Joulutuliainen: Pipariset kaktusruukut

Ja niin saapui ensimmäinen adventti! Nyt kun joulun aika on virallisesti alkanut, voi jo ihan rauhassa fiilistellä joulua. Mielestäni parasta joulussa on oikeastaan itse juhlan sijaan siihen valmistautuminen. Sitä minulle ovat muun muassa erilaiset herkut, pienet joulumuistamiset ja itse tehdyt jutut. Ja yhdessä nämä kaikki ovat tietenkin vieläkin parempia!

Screenshot_20191122_065219.jpg
Kerään ja imen ideoita itseeni sieltä, täältä ja vähän tuoltakin. Kuva-, idea- ja materiaalitulva on niin valtaisaa nykyään, etten aina mitenkään kykene muistamaan, mistä olen minkäkin ajatuksen alunperin keksinyt tai jalostanut jostain näkemästäni. En tälläkään kertaa muista, sainko idean Instagramista, Pinterestista vai jostain ihan muualta, mutta ajatus hauskasta piparkakkuisesta kaktusruukusta joulutuliaisena on kytenyt jo hetken mielessäni.

Näkemässäni alkuperäisessä julkaisussa piparkakkujen tilalla kaktukset olivat keksitaikinaa, ruukku piparkakkutaikinaa ja ruukun sisällys keksimurua sekä karkkia. Lähdin jalostamaan ideaa niin, että vaihdoin keksitaikinaiset kaktukset ajatuksissani piparkakkuisiin, sillä piparit nyt vain kuuluvat jouluun. Lisäksi halusin vaihtaa piparkakkuruukun oikeaan saviruukkuun. Omissa ajatuksissani koen, että oikealle saviruukulle on enemmän käyttöä, kuin kuivahkolle ja melko massiiviselle pipariruukulle, joka ei välttämättä ole niin nautinnollinen syötäväksi ja joutaisi helposti bioastiaan. Keksimurut ne vasta turhilta tuntuivatkin, joten ajattelin ensin korvata keksimurut karkeilla, mutta koska en ollut varma, löytäisinkö hommaan sopivia nameja, jarruttelin toteutuksen kanssa.
Screenshot_20191122_065049.jpg
Jätin täytevaihtoehdot muhimaan ja aloitin kaktuksista, sillä niihin minulla oli selkeä visio ja toteutustapa jo mietittynä. Koska minulla ei todellakaan ole kaapissa erilaisia kaktusten mallisia piparkakkumuotteja, piirsin paperille sopivan mallisia kasveja ja leikkasin paperimallit irti. Paperimallien avulla leikkasin veitsellä mallin reunoja myöden veitsellä oikeanlaisia tekeleitä kaulitusta piparkakkutaikinasta (käytin kaupan valmista taikinaa, vallan passelia). Pipareihin kannattaa leikkausvaiheessa jättää hieman vartta alaosaan, mikä helpottaa kaktusten pystyssä pysymistä ruukuissa. Pipareiden paistamisen ja jäähdyttelyjen jälkeen koristelin kaktukset värjätyllä pikeerillä (kananmunanvalkuais-tomusokeritahna) tasaisen ja kauniin pinnan saamiseksi. Pikeeriin löydät toimivan ja selkeän ohjeen esimerkiksi täältä. Ota huomioon, että koristelujen on hyvä kuivua seuraavaan päivään asti.

Kaktusten jälkeen oli vuorossa koko komeuden kokoaminen, mutta ruukkujen täyte puuttui. Ruukkujen täytteen tulisi olla riittävän tiivistä, jotta kaktukset pysyisivät siinä tukevasti pystyssä. Olin jo päätymässä fariinisokerilla täytettyyn ruukkuun, jonka pinnalla olisi kiviä muistuttavia suklaarusinoita. Suklaarusinoista sain kuitenkin päähäni joulutuliaiseen täydellisesti sopivan täytteen. Mummullani oli nimittäin aina jouluisin tapana tehdä pähkinä-rusina-laku-suklaa-sekoitusta kulhoon ohimennen naposteltavaksi. Ihan pienestä lapsesta saakka muistan, että myös oma äitini on tehnyt tätä sekoitusta yhdistäen suklaan ja rusinat suklaarusinoiden muotoon. Tätä sekoitusta on ollut aina lapsuudessani joulun aikaan sitten tarjolla kulhossa olohuoneen ja takkahuoneen pöydillä lusikan kera. Sekoitusta on helppo napata mukaan vaikkapa kourallinen ohi kulkiessa ja mutustaa parempiin suihin.
Screenshot_20191122_065116.jpg
Päädyin siis yhdistämään lapsuudestani tutun jouluperinteen näihin joulutuliaisiin ja täyttämään ruukut tällä sekoituksella. Vuorasin ensin pestyjen saviruukkujen pohjan palalla alumiinifoliota, ettei sekoitus valuisi pohjan reiän kautta ulos. Tämän jälkeen sekoitin sopivassa suhteessa maapähkinä-rusina-sekoitusta, lakupaloja sekä suklaarusinoita, ja kippasin sekoitusta ruukkuihin niin, että ruukut täyttyivät lähes piripintaan saakka. Tuikkasin lopuksi koristellut kaktukset ruukun täytteeseen, sellofaani vielä koko komeuden suojaksi ja voilá! Näin on ruukku valmiina napattavaksi mukaan joulutuliaiseksi.

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
SEURAATHAN UNELMAMAJAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

2 kommenttia artikkeliin ”Joulutuliainen: Pipariset kaktusruukut

  1. Päivitysilmoitus: Piparikranssi – Unelmamaja

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s