Omat lempparit Helsingissä

Helsinki on ollut kotini nyt reilun kahden vuoden ajan. Parissa vuodessa on löytyneet ne omat lempparit ja jo aiemmat suosikit ovat mahdollisesti vahvistaneet asemiaan tässä kaupungissa asumisen aikana. Moneen kohtaan olisin voinut valita useammankin, mutta päätin nyt pitäytyä alkuperäisessä ideassani ja listata jokaisesta teemasta ainoastaan sen ihan lemppareimman. Vaikka lempparitkin tuntuvat joissain asioissa vaihtelevan päivän, mielialan tai kuun asennon mukaan.

Joogasali: Pranama
Kallion sydämessä sijaitseva Pranama on tunnelmallinen ja matalan kynnyksen joogasali. Tarjolla on joitain maksa mitä pystyt -tunteja sekä workshopeja ja laajasti erilaisia viikkotunteja, esimerkiksi oma lempparini Äänimalja Yin. Studiolla saa aina napata myös jättimukillisen teetä joogamaton viereen ja namipurkkeja on sijoiteltu ympäri studiota. Joulun aikaan tarjolla on myös glögiä. Nykyään en asu enää ihan kävelyetäisyydellä Pranamasta, mikä vähän harmittaa. Vaikka edelleenkin kyllä pääsen tänne helposti, onneksi.

Luontokohde: Lauttasaaren kärki
Lauttasaaren kärjestä avautuu meri upeasti. Kallioilla istuessa voi haistaa meren tuoksun ja tuntuu kuin olisi oman elämänsä Nuuskamuikkunen ihastellessa luonnon kauneutta. En voi sanoa Lauttasaaren kärkeä ainakaan vielä vakiopaikakseni, mutta ennustan siitä sellaista työpaikkani sijainnin ansiosta.

Aamupalapaikka: Flät NO 14
Tämä aamusta iltaan auki oleva kahvila/ravintola sijaitsee aivan Karhupuiston kupeessa. Aamupalaksi/lounaaksi saa valita kolmen, viiden tai seitsemän pienen ruoka-annoksen settejä. Setit saa koota itse listalta. Omaan settiini valikoituu poikkeuksetta ainakin munakokkeli ja usein jokin tahna, esim. skagen- tai lohitahna. Joulun aikaan ehdoton suosikkini on riisipuuro taatelikinuskilla! Listat vaihtelevat usein, joten tarjolla on lähes aina jotain uutta herkkua maisteltavaksi. Lounaalla on aina jokin viikon annos ja illallisella erillinen menu. Flätissä on kaunis sisustus, herkullinen ruoka, mukava ilmapiiri ja täydellinen vihreä tee (Sencha).

Kahvila: Cafe & bakery Meli
Kahviloista on pakko tehdä oma listauksensa vielä erikseen, koska rakastan kahviloita ja niitä on ihan listaksi saakka. Mutta kun yksi piti valita, niin valitaan tähän Hesarin oma helmi, Meli. Melissä on todella herkullisia makeita leivonnaisia ja täytettyjä leipiä, kokonaisia leipiä ja jopa pizzaa. Pidän Melin makumaailmasta, tunnelmasta ja erityismaininta maltillisesta hintatasosta.

Lounasravintola: Hills Dumplings
Rakastan käydä Hillsissä lounaalla ja herkutella törkyhyvillä dumplingeilla. Toki nyt työarjessa ravintolalounas on taas hyvin harvinaista herkkua, kun lounasaika menee tiiviisti ykkäsluokkalaisten kanssa kouluruokalassa, mutta toivon edes välillä taas pääseväni herkuttelemaan Hillsiin. Ja onneksi rafla on auki myös iltaisin, eikä iltalistankaan kohdalla tarvitse pettyä. Päinvastoin!

Illallisravintola: The Bull and The Firm
Vanhan kotini vieressä Sörkan ramblalla on tämä yksi koko kaupungin parhaista ravintoloista. Super rento meininki, täydellisiä cocktaileja ja äärettömän herkullista ruokaa. Jos et ole vielä käynyt täällä, niin käy! Bullilla on myös pikkusisar The Firm ihan naapurissa Pääskylänrinteellä, jos Bulliin ei mahdu, mutta olet vailla herkkudrinksuja ja pikkusyötävää.

Katu: Korkeavuorenkatu
Enpä vielä vuosi sitten osannut ajatella, että asuisin nykyään ihan tässä naapurissa. Korkeavuorenkadulla on lukuisia kahviloita, ravintoloita, vintage-liikkeitä, putiikkeja, kukkakauppoja, Johanneksen kirkko ja Designmuseo. Mieleeni tulevat jollain tapaa pariisilaiset kadut, kun kävelen Korkkaria pitkin. Kadulla on ihana oma tunnelmansa mahtavalla tarjonnallaan.

Näkymä: Tuomiokirkko Sofiankadulta katsottuna
Tuomiokirkko jo itsessään on upea, mutta vielä upeampi se on katsottuna Sofiankadulta. Sofiankatu kehystää kirkon todella kauniisti. Erityisesti joulun aikaan näky on kaunis, kun Sofiankatu on koristeltu havuköynnöksillä ja valoilla. Yhdessä Tuomiokirkon kanssa näkymä on hyvin kaunis.

Museo: Amos Rex
Mulla on nyt ollut jo muutaman vuoden Museokortti ja museoissa tulee käytyä hyvin matalallakin kynnyksellä, mikä onkin parasta Museokortissa. Helsingissä on muutamia museoita, joissa käyn säännöllisesti piipahtamassa. Amos Rex on yksi näistä ja usein se onnistuu yllättämään positiivisesti erikoisemmilla näyttelyillään. Fiilistelen Amos Rexiä myös ihan vain jo arkkitehtuurinsakin puolesta.

Elämys: Majoittuminen Isosaaren Nolla Cabinissa
Noin puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorista sijaitsee Isosaari, yksi Helsingin uloimmista saarista. Saari oli 1800-luvulta aina 2017 vuoteen saakka suljettu sotilassaari, mutta on nykyään avoin vierailijoille. Saaressa voi käydä päiväseltään tai jäädä yöksi telttaan, riippumattoon tai Nolla-mökkiin. Olen haaveillut Nolla cabins -vierailusta ainakin pari kesää, ja nyt tänä vuonna vihdoin pääsin majoittumaan kauniiseen, tunnelmalliseen ja ekologiseen Nollaan. Isosaari on tarpeeksi kaukana kaupungin hälystä, jotta mökkeillessä pääsee ikään kuin osaksi luontoa. Nollia löytyy Isosaaren lisäksi Helsingin Rantapuistosta, Saaristomereltä ja Hossasta. Oman kokemukseni perusteella voin suositella ainakin Isosaarta. Kirjoittelen kokemuksestani vielä tarkemman ja kattavamman postauksen, jahka ehdin, muistan ja jaksan.

Julkinen liikenne: raitiovaunu
Pääkaupunkiseudulla on hyvä julkinen liikenne, jonka aktiivinen käyttäjä olenkin. Kesäisin tykkään käyttää kaupunkipyörää tai omaa fillaria, mutta yleisesti ottaen raitiovaunu on oma suosikkini. Ratikassa on leppoinen meininki, näkee maisemia ja eteneminen on ihan joutuisaa. Kolmonen ja kymppi on nykyään ne omat linjat, joita tulee eniten käytettyä. Kotona tietää asuvansa kantakaupungissa, kun sporakiskot kulkevat talon vieressä ja avonaisista ikkunoista kantautuu muutaman minuutin välein ratikan kohina ja kolina.

Paperikauppa: Putinki
Olen heikkona paperikauppoihin. Kotimme lähistöllä on parikin ihanaa paperikauppaa, joiden väliltä on vaikea valita, mutta päädyin tällä kertaa Putinkiin (vaihdoin kauppaa tekstissä ainakin neljästi, kun en osannut päättää). Putinkeja on Helsingissä kolme ja niissä on mieletön valikoima erilaisia kortteja, vihkoja sekä tarroja. Lisäksi valikoimassa on erilaisia lautapelejä, askartelutarvikkeita ja muuta pientavaraa. Saatan haahuilla kaupassa pitkiäkin aikoja, kun ihastelen ja hypistelen kauniita paperitarvikkeita. Kertaakaan en ole tainnut lähteä kaupasta tyhjin käsin…

Kaupunginosa: Ullanlinna
Onnekseni voin sanoa asua lemppareimmassa kaupunginosassa. Helsingissä on upeaa se, että jokainen kaupunginosa on omanlaisensa pikkukaupunki kaupungin sisällä. Jokaisella kaupunginosalla on oma henkensä, ihmisensä, ilmapiirinsä ja tarjontansa. Ullanlinnassa viehättävät erityisesti kauniit rakennukset, hyvä ravintolatarjonta ja rauhallinen kaupunkiympäristö merenrantoineen.

Herkkukauppa: Roobertin herkku
Karkki on hyvää. Näin lukee Fredrikinkadun ja Merimiehenkadun kulmassa komeilevassa ständissä. Kulmasta löytyy sympaattinen vanhaa aikaa henkivä karkkikauppa. Kauppa vaikuttaa sisään astuessa pieneltä, mutta tilasta löytyy myös perähuone, josta löytyy lisää herkkuja. Roobertista löytyvät kaikkein tuoreimmat karkit, mitä olen ikinä syönyt sekä erikoisempia herkkuja esimerkiksi Briteistä ja Jenkeistä. Paikka ei ole todellakaan se edullisen namikauppa, mutta täällä laatu on hinnan väärti. Ja mulle tulee paikasta aina mieleen 70-luvulla tehtyjen Peppi Pitkätossu -leffojen karkkikauppa, vaikkei niissä varsinaisesti mitään yhteistä olekaan.

Putiikki: My o My Home
Sellaiset hauskat ja hymyä aiheuttavat sisustusyksityiskohdat löytyvät aika varmasti My o My Homesta. Täältä löytyy pientavaraa kotiin, konttorille ja kaverille. Esillepano on aina todella kaunis ja mietitty, tarjonta yllättävä ja omintakeinen, asiakaspalvelu ammattitaitoista. Kämp Gallerian toimipiste on upea korkeine tiloineen ja Forumin pieni putiikki sympaattinen sekä helposti lähestyttävä. Lahjaostoksille My o My Home on aika ylivertainen.

Nähtävyys: Sibelius-monumentti
Klassikko – syystä. Eila Hiltusen Sibelius-monumentti on kaunis kaikessa yksikertaisuudessaan ja sijaitsee upealla paikalla. Ymmärrän vallan hyvin, miksi paikalle roudataan busseittain turisteja. Monumentti itsessään on hieno, mutta ympäristö tekee siitä vieläkin paremman. Tien toiselle puolelle voi kipaista merenrantaan ja käydä vaikkapa nappaamassa Regatasta kaakaon megakermavaahdolla.

Baari/kuppila: Femma IV
Hirvittävän vähän tulee käytyä missään kuppiloissa istuskelemassa, mutta ainakin kerran vuoteen piipahdan Femmassa. Siellä on hauska, olohuonemainen tunnelma ja mukava henkilökunta. Ja se mikä mut sai puolelleen, oli popparikone!

Saari: Suomenlinna
Tämä on ehkä hieman tylsä valinta, mutta Suomenlinna on ihana. Pidän saaren tunnelmasta, johon sekoittuu luontoa, rakennettua ympäristöä ja historian havinaa. Suomenlinnassa on ihastuttavia kalliopoukamia, jylhiä merimaisemia ja jännittäviä tunneleita, joissa seikkailla. Jo pieni lauttamatka saareen tekee paikasta erityisen. On jotenkin kutkuttavaa, että HSL:n perusmatkakortilla voi vain hypätä lautan kyytiin ja matkata Helsingin omaleimaisimpaan kaupunginosaan.

Hyvinvointiyritys: Akupunktio Tasapaino
Pari vuotta sitten kärsin univaikeuksista, jolloin törmäsin muiden kertomiin kokemuksiin, joissa akupunktio oli auttanut unihankaluuksiin. Niin päädyin kokeilemaan akupunktiota ensimmäisen kerran. Onneksi löysin heti alusta saakka Susannan, jonka hoito-ote on miellyttävä ja armollinen. Akupunktiokerrat ovat itselleni pieniä terapiahetkiä, sekä henkisestä että fyysisestä hyvinvoinnistani huolehtimista. Sain akupunktiosta apua niin nukkumiseen kuin migreeniinkin. Nykyään etenkin migreeni pysyy aisoissa akupunktion avulla.

Stressinlievittäjä: Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on rentouttava keidas keskellä kaupunkia. Varsinkin talven kylmällä on ihanaa sujahtaa lämpimän trooppiseen puutarhaan ja ihmetellä eksoottisia kasveja. Pidän erityisesti huoneesta, jossa on suuria banaanipuita ja kauniit takorautaiset kierreportaat. Sisään pääsee ilmaiseksi Museokortilla tai perinteisesti kassan kautta.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s