Pastéis de nata

Tiesitkö, että rakastan leipomista? Nytpäs tiedät senkin. Minusta on aivan ihanaa testailla uusia reseptejä, ja vielä kivempaa on, jos kokeilun tuloksena tulee jotakin herkullista. Yksi tällaisista kokeiluista oli portugalilaiset Pastéis de nata -leivokset. Muistan törmänneeni näihin herkullisiin leivonnaisiin sekä Brasiliassa että Portugalissa. Ja nyt vihdoin myös omassa keittiössäni. 

Lissabonissa, Belémin kaupunginosassa, näihin leivonnaisiin voi törmätä niiden alkuperäisellä nimellä Pastéis de Belém. Leivonnaiset ovat lähtöisin tuosta Belémin kaupunginosasta ja oikeasti vain siellä tehdyistä leivonnaisista saisi käyttää Pastéis de Belém -nimeä. Vähän niin kuin meillä täällä koti-Suomessa ollaan aika tarkkoja Karjalan piirakoista. Kerrotaan, että Belém-leivokset saivat alkunsa Hieronymuksen munkkiluostarissa, kananmunien keltuaisia jäädessä kauhea määrä yli, kun valkuaisia käytettiin muun muassa nunnien valkoisten vaatteiden tärkkäykseen.

Piiraset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan vaniljamunakreemillä täytettyjä pikavoitakinakupposia. Piiraset voi tehdä joko kaupan valmiista voitaikinasta tai alusta saakka itse. Teitpä kummin tahansa, vaikeus- ja nopeusaste pysyvät matalalla. Valmiit piiraset voi koristella esimerkiksi tomusokerilla tai marjoilla. Itse päädyin marja-aikana tarttumaan tuoreisiin marjoihin ja kruunasin piiraset pirteän värisillä raikkailla marjoilla.
pasteis_de_belem_uppasteis_up
Tein piiraset Kinuskikissan helpolla ohjeella:

Pohja
4 dl vehnäjauhoja
5 ½ rkl kylmää vettä
150 g voita

Täyte
3 dl kevyt-/täysmaitoa
½ dl maissitärkkelystä
1 ½ dl hunajaa (käytin Lappi-hunajan Horsmahunajaa)
1 vaniljatangon siemenet
1 sitruunan kuoriraaste
4 keltuaista
pasteispasteis_de_belem
Nypi vehnäjauhot sekaisin voin kanssa. Lisää loppuvaiheessa vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Sekoita maissitärkkelys ja maito kattilassa. Lisää joukkoon loput ainekset keltuaisia lukuun ottamatta.

Kuumenna seos kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä. Riko keltuaisten rakenne ja lisää ne vispilällä vatkaten nopeasti kiisselin joukkoon. Palauta kattila liedelle. Sekoittele keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes kiisseli muuttuu paksummaksi. Älä kuitenkaan päästä kiisseliä kiehumaan.

Jaa pohjataikina pieniin osiin ja painele ohuesti sekä tasaisesti pienten minimuffinssivuokien pohjalle ja reunoille (IKEAsta löytyy tähän aika sopivia).

Lusikoi kuppeihin täyte.

Paista 250-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä hieman ja koristele tuoreilla marjoilla.

Herkullista viikon jatkoa!

@: UNELMAMAJA@GMAIL.COM
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN // BLOGIT.FI

Kiva, kun jätät kommenttia.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s