Lapsuuden raparperikiisseli

Kasarin lopun lapsena olen elänyt lapsuuteni luonnollisesti ysärillä ja tuolloin kiisselit olivat tosi suosittuja. Muistan, että meillä kotona äiti teki erilaisia kiisseleitä ja koulussa oli usein jälkkäriksi jonkinlaista marjakiisseliä.
IMG_20200630_193556.jpg
Vanhempieni pihassa kasvaa raparperia ja lapsena tehtäviini kuuluikin usein käydä leikkaamassa raparperipuskasta muutama varsi äidin leipoessa piirakkaa tai keitellessä kiisseliä. Tänä juhannuksena pyysin äitiäni nappaamaan muutaman varren mukaansa mökille, jotta pääsisin kiisseli- ja piirashommiin vuosien tauon jälkeen. Näistä äitini tuomista varsista valmistinkin yhden piirakan omalla piirakkaohjeellani sekä tein, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä, myös raparperikiisseliä itse. Kiisselistä tuli niin hyvää, että olen nyt viime viikkoina ostanut muutaman varren kaupasta ja keitellyt kiisseliä useamman satsin. Kiisselin tekeminen on nimittäin paljon nopeampaa ja helpompaa kuin olin jostain syystä ajattellut. Aktiivinen valmistuaika on 10-15 minuuttia, jäähdyttely toki vie oman aikansa. Ehkä vaivalloinen mielikuva on syntynyt lapsuudesta, kun kiisselin jäähtymistä joutui odottelemaan lapsen kärsivällisyydellä niin pitkään, eikä herkun kimppuun päässytkään heti.

Yksi omia lemppareitani oli jo lapsena raparperikiisseli, vaikka happamasta raparperista jääkin hieman häiritsevä suutuntuma hetkeksi aikaa. Raparperin makupariksi sopii kivasti mansikka tai vadelma, jolloin happamuuskin hieman leikkaantuu. Kiisselin kylkeen kun heittää vielä hieman kermavaahtoa tai vaniljakastiketta, niin ai että!
IMG_20200630_231433.jpg

RAPAEPERIKIISSELI (6-8 annosta)
TARVITSET:

 • 1 litra raparperin varsia pilkottuna (varsien koosta riippuen parista muutamaan vartta)
 • 1-2 dl vadelmia (/mansikoita, voit jättää myös marjat pois)
 • 1,5 l vettä
 • 1,5 dl sokeria
 • 6 rkl perunajauhoja

Annosmäärä on myös helppo puolittaa, jos syöjiä ei ole montaa.

TEE NÄIN:

 1. Pilko raparperin varret sentin, parin mittaisiksi paloiksi.
 2. Lisää kattilaan vesi, raparperit, marjat ja sokeri.
 3. Anna kiehua, kunnes raparerit ovat pehmenneet ja ikään kuin suikaloituneet.
 4. Nosta kattila liedeltä.
 5. Sekoita perunajauhot noin puoleen desilitraan vettä ja kaada seos ohuena nauhana liemeen. Sekoita hyvin.
 6. Nosta kattila takaisin liedelle. Anna kiisselin kiehahtaa muutaman kuplan verran.
 7. Kaada kiisseli kulhoon jäähtymään ja lisää pinnalle hieman sokeria, jotta pinta ei kalvoudu.
 8. Tarjoile jäähtynyt kiisseli kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Nauti!

IMG_20200630_193602.jpg

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s