa. Tästä purkista minulla ei olekaan kuvaa, koska se näytti kuvissa jotenkin kummalliselta. Kansien ja purkkien maalaaminen on helppoa ja vaivatonta puuhaa, ja onnistuu vaikka ei mikään erityisen käsityöorientoitunut tekijä olisikaan. Tämä on kivaa ja helppoa puuhaa myös lasten kanssa.

Päällystäminen

Maalaamisen lisäksi kansia on helppo freesata myös päällystämällä. Päällystämiseen voi käyttää esimerkiksi kangastilkkuja tai (lehti)valokuvia/piirrustuksia ja kontaktimuovia. Kangasta käytettäessä vaihtoehtoina ovat kankaan liimaaminen kannen päälle tai kauniilla nauhalla sitominen purkin runkoa hyödyntäen. Kuvalla päällystämiseen tarvitset kontaktimuovia, jotta kuvan saa pysymään hyvänä kannen pyörittelystä ja koskemisesta huolimatta. Nämä versiot eivät ole ihan yhtä kestäviä ja helposti putsattavia kuin maalatut (ja lakatut) kannet, mutta toimivat silti hyvin monessa säilömistarkoituksessa.

Etikettivinkki

Purkkien maalaamisen tai päällystämisen lisäksi purkkien sisäkanteen kannattaa kiinnittää (esimerkiksi kaksipuoleisella teipillä) purkin sisällöstä kertova etiketti tms. Olen kiinnittänyt lasipurkkien sisäkansiin esimerkiksi niissä säilömäni teen tiedot, vitamiinien nimet tai vaikkapa linssien keittoajan. Näin pysyn kärryillä purkkien sisällöistä ja käyttösuosituksista. Tietenkin kansiin tai itse purkkiin voi vaikka maalaamalla kirjoittaa purkin sisällön, mutta itse suosin tätä sisäkanteen kiinnitettävää etikettikikkaa, niin sisällön vaihtuessa tekstikin on helppo päivittää ajantasaiseksi.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Yksi kommentti artikkeliin ”Lasipurkeille uusi elämä

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s