Mitä nähdä ja tehdä Berliinissä?

Kun on kyse miljoonakaupungista, niin harvemmin kaipaa sen kummoisempaa tekemistä, sillä jo kaupungin koluamiseen ja ihmettelemiseen menee oma aikansa. Silti on kuitenkin ihan kiva, jos on tiedossa edes muutamia paikkoja, joita voisi mahdollisesti katsastaa ihmettelyn ohessa.
eastsidegallery.jpgMielestäni parasta uusissa paikoissa on ihan vain päämäärätön haahuilu ja paikan ilmapiirin imeminen itseeni. Varsinkin Berliinissä jokaisella kaupunginosalla on ihan omanlaisensa tunnelma, joten paikkojen ihmettely on jo itsessään mukavaa ja mielenkiintoista puuhaa. Myös ruoka on ehdoton kohokohta, johon tykkään panostaa, tekemäni listauksen Berliinin ruokapaikoista löydät täältä. Näiden lisäksi on mukava olla tiedossa jotain muitakin tärppejä kaupunkiin. Berliinissä tällaisia ovat tietenkin toiseen maailmansotaan ja sen jälkipuintiin liittyvät paikat, kuten holokaustin uhrien muistomerkki sekä Berliinin muuri. Aiemmin vinkkaamani free tour on näiden tyyppisten paikkojen kollaamiseen hyvä, sillä samalla saa asiantuntevan oppaan lisäinfoa kohteista. Nostan kuitenkin erikseen tähän muutamia tuolla kierroksellakin käytäviä kohteita sekä ihan muuta puuhaa.

cassiopeia.jpgBerliinin klubielämä
Berliinissä on mielettömät määrät erilaisia klubeja, pubeja ja yökerhoja, joissa on musiikki- ja seuratarjontaa ihan laidasta laitaan. Itse kävin Friedrichshainin kaupunginosassa aika hauskan oloisella klubialueella, jossa on useampikin erilainen illanviettopaikka samalla alueella. Alue on jotain vanhaa tehdasaluetta, johon on perustettu nykyään erilaisia klubeja ja yökerhoja. Mielestäni kannattaa ihan vain saapua paikalle ja haistella, mikä klubeista tuntuisi omimmalta, ja voihan niitä illan mittaan vaihdella helposti, kun ovat aivan vierekkäin. Alueelta löytyy niin pieniä hiphop-klubeja, massiivisia konemusiikkihalleja kuin vaihtelevaa livemusiikkiakin. Paikalle on helppo saapua esimerkiksi Warschauer Straßen rautatieaseman kautta. Friedrichshainin klubialue on vain murto-osa kaupungin tarjonnasta. Sanoisinkin siis, että menitpä minne päin Berliiniä vain, löydät menomestoja moneenkin eri makuun.

berlinermauer.jpgCheckpoint Charlie & BlackBox Cold War Museum
Yksi kuuluisimpia kylmän sodan aikaisia tapahtumapaikkoja oli Checkpoint Charlie, jonka kautta liikuttiin itäisen ja läntisen Berliinin väliä. Tarkastuspiste oli kuuma peruna aikoinaan ja historiansa vuoksi se on nykyäänkin suosittu turistikohde. Paikalle on tehty jäljitelmä tarkastuspisteestä ja paikalla on USA:n uniformuihin pukeutuneita työntekijöitä, joiden kanssa voi poseerata kuvissa tai leimauttaa passiinsa erilaisia kylmän sodan aikaisia leimoja. Näitä toimia osa paikallisista kritisoi kaupallisuuden yms. takia, siihen sen enempää en minä tässä ota kantaa. Sen sijaan suosittelen käymään paikalla, sillä Checkpoint Charlien kohdalla on hyvin nähtävissä, kuinka muuri aikoinaan kulki alueella. Lisäksi alueella on ulkoilmamuseo BlackBox, joka kertoo kattavasti ja mielenkiintoisesti Checkpoint Charliesta, toisesta maailmansodasta sekä kylmästä sodasta. Tänne kannattaa mennä hyvissä ajoin, sillä museo sulkeutuu päivittäin jo kello 18. Hinnoittelusta en osaa sanoa varmaksi, sillä löysin kahta eri infoa: 5 euroa tai ilmainen. Itse en joutunut maksamaan mitään.

streetgallery.jpgEast Side Gallery & katutaide
Itä-Berliinissä sijaitsee vielä alkuperäinen pätkä Berliinin muuria, johon on toteutettu upeita erilaisia maalauksia ja graffiteja katutaidenäyttelyksi. Paikalla parveilee paljon turisteja kameroidensa kanssa ja välillä kärsivällisyydelle on tarvetta, jos mielii saada jostain tietystä taideteoksesta kuvan ilman ohikulkijoita tai muiden kameroita ja puhelimia. Silti ehdomasti käynnin arvoinen! Paikalle pääsee kätevästi Alexanderplaztin suunnalta S-bahnin junilla S3, S5, S7 ja S9. Kun jää pois Ostbahnhofin asemalla ja astuu asemarakennuksesta ulos, ei tarvitse kävellä kuin pari minuuttia ja muuri alkaa näkyä. Muurin vartta pitkin on kätevä kävellä taidetta ihastellen Rudolfkieziin, jossa on paljon ruoka- ja juomapaikkoja sekä klubeja. East Side Galleryn lisäksi Berliinistä löytyy ympäriinsä mieletön määrä katutaidetta ihasteltavaksi.

berlinholokaust.jpgEuroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki & näyttely
Varmasti yksi Berliinin kuvatuimpia ja tunnistettavimpia lokaatioita on Holokaustimuistomerkki aivan Branderburgin portin lähistöllä. Tuo portti toreineen ovat myös näkemisen arvoisia. Holokaustimuistomerkki koostuu vajaasta 3000 betonipaadesta, jotka on aseteltu kahden hehtaarin alueelle. Muistomerkki on avoinna ympäri vuorokauden eikä sinne ole pääsymaksua. Paikka vetää hiljaiseksi ja alueella on erityinen tunnelmansa. On hämmentävää, kuinka ulkopuolella olevat äänet jäävät kaukaisiksi ja paasien välissä kävellessä tuntuu, että kaikki se ihmismassa katoaa käytävien sekaan. Osa turisteista eivät kylläkään harmillisesti kunnioita paikkaa ja kiipeilevät paasien päälle, mikä on ehdottoman kiellettyä. Laajan muistomerkin alla sijaitsee myös holokaustinäyttely ja -tietokeskus, johon on vapaa pääsy. Paikalla tosin kannattaa olla jo ajoissa aamulla, sillä jonot venyvät nopeasti hyvinkin pitkiksi.

IMG_20190707_134653.jpgMauerpark & ulkoilmakirppis, second hand -putiikit
Berliinissä on mieletön kattaus kirppiksiä ja second hand -putiikkeja ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Pick’nWeight-myymälöitä löytyy muutama eri puolilta kaupunkia, ja usein niiden naapurista löytyy aina muutama muukin second hand -liike. Sunnuntaisin liikkeet ovat keskieurooppalaiseen tapaan kuitenkin suljettuja, mutta silloin kannattaa ehdottomasti suunnata Mauerparkiin. Puistossa on ruoka- ja myyntikojuja sekä viereisellä parkkipaikalla ulkoilmakirppis. Puistossa on myös paljon esimerkiksi musiikkiesityksiä vapaasti esitettävänä. Itse istuskelin pitkän tovin nautiskelemassa paikallisen trion musisioinnista. Puistossa oli kunnon jamit ja aivan ihana keskikesän tunnelma, ja ihan ilmaiseksi vieläpä!

bahn.jpgS- ja U-bahn
Rataverkosto on Berliinissä erittäin hyvä ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. S- ja U-bahnin lisäksi kaupungissa on myös kattava raitiovaunuliikenne ja bussit suhaavat ympäri vuorokauden alueilla, joihin ei välttämättä kiskoja pitkin pääse. Jo aiemmin suosittelemani vuorokausilippu on kätevä ja sillä pääseekin käyttämään kaikkia näitä julkisia rajattomasti. Oikeastaan kaikkiin suurimpiin nähtävyyksiin ja eri kaupunginosiin pääsee hyvin kulkemaan S- ja U-bahnien avulla, ja jos ei näillä pääse, niin apuun tulevat ratikka, bussi ja omat jalat. Itse totta kai hyppäsin ekan kerran S-bahnilla mennessäni väärään suuntaan menevään junaan, mutta noin yleisesti ottaen verkosto on helposti haltuun otettava ja esimerkiksi Google Maps neuvoo todella hyvin reittejä myös julkisella. Sen jälkeen, kun tsekkailin reitit Google Mapsin kanssa, en mennyt kertaakaan väärään junaan tai väärään suuntaan. Sen sijaan menin kyllä keskellä yötä yhden pysäkin liian pitkälle ajatuksissani ja jouduin kävelemään hiljaisilla kaduilla hetken aikaa kuvainnollisesti pissat housuissa, kun jännitti vähän. Oikeasti ei edes ollut mitään jännitettävää ja alta aikayksikön hyppäsinkin jo bussiin, joka pysähtyi aivan yöpaikkani lähellä.

2019-07-18 04.47.01 2.jpgZoo Berlin
Kamppailin itseni kanssa hetken aikaa, menenkö eläintarhaan ollenkaan, saatika kirjoitanko siitä suositusta blogiini. Eläintarhoista kun voi olla montaa mieltä. Osassa eläinten olot ovat niin kammottavia, ettei ole kahta sanaakaan niiden kannattamisesta, mutta sitten osa eläintarhoista tekee hyvää ja tärkeää työtä eläinten hyväksi sekä lajien säilymiseksi. Lopulta päätin mennä  Zoo Berliniin, jossa vietin useamman tunnin ihastellen erilaisia eläimiä. Ja niitähän siellä riitti, nimittäin Zoo Berlin on maailman lajirikkain eläintarha. Päivälippu kustantaa aikuiselta 16 euroa, opiskelijoilta ja muilta alennusryhmäläisiltä 11 euroa ja lapsilta 8 euroa.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

4 kommenttia artikkeliin ”Mitä nähdä ja tehdä Berliinissä?

 1. Berliini on sellainen kaupunki, jossa en jostain syystä ole käynyt ikinä, vaikka Marika on käynyt useampaan kertaan. Sen verran merkittävä kaupunki se kuitenkin on, että ilman muuta olisi mukavaa päästä käymään. Erityisesti BlackBox kiinnostaa ja toki myöskin tuo kuuluisa katutaide. Ja ilman muuta plussaa tuosta hyvästä julkisten kulkuneuvojen verkostosta.

  Tykkää

  1. Itsekin kävin ekaa kertaa vasta kesällä 2019, vaikka muuten Saksassa on tullut käytyä useampaankin otteeseen. Tykästyin Berliiniin alkumetreiltä saakka. Historiaa, kulttuuria, ruokaa, rouheutta jne. Jokaiselle vähän jotakin. Toivottavasti pääset käymään Berliinissä lähitulevaisuudessa.

   Tykkää

 2. Berliinin-Brandenburgin lentoasema valmistui vihdoin 12 vuoden rakentamisen ja monen viiveen jälkeen ja otetaan käyttöön ensi lauantaina 31.10.2020. Tuosta ”ikusiesta rakennustyömaasta” on väännetty monenlaista vitsiä. Viimeinen vitsi on se, että kun vihdoin valmistui ei sinne tule lentokoneita coronarajoitusten takia. Tappio sen kun lisääntyy.
  Kyllä turisteja varmaan kiitellään polvillaan, kun koronan jälkeen tulevat Berliiniin. Tämän vuoden kesäkuuhun mennessä kävi 50% edellisvuoden turistimäärästä, ja senkin jälkeen on käynyt etupäässä kotimaanmatkailijoita.

  Tykkää

  1. Tuolla ei nyt ihan osu tähdet kohdilleen tämän lentoaseman suhteen. Toivotaan, että ahdinko olisi kuitenkin loppumaan päin.

   Tykkää

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s