Paras pataleipä

Sain joululahjaksi Sarpanevan emaloidun valurautapadan. Joulusta saakka olenkin sormet syyhyten selannut ohjeita pataleivän tekoon. Tällä viikolla viimein rohkaistuin ja kokeilin tehdä elämäni ensimmäisen pataleivän. Ohje oli sama, mikä löytyy lähes jokaisen pataleipäohjeen takaa. Tosin siinä puuhastellessani tuntui, että pataleipäkokeiluni ei helppoudessaan silti menisi ihan kuin Strömsössä. Joka paikassa luki, että taikina on löysää, eikä sitä tarvitse vaivata ollenkaan, ei oma taikinani sopinut kuvaukseen ollenkaan. Taikina oli kyllä tehty ohjeen mukaan, mutta oli silti kaukana kuvauksesta. Taikina oli todella kiinteä möntti, jota oli pakko vaivata, että sain kaikki jauhot sekoitettua siihen. 22 tunnin kohotuksen jälkeen taikina oli vähän kohonnut ja muuttunut ilmavammaksi, mutta oli silti kaukana kaikkien kuvailuista löysästä pataleipätaikinasta. Jatkoin sinnikkäästi leivän valmistusta ja olin varma, ettei leipä onnistu. Paiston jälkeen sain kuitenkin nostaa uunista täydellisen näköisen rapeakuorisen leivän. Testihaukkaus osoitti, ettei makukaan mennyt pahemmin pieleen. Pelonsekaisista varmoista epäonnistumisen fiiliksistä pääsin kuin pääsinkin voitolle ja leipä osui niin sanotusti maaliin.
pataleipä
Onnistuneesta ensimmäisestä pataleivästä innostuneena uskalsin hieman varioida ja kokeilla omia sovelluksia. Toinen versio olikin tekovaiheessa aivan ensimmäisen vastakohta. Nyt taikina todellakin oli löysää. Kipatessani taikinan 23 tunnin kohotuksen jälkeen pöydälle olin aivan varma, että taikina on liian löysää. Eikä sitä ihan kauheasti kyllä muovailtu. Heitin vaan runsaasti jauhoja päälle, ettei liina tartu kiinni ja annoin kohota. Puolen tunnin kohottamisen jälkeen heitin löllerön möntin padan pohjalle ja toivoin parasta. Ja sitähän siitä tuli. Vaikka itse sanonkin, niin tulos oli taivaallisen hyvä. Maku ja rakenne enemmän kuin kohdillaan.
viipaleetTämän onnistuneen ja superherkullisen pataleivän tein tällä ohjeella:

• 3 dl vehnäjauhoja
• 3 dl sämpyläjauhoja
• 1 dl kaurahiutaleita
• 1,5 tl suolaa
• 0,5 tl kuivahiivaa
• 4 dl lämmintä vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa
2. Mittaa isoon kulhoon lämmin vesi
3. Lisää jauhot pienissä erissä veden joukkoon, sekoita nopeasti esimerkiksi vispilällä, taikinaa ei tarvitse vaivata
4. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan 12-24 tunniksi huoneenlämpöön (mitä kauemmin kohotat, sen maukkaampi leipä)
5. Kohotuksen jälkeen kippaa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta leivän mallinen pyörylä, taikinaa ei tarvitse vaivata tässäkään vaiheessa
6. Kohota liinan alla 30 min
7. Samalla kun leipä kohoaa, laita pata kansineen uuniin ja napsauta uuni lämpiämään 225 asteeseen
8. Kun uuni on lämmin, ota pata uunista (varo, kuuma!), laita taikina pataan, kansi päälle ja pata takaisin uuniin
9. Paista kannen kanssa 30 min, minkä jälkeen ota kansi pois (varo, kuuma!) ja paista vielä 15 min, jotta leivän pinta saa kauniin värin
10. Kippaa valmis leipä jäähtymään ritilän päälle
(11. Jos haluat kuoresta pehmeämmän, heitä leivän päälle liina jäähtymisen ajaksi)
slices
Huomasin ensimmäisen ja toisen leivän tekovaiheessa, että taikina on helpompi sekoittaa, kun jauhot sekoittaa pienissä erissä veteen, eikä vettä jauhoihin, kuten monessa ohjeessa neuvotaan. Näin taikinasta tulee löysempää ja ottaa enemmän ilmaa itseensä kohotusvaiheessa. Leipä on todella vaivaton ja nopea tehdä, kunhan vaan ennakoi ja laittaa taikinan muhimaan ajoissa.

Pääkopassani muhii jo muutama taikinavariaatio, joita haluan koittaa. Koska vatsani on aika herkkä viljalle, testiin menee ainakin gluteeniton versio. Lisäksi yrteillä maustettu, siemenillä höystetty sekä valkosipulinen versio kiinnostaa. Raportoin näistä lisää, jos osuu kohdalle joku täysi napakymppi, josta on vaan aivan pakko jakaa vinkkiä. Huikkaathan, jos sinulla on takataskussa joku aivan mieletön pataleipäohje, kiitos ja kumarrus.
bread_jam

@: unelmamaja@gmail.com
Facebook // Instagram // Bloglovin // Blogit.fi

eng Have you tried home made no-knead bread? I made my very first no-knead bread this week and I’m absolutely in love! Easy to make but takes some time.

3 kommenttia artikkeliin ”Paras pataleipä

  1. Näyttääpä hyvältä! Täytyy ehkä kokeilla itsekin viikonloppuvapailla. Ehkäpä Kermansaven ylppärilahjaksi saatu pata taipuu tähänkin ruokaan 🙂

    Tykkää

    1. Suosittelen kokeilemaan! Ja mitä nyt netistä on tullut etsiskeltyä, niin myös Kermansaven ja Iloisen kokin vuokiin pitäisi onnistua, kunhan on vaan kansi 🙂 kerro sit, miten onnistu.

      Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Tuparilahja | Unelmamaja

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s